Canalizare de un milion de euro la Tuluceşti
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

Canalizare de un milion de euro la Tuluceşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până în anul 2014, comuna Tuluceşti îşi va face sistem de canalizare pe bani europeni. La proiectul transfrontalier prin care s-au obţinut fondurile - proiect în care Tuluceştiul este partener cu raionul Străşeni (satul Sireţi, Republica Moldova) - se lucrează încă din 2009, iar actele pentru obţinerea banilor s-au semnat în luna mai a acestui an.

Ieri a avut loc conferinţa de lansare a proiectului, la care au luat parte primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu, reprezentanţii raionului Străşeni, echipa de implementare a proiectului, invitaţi.

Câţi bani a atras comuna gălăţeană

Comuna gălăţeană va primi 1.356.479 de euro pentru a-şi pune la punct sistemul de canalizare şi a-şi crea un circuit performant de management al apei. Contribuţia proprie a Tuluceştiului se ridică la 150.510 euro. „Sunt convins că vom găsi înţelegere la autorităţile locale, cum ar fi Consiliul Judeţului, pentru a putea face rost de suma pe care trebuie să o asigurăm. A fost destul de greu să obţinem sumele de bani europeni, dar, de vreme ce avem deja în cont o parte dintre fonduri, nu ne mai gândim la greutăţi şi nu mai putem da înapoi. Trebuie să realizăm lucrarea”, a declarat primarului Tuluceştiului, Petrică Bratu.

Canalizare şi staţie de pompare, în maxim doi ani

Banii vor fi folosiţi pentru a crea 14.241 de metri liniari de reţea de canalizare, pentru înfiinţarea unei staţii de pompare în satul Şiviţa şi pentru racordarea la sistem a 393 de familii din Tuluceşti. În comună se va înfiinţa şi un Serviciu public de management al apei, care va fi dotat cu maşină de intervenţii, buldo-excavator, laptop şi videoproiector. Se vor crea şi două noi locuri de muncă pentru administrarea reţelei.

La rândul său, satul Sireţi din R. Moldova va beneficia în cadrul proiectului de 1.203.906 euro. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru a construi patru kilometri de reţea de aducţiune pentru apa potabilă, două rezervoare cu capacitate de 600 de metri cubi şi 100 de metri cubi şi 25.316 metri liniari de reţea de distribuţie a apei potabile. De asemenea, se va realiza o conexiune la reţeaua magistrală de apă potabilă Micăuţi-Străşeni.

Citit 3934 ori Ultima modificare Joi, 23 August 2012 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.