Arcada face o nouă fabrică de pâine la Galaţi
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Arcada face o nouă fabrică de pâine la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Investiţia este semnificativă, ea depăşind şase milioane de euro * Piaţa locală de panificaţie s-ar putea reconfigura, apreciază Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii

Un schelet metalic a apărut de câteva luni în vestul municipiului Galaţi, pe bucata de teren viran dintre oraş şi platforma siderurgică ArcelorMittal. Construcţia este destul de mare, ceea ce o face vizibilă tocmai de pe şoseaua de centură. Şi, cu toate că e ridicată la o oarecare distanţă de cartierele periferice, este accesibilă - din centură cobori pe Calea Smârdan şi, după vreun kilometru, tragi pe stânga în buza şantierului. La anul, acolo va funcţiona una dintre cele mai mari fabrici de pâine din regiune.

 3 în 1: brutărie, patiserie, cofetărie

Fabrica este construită de Arcada, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa locală a produselor de panificaţie. Compania controlată de Spiru Mantu şi Mihai Humă mai are o brutărie, în nordul oraşului, pe care a deschis-o în anul 2004, în urma unei investiţii pentru care a atras fonduri europene. Şi cea pe care o construieşte acum este finanţată, în parte, cu bani de la UE, dar este de câteva ori mai mare decât cea din Bariera Traian.

Ridicată pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi având două niveluri, fabrica va fi mai mult decât o simplă brutărie - acolo se vor face şi produse de patiserie, şi de cofetărie.

Arcada ameninţă poziţiile Galmopan şi Cuky's

Făcând nu doar pâine, ci şi plăcinte şi cornuri, prăjituri şi torturi, Arcada nu doar că îşi va diversifica gama de produse, dar va ameninţa serios poziţiile celorlalţi doi mari operatori locali, Galmopan şi Cuky's, apreciază preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) din Galaţi, Marian Filimon.

"La ora actuală, în oraşul nostru sunt doi mari operatori de panificaţie - Galmopan şi Arcada, unul important - Cuky's şi circa 20 de întreprinzători mai mici. În judeţ sunt alte câteva zeci. Dacă Arcada se dezvoltă, devine operatorul numărul unu. Asta înseamnă că poate să dispară cineva dintre cei mari, căci bătălia e la vârf - vorbim de un segment mare de piaţă pe care ei îl acoperă. Aşadar, Arcada va muşca din cei mari, Galmopan şi Cuky's, nu din cei mici, care au locul lor determinat pe piaţă", declară Filimon.

"Calitatea va face diferenţa"

Preşedintele PIMM punctează, însă, că un factor decisiv al luptei pentru supremaţie pe piaţa locală de panificaţie nu este capacitatea de producţie, ci calitatea produselor.

"Mă bucur că avem o piaţă în dezvoltare. Problema e că avem o pâine ultraaditivată, pe care nu o mai poţi consuma după două zile. În Brăila este o fabrică mare la Chiscani, unde se face o pâine tradiţională care costă patru lei, dar pe care o poţi consuma cu plăcere timp de o săptămână. Ce vreau să spun e că ceea ce va face diferenţa la noi este calitatea produselor", afirmă Marian Filimon.

Surse din piaţă spun, însă, că toate acestea nu sunt de ajuns. Nici capacitatea de producţie şi, într-o oarecare măsură, nici calitatea produselor nu garantează succesul şi stabilitatea unei afaceri pe o piaţă alterată de vânzarea la negru.

Arcada bagă trei milioane de euro, UE dă alte trei

În ciuda riscurilor, Arcada face un pariu cu piaţa. Suma pusă în joc este una substanţială. Aproape 6,2 milioane de euro costă construirea şi dotarea noii fabrici de pâine şi a unui corp administrativ. Jumătate din bani, trei milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Cealaltă jumătate, circa 3,2 milioane de euro, ies din buzunarul companiei.

Lucrările de construcţie, executate de firma Confer Grup din Oneşti, au început în primăvară şi s-ar putea încheia anul acesta, urmând ca dotarea cu echipamente să aibă loc în prima parte a anului viitor, susţin surse apropiate proiectului.

Reprezentanţii Arcada au amânat o discuţie pe acest subiect.

Citit 12598 ori Ultima modificare Marți, 21 August 2012 18:16

11 comentarii

  • postat de patrut marius
    Marți, 16 Iulie 2013 00:22
    as dori sa dtiu daca se angajeaza
    0
    1
    Raportează
  • postat de un cunoscator
    Joi, 23 August 2012 00:16
    Cate comentarii in necunostinta sunt pe aici. Sa o luam pe rand. Arcada are cei mai multi bani dintre cei enumerati mai sus. Cuckys are datorii de cel putin 2 ori mai mari decat patrimoniul total,iar Galmopan-ull este intr-o gropa mai mare decat fabrica. Daca nu credeti aveti variante -va ineresati de creditul de 3 mil de euro pe care il are cuckys,plus cateva miliarde datorii la furnizorii de faina: Baneasa,7 spice, moara Sivita etc,iar despre Galmopan daca nu credeti vezi Galacta ,sau intrati intr-un magazin Alcom si va dati seama dupa cat de goale sunt acestea si ca nu le mai da nimeni marfa din cauza datoriilor uriase.Si tot despre Galmopan si cei care prefera painea lor. Moara Galmopan nu mai macina de mult.datoriile lor la furnizorii lor de grau sunt de ZECI DE MILIOANE de EURO,asa ca dna Chirila(director Galmopan) cumpara faina din REPUBLICA MOLDOVA si de la Sc DORIN -moara din Smulti,asa ca mancati o paine nemaipomenita,ca sunt sigur ca moldovenii aia sau cei de la Smulti au instalatii de spalare a graului cum avea Galmopan si orice moara mare din RO>
    Dar, sa revenim.Arcada mizeaza asadar pe caderea cel putin a unuia din cei doi,daca nu chiar a amandurora,DAR se roaga sa nu o faca mai devreme de terminarea lucrarilor,ca alfel paine de Braila va scrie pe toate magazinele din Galati,pentru ca painea de 300 g la Braila se vine cu 0.7-0.8 lei,iar la Galati....1.2.Asta si apropo de profiturile imense care le au fabricile de paine din Galati care s-au inteles intre ei asupra pretului ,pe cand cei de la Braila nu s-au inteles si merg cu adaos mai mic ,dar sigur nu in pierdere.Daca nu credeti mergeti la Braila in oricare magazin al celor 3 mari producatori-FRONTERA,LABRADOR SAU EDERA SI VEDETI 0.7 LEI -BUC 300G.
    Sa vorbim si despre fabrica de paine de la Chiscani care face paine traditionala .Are intradevar o alta reteta fata de ceilalti de mai sus enumerati,dar sa spui domnule filimon ca toata painea este ultraaditivata si asta de Chiscani nu este,seamana a reclama mascata la prima vedere,dar poti fi acuzat si de intoxicare,minciuna,iselaciune pentru ca VA POT DOVEDI ca acea brutarie cumpara si ameliorator ,dar si enzime pentru prospetime de la Pakmaya. Asa ca nu va mai lasati mintiti de unul ca filimon sau de altii.NU EXISTA PAINE FARA AMELIORATORI.
    Daca o brutarie spune asta minte.
    Vezi Arcada care a fost nevoita sa dea jos de pe masini si dupa geamurile brutariei FARA AMELIORATORI.
    Si aici sunt 3 variante de a pacali oamenii.
    1. Metoda ARCADA - nu cumperi ameliorator ca sa poti spune ca nu pui,DAR cumperi si pui in faina acid ascorbic,diferite enzime,calciu lactic,E..,E..,adica Tot ce contine un ameliorator.
    2.Metoda Pangrand-Brutaria de la Vanatori cumperi ameliorator,dar fara acte si il pui in peine ,Dar nu il treci in reteta de fabricatie,nu apare nicaieri inregistrat si scrii mare pe geam FARA AMELIORATORI.
    3. Varianta cea mai des intalnita -Comanzi la una din marile mori din Romania faina ameliorata ,dar te intelegi cu ei sa nu fie trecut nicaieri lucrul acesta .Cand spun mori mari e vorba de TOTI cei mai-DOBROGEA,TITAN,BANEASA,PAMBAC,VEL PITAR,BOROMIR,etc.
    Asa ca inteleg de ce cei de la Arcada sunt rezervati in declaratii.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Elvis
