Aur sub Uzina de Apă 1! Primăria trebuie să decidă ce face cu terenul de 4,6 hectare
Foto: Foto: Sorin Pană

Aur sub Uzina de Apă 1! Primăria trebuie să decidă ce face cu terenul de 4,6 hectare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A trecut un an de la închiderea Uzinei de Apă nr. 1 din Galaţi, prima uzină din România care a furnizat apă în sistem centralizat, şi nimeni nu ştie - sau nu spune - ce se va întâmpla cu terenul de dedesubt. Sunt 4,6 hectare - o suprafaţă suficient de generoasă cât să-i permită municipalităţii să dezvolte aproape orice tip de proiect: imobiliar, comercial, industrial sau de agrement. Deocamdată, spaţiul este în conservare, dar nu pentru mult timp. Administraţia locală trebuie să decidă până în decembrie ce va face cu bucata de pământ.


În conservare până la sfârşitul anului

Uzina de Apă nr. 1, ca şi restul instalaţiilor de distribuţie a apei potabile din municipiul Galaţi, se află în proprietatea Consiliului Local şi în exploatarea societăţii edilitare Apă Canal. Anul trecut, Uzina 1 a fost închisă, dar a rămas în custodia Apă Canal. Momentan, obiectivul este în conservare. "Noi deţinem în continuare şi autorizaţie de mediu, şi autorizaţie de gospodărire a apelor pentru Uzina 1, dar pe cele două documente este specificat faptul că ea este în conservare", a declarat directorul tehnic-producţie al societăţii, Niţă Podaru.
Conservarea, care presupune paza uzinei, ia sfârşit în patru luni. "Uzina este în conservare pe toată perioada de garanţie a proiectului ISPA, adică până la 31 decembrie 2012",  a afirmat Niţă Podaru.
Pregătiri pentru predarea terenului

Teoretic, Uzina 1 va reveni oficial în portofoliul municipalităţii la 1 ianuarie 2013. Până atunci, Apă Canal trebuie să vadă dacă acolo există instalaţii la care nu va putea renunţa, iar administraţia locală trebuie să decidă ce va face cu restul. "Apă Canal lucrează la ridicarea topo. Măsurăm întreg terenul - 4,6 hectare - ca să ştim cu exactitate care sunt suprafeţele care trebuie să rămână la noi, din perspectiva importanţei lor în exploatare", a dezvăluit directorul tehnic-producţie de la Apă Canal. Primele constatări arată că este foarte probabil ca societatea să păstreze doar două fâşii de teren. "Acestea sunt traversate de instalaţiile electrice care alimentează Uzina 2 şi de conductele de apă care vin de la Priza Dunării şi merg la Uzina 2. Aceste două fâşii vor rămâne în proprietatea Consiliului Local, care ni le va da în continuare nouă, în vederea exploatării", a afirmat Niţă Podaru.
Ce se va întâmpla, însă, cu restul terenului? Acest lucru îl va hotărî municipalitatea, în funcţie de constatările Apă Canal. "Noi pregătim documentele şi, prin octombrie, le vom înainta Consiliului Local, pentru a-l înştiinţa că la 31 decembrie 2012 expiră perioada de garanţie şi, până atunci, trebuie să decidă ce face cu Uzina de Apă nr. 1", a precizat Niţă Podaru.
O mină de aur

Corpul neînsufleţit al Uzinei 1 odihneşte pe generoasa suprafaţă de 4,6 hectare. Scădem fâşiile de pământ care îi interesează pe cei de la Apă Canal şi tot rămâne o suprafaţă de teren suficient de mare cât să trezească interesul oricărui dezvoltator, fie el public sau privat.
Nu trebuie să uităm că lotul are şi o poziţionare excelentă: la malul Dunării, aproape de zona de promenadă de pe faleză şi de zona de tranzit de la Punctul Trecere Bac şi la o aruncătură de băţ de cartierele Dunărea şi Ţiglina.
Ca să ne facem o idee despre valoarea de piaţă a terenului de sub Uzina de Apă nr. 1, să ne amintim că, luna aceasta, dezvoltatorul străin GTC a scos la vânzare o suprafaţă mai mică pe care o deţine în Galaţi, de 3,2 hectare, la preţul de 4,2 milioane de euro! Iar acel teren nu are vedere la Dunăre, ci la furnalele din combinatul siderurgic.
Anul trecut, când Uzina 1 a fost închisă, se vehicula varianta amenajării unui parc de distracţii tip Aqualand în locul ei, dar ipoteza nu a fost confirmată de proprietarul terenului, Consiliul Local. Altele sunt variantele luate în calcul de municipalitate, cel puţin până acum. "Unii au zis că întreg complexul de la Uzina 1 trebui să rămână în conservare şi după 31 decembrie 2012. Alţii au zis că trebuie demolate clădirile, pentru a putea prelungi Faleza Dunării până la gura Siretului", a declarat Niţă Podaru, de la Apă Canal.
Primăria nu a furnizat un punct de vedere până la închiderea ediţiei.
Foştii angajaţi ai uzinei o vor muzeu

