20 de milioane de euro în contul fermierilor gălăţeni

20 de milioane de euro în contul fermierilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 99,84 la sută dintre cei care au cerut subvenţie s-au dovedit eligibili * Întârzierile în plată - acuzate de fermieri - s-au datorat mai ales supradeclarării suprafeţelor de teren de către proprietari *

Potrivit inginerului Ionel Nicula (foto), directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Galaţi, instituţia pe care o conduce a efectuat până în prezent plăţi din fonduri europene şi de la bugetul naţional în valoare de 19.683.116 euro, pentru 99,84 la sută dintre fermierii care au depus cereri de sprijin în anul 2007.

Din această sumă, 11.171.192 euro reprezintă finanţare din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), 3.587.585 euro din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 4.924.338 de la bugetul național.

Cuantumul plăţilor pentru campania 2007 care s-a acordat în sectorul vegetal a fost de 97,55 euro/ha pentru culturi în teren arabil, 50,55 euro/ha pentru pajişti permanente şi culturi permanente (pomi fructiferi, arbusti fructiferi, vii)  şi de 50,55 euro/ha pentru teren necultivat menţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, la cursul euro de 3,3441lei.

Clarificări de la fermieri

Din numărul total de 28.438 fermieri gălăţeni care au depus cereri, 28.096 au primit sumele aferente plăţilor unice pe suprafaţă şi celor naţionale directe complementare.

Numai 342 de fermieri au fost excluşi de la plată ca fiind neeligibili, întrucât au depus cereri pentru suprafeţe sub limita admisă de un ha sau au depus solicitarea după termenul limită de 25 iunie 2007.

Răspunzând afirmaţiilor că plata s-a făcut cu prea multă întârziere, directorul APIA Galaţi ne-a declarat: „Cauzele principale care au generat întârzierea la plată a acestor solicitări de sprijin sunt: existenţa unor litigii între fermieri în ce priveşte solicitarea sprijinului pentru aceeaşi suprafaţă, în aceleaşi bloc fizic, situaţie în care ambele părţi sunt excluse de la plată până la soluţionarea litigiului, neprezentarea la timp a documentelor privind regimul de exploatare a terenului - acolo unde în urma controalelor prin teledetecţie au fost relevate neconformităţi - precum şi declararea unor suprafeţe în blocuri neagricole, fapt care presupune fie respingerea la plată, fie efectuarea de corecţii în Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole în urma unor verificări rapide pe teren.

Pentru soluţionarea neconcordanţelor a fost nevoie să fie convocaţi toţi fermierii implicaţi pentru a aduce clarificări şi de asemenea un număr considerabil de vizite pe teren pentru verificări şi măsurători. Au fost efectuate aproximativ 5.502 controale pe teren, din care controale clasice pe teren - 1.494 şi controale prin teledetecţie - 4.008”.

Precizăm, în final, că lista beneficiarilor şi sumele primite de aceştia sunt publicate pe pagina web a Agenţiei.

Citit 1940 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.