    Miercuri, 22 August 2012 17:52
    Astia sunt aia care fac evaziune fiscala cu paine? asa am auzit de arcada asta
    0
    0
    Raportează
  • postat de Tudor
    Miercuri, 22 August 2012 15:15
    Am uitat sa zic de porcariile patratoase, feliate, din pungi care se vand in supermarkete. Am citit in romanul ala de ingrediente si vad ceva care m-a umplut de nervi: "Tratat cu alcool". Asta e de tot rasul. Nu ii inteleg pe unii de cumpara asa ceva, au gust de spirt. Probabil alcoolicii prefera :)))
    Cum isi permit sa bage asa ceva in paine, mai ales ca unii fac si tratament si nu au voie alcool.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Tudor
    Miercuri, 22 August 2012 15:11
    Eu militez pentru painea naturala, fara porcariile bagate fara noima in ele. Am avut ocazia sa mananc paine cu maxim 4,5 ingrediente in ea...e buna la gust, cand tai felie, felie este, nu se faramiteaza, nu se intareste asa repede. Asta in comparatie cu painea in care se baga multe porcarii. La ingrediente e roman, mai ceva ca la dulciuri.
    0
    0
    Raportează
  • postat de flo
    Miercuri, 22 August 2012 14:52
    Personal tot painea de galmopan imi place cel mai mult!
    Excluzand painea de casa sau cea cu cartofi de la mama ei! Tocmai ce am venit din vacanta si am cumparat o paine cu cartofi, de 1200 grame, din Tg. Secuiesc cu 9 lei! Dar aia ma tine 3 zile...fara riscuri de invechire... pe cand in 3 zile.. noi in familie mancam 12 paini de galmopan... deci atat la pret cat si calitaiv e mult mai buna!
    Concurenta e buna intotdeauna.. deci bine venita si aceasta fabrica!
    0
    0
    Raportează
  • postat de moraru mester bun
    Miercuri, 22 August 2012 12:49
    locatia-i nasoala. dupa ce alde cukys au facut fabrica pe platforma sidex arcada nu se lasa mai prejos si fac si ei fabrica cam tot pe acolo.sursa de apa chiar daca-i de adancime va fi nasoala iar aerul imbacsit de la combinat.tot alde arcada au facut moara la sendreni toate in zona sidex si nu inteleg de ce cand in jurul orasului sau in judet s-ar fi putut gasi si alte locatii.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Ioan
    Miercuri, 22 August 2012 12:06
    Locuiesc in micro.20. Arcada si-a deschis de curand un chiosc de paine in apropierea blocului in care locuiesc. Am cumparat cateva zile paine neagra de 0.70lei. Dupa cateva zile au crescut-o in greutate si o vand cu 1.80lei. Regret dar sunt nevoit sa cumpar de la o firma din Braila cu 1.50lei si mult mai buna. Daca ARCADA continua politica de preturi poate isi va construi fabrica dar nu va avea cumparatori.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Monica Ileana Pintilie
    Miercuri, 22 August 2012 10:38
    ARCADA are painea cea mai buna si mai gustoasa, in diverse sortimente, facute cu multa grija si cu pasiune chiar... Mult succes, ARCADA, in continuare!!!
    0
    0
    Raportează
  • postat de Vali
    Miercuri, 22 August 2012 10:33
    eu sper sa ajungem sa vindem si la vecini produse de panificatie de calitate!
    De tractoarele din Zona Libera ce se mai aude?
    0
    0
    Raportează
  • postat de Foarte bine,nu-i rău,succes la toate trei pe piața produselor de panificație.
    Miercuri, 22 August 2012 09:40
    Nu-i rău,orice investiție constructivă,productivă este un pas înainte pentru oraș,pentru creșterea concurenței pe plan local și zonal. Galmopan sper să facă față concurenței cu succes pentru că avem nevoie de ei, pentru diversitatea și creșterea calității pâini.
    0
    0
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.