În august 2011, atunci când Uzina de Apă nr. 1 a fost oprită după 139 de ani de activitate, angajaţii care mai mişunau pe acolo în aşteptarea deciziilor de plecare spuneau că ar fi păcat ca uzina să nu fie amenajată ca muzeu, având în vedere istoria acesteia. Unitatea a fost pusă în funcţiune în anul 1872, fiind prima uzină din România care a furnizat populaţiei apă în sistem centralizat. La vremea aceea, apa de Dunăre devenea potabilă după ce trecea prin filtre cu lână, iar debitul de furnizare era de zece ori mai mic decât în zilele noastre. De-a lungul anilor, acolo au fost testate cele mai noi tehnologii ale vremurilor. "Uzina 1 a fost o uzină-pilot. Am găsit acolo toate tipurile de instalaţii de filtrare a apei create în ultimul secol şi jumătate", declara, la vremea închiderii unităţii, directorul tehnic-producţie de la Apă Canal, Niţă Podaru.

Acum, oraşul primeşte apă de la Uzina 2 şi de la Staţia Fileşti

Bătrâna Uzină 1 de la Dunăre alimenta cu apă potabilă populaţia şi agenţii economici din sudul oraşului. Aceştia sunt deserviţi acum de mai tânăra Uzină 2, care a filtrat primul litru de apă de fluviu în 1992. Consumatorii din jumătatea nordică a oraşului primesc apă de la Staţia Fileşti, care procesează apă de adâncime, adusă din Vrancea.

Citit 5719 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2012 19:10

16 comentarii

 • postat de VIPERA-Tirighina
  Duminică, 02 Septembrie 2012 16:55
  Nea Serpalau esti distractia noastra zilnica. Nici Garcea nu le poate zice mai frumos. Tine-o tot asa , sau cum zice francezul "keep on going".
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Duminică, 02 Septembrie 2012 11:08
  PENTRU COBRA-JILAVA
  Chiar nu am vrut sa comentez nimic aici,nu ma intereseaza subiectul MUZEU.Nu de alta dar am deveni ORASUL-MUZEU daca orice inchidere ar deveni MUZEU.Cum si creerul tau a devenit demult MUZEU ,daca in lipsa neuronilor crede ca orice cetatean ce comenteaza mai" tipator" este unul si acelasi COBRA-GALATI!!!!!!!!Probabil andra marina ti-ar da replica,dar ea nu stie despre cine vorbesti.Nu stie cu cine o confunzi.Si nici nu ar trebui sa dea replica cuiva ce are ghindurile si creierii imprastiati pe zidurile Jilavei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-JILAVA
  Duminică, 02 Septembrie 2012 00:42
  andra marina self-numita si COBRA-GALATI, are probleme serioase cu bibilica. Va rugam o mica cheta ,poate se mai poate repara ceva pe la microprocesor pana nu o ia razna de tot.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Frustratul
  Sâmbătă, 01 Septembrie 2012 13:34
  Eva mai bine dai click in continuare la solitare ca la investitii te pricepi ca Ciomu la operatii...Si Adam prietene ce plm crezi ca vei putea recupera vreodata investitia?Ce plm te crezi la US Open in NY?Cine dracu va veni in Gl sa organizeze campionate de tenis de inalta clasa???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mazare?
  Sâmbătă, 01 Septembrie 2012 00:40
  @flo daca pentru tine Mazare inseamna primar, e grav. Bine, nici ce am avut noi pana acum, dar nici epava aia de om nu as fi vrut sa avem. Un afemeiat, betiv, poate si drogat, si PSD-ist...ce paote fi mai rau ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Vineri, 31 August 2012 22:50
  Nu mai visati oameni buni, ca se va gasi cