Arcada face o nouă fabrică de pâine la Galaţi
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Arcada face o nouă fabrică de pâine la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Investiţia este semnificativă, ea depăşind şase milioane de euro * Piaţa locală de panificaţie s-ar putea reconfigura, apreciază Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii

Un schelet metalic a apărut de câteva luni în vestul municipiului Galaţi, pe bucata de teren viran dintre oraş şi platforma siderurgică ArcelorMittal. Construcţia este destul de mare, ceea ce o face vizibilă tocmai de pe şoseaua de centură. Şi, cu toate că e ridicată la o oarecare distanţă de cartierele periferice, este accesibilă - din centură cobori pe Calea Smârdan şi, după vreun kilometru, tragi pe stânga în buza şantierului. La anul, acolo va funcţiona una dintre cele mai mari fabrici de pâine din regiune.

 3 în 1: brutărie, patiserie, cofetărie

Fabrica este construită de Arcada, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa locală a produselor de panificaţie. Compania controlată de Spiru Mantu şi Mihai Humă mai are o brutărie, în nordul oraşului, pe care a deschis-o în anul 2004, în urma unei investiţii pentru care a atras fonduri europene. Şi cea pe care o construieşte acum este finanţată, în parte, cu bani de la UE, dar este de câteva ori mai mare decât cea din Bariera Traian.

Ridicată pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi având două niveluri, fabrica va fi mai mult decât o simplă brutărie - acolo se vor face şi produse de patiserie, şi de cofetărie.

Arcada ameninţă poziţiile Galmopan şi Cuky's

Făcând nu doar pâine, ci şi plăcinte şi cornuri, prăjituri şi torturi, Arcada nu doar că îşi va diversifica gama de produse, dar va ameninţa serios poziţiile celorlalţi doi mari operatori locali, Galmopan şi Cuky's, apreciază preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) din Galaţi, Marian Filimon.

"La ora actuală, în oraşul nostru sunt doi mari operatori de panificaţie - Galmopan şi Arcada, unul important - Cuky's şi circa 20 de întreprinzători mai mici. În judeţ sunt alte câteva zeci. Dacă Arcada se dezvoltă, devine operatorul numărul unu. Asta înseamnă că poate să dispară cineva dintre cei mari, căci bătălia e la vârf - vorbim de un segment mare de piaţă pe care ei îl acoperă. Aşadar, Arcada va muşca din cei mari, Galmopan şi Cuky's, nu din cei mici, care au locul lor determinat pe piaţă", declară Filimon.

"Calitatea va face diferenţa"

Preşedintele PIMM punctează, însă, că un factor decisiv al luptei pentru supremaţie pe piaţa locală de panificaţie nu este capacitatea de producţie, ci calitatea produselor.

"Mă bucur că avem o piaţă în dezvoltare. Problema e că avem o pâine ultraaditivată, pe care nu o mai poţi consuma după două zile. În Brăila este o fabrică mare la Chiscani, unde se face o pâine tradiţională care costă patru lei, dar pe care o poţi consuma cu plăcere timp de o săptămână. Ce vreau să spun e că ceea ce va face diferenţa la noi este calitatea produselor", afirmă Marian Filimon.

Surse din piaţă spun, însă, că toate acestea nu sunt de ajuns. Nici capacitatea de producţie şi, într-o oarecare măsură, nici calitatea produselor nu garantează succesul şi stabilitatea unei afaceri pe o piaţă alterată de vânzarea la negru.

Arcada bagă trei milioane de euro, UE dă alte trei

În ciuda riscurilor, Arcada face un pariu cu piaţa. Suma pusă în joc este una substanţială. Aproape 6,2 milioane de euro costă construirea şi dotarea noii fabrici de pâine şi a unui corp administrativ. Jumătate din bani, trei milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Cealaltă jumătate, circa 3,2 milioane de euro, ies din buzunarul companiei.

Lucrările de construcţie, executate de firma Confer Grup din Oneşti, au început în primăvară şi s-ar putea încheia anul acesta, urmând ca dotarea cu echipamente să aibă loc în prima parte a anului viitor, susţin surse apropiate proiectului.

Reprezentanţii Arcada au amânat o discuţie pe acest subiect.

Citit 13550 ori Ultima modificare Marți, 21 August 2012 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.