Criza a înjumătăţit conservele la ATFAB Tecuci

Criza a înjumătăţit conservele la ATFAB Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Este o nebunie! Cred că efectele crizei au fost mult adâncite de faptul că populaţia s-a speriat de prorocirile catastrofale de la televizor”, spune Gabriel Ionescu, managerul societăţii ATFAB * Ca o dovadă că managerul are dreptate, vânzările fabricii tecucene pe pieţele externe au scăzut cu doar zece la sută, în vreme ce în România s-au redus la jumătate *

Criza a lovit cu putere şi în industria gălăţeană a conservelor. Inginerul Gabriel Ionescu, managerul firmei ATFAB Tecuci (cel mai mare producător de muştar şi conserve din legume din sudul Moldovei) ne-a spus că vânzările au scăzut într-un ritm alarmant în ultimele două luni.

„Nu minţiţi poporul cu televizorul!”

Gabriel Ionescu (foto 3) spune că principala cauză a scăderii dramatice a vânzărilor este, fără îndoială, criza economică globală, însă crede că în România asistăm la o situaţie specială.

„După cum ştiţi, fabrica noastră produce şi pentru pieţele din Italia şi Spania. Ei bine, acolo vânzările ne-au scăzut cu cel mult zece procente. În schimb, în România, în lunile decembrie şi ianuarie am vândut doar jumătate din ceea ce vindeam la nivelul lunilor august şi septembrie.

Poate vă întrebaţi de unde vine diferenţa, că tot criză e şi la noi şi în Italia, nu? Vă spun eu: în vreme ce în Vest se discută intens pe toate posturile TV despre măsuri anticriză - şi chiar se iau măsuri anticriză! -, la noi se vorbeşte doar în termeni apocaliptici.

Te şi sperii când deschizi televizorul! Ai impresia că e sfârşitul lumii. Normal că românii sunt speriaţi şi reduc cheltuielile. Există teama că în perioada următoare va fi şi mai rău”, spune Gabriel Ionescu.

„Cred că analiza crizei la nivelul mediatic se face de multe ori superficial, vânând senzaţionalul, şi nu cu responsabilitate”, conchide managerul.

Cauzele crizei

În viziunea managerului ATFAB, „motorul” crizei din industria conservelor se află în zona financiar-bancară: „Băncile au oprit acordarea de împrumuturi către clienţi, iar aceştia nu mai au putere de cumpărare. În urmă cu cinci-şase luni, un credit pentru cheltuieli era folosit pentru achiziţii de bunuri de folosinţă îndelungată de genul mobilei, autoturismelor sau electrocasnicelor. Oamenii cumpărau acestea din credite şi le rămâneau din veniturile salariale suficienţi bani şi pentru cheltuielile curente pe alimente, băuturi, dulciuri etc.

În momentul când creditele s-au blocat, o parte dintre consumatori au decis să economisească pentru a-ţi putea lua bunuri de folosinţă îndelungată. Au strâns cureaua şi au limitat mai ales consumul de alimente.

Însă blocarea creditelor a afectat şi agenţii economici, care n-au mai avut surse de finanţare şi au fost nevoiţi să apeleze la concedieri. Cum puterea de cumpărare a şomerilor este mică, vânzările de pe piaţă au scăzut şi mai mult. Este un cerc vicios”.

O altă problemă identificată de managerul ATFAB este scăparea de sub control a cursului valutar. „O parte din materiile prime folosite de noi sunt din import şi sunt cumpărate pe euro. Mă refer aici la cutiile de tablă, la borcane, la unele ingrediente.

Vă daţi seama că le-am luat, în toamnă, la un euro de 2,5-3,7 lei, iar acum, la scadenţa plăţii, le achităm cu un euro de 4,2-4,3 lei. Noi vindem conservele pe lei, cu plata la 30-60 de zile, iar când tragem linie, constatăm că prăbuşirea leului ne-a dus profitul la zero. Ba chiar, ca în luna ianuarie, am înregistrat pierderi. Niciodată în istoria fabricii nu ni s-a mai întâmplat să avem pierderi”, declară inginerul.

„Aşteptăm măsuri anticriză de la stat!”

Gabriel Ionescu crede că statul ar trebui să se implice mai mult în combaterea efectelor crizei: „Dacă atitudinea statului ar fi mai fermă, atunci oamenii nu ar mai fi atât de speriaţi şi nu şi-ar mai bloca banii la ciorap. Însă, din păcate, reprezentanţii statului român ezită să ia decizii de sprijinire a economiei - aşa cum au făcut americanii şi vesticii - iar incertitudinea lasă loc de speculaţii.

Dacă s-ar dezgheţa consumul, toată lumea ar avea de câştigat: şi statul - că ar lua impozite, şi consumatorii - pentru că rulajul face preţurile să scadă, şi noi, investitorii - care n-am mai fi nevoiţi să desfiinţăm locuri de muncă.

Dacă eu concediez oamenii, atunci ei vor ajunge pe capul statului, care nu numai că nu va mai încasa impozite şi taxe de pe urma lor, ci va trebui să cheltui pentru a-i ajuta să supravieţuiască”.

Deocamdată, la ATFAB Tecuci nu a fost concediat niciun angajat. Situaţia s-ar putea însă înrăutăţi însă foarte mult în perioada care vine, dacă piaţa nu-şi va reveni. „Suntem într-un moment de cumpănă. Dacă nu se iau măsuri la nivel de Guvern pentru stoparea crizei, o să fie de jale”, conchide Gabriel Ionescu.

Citit 2376 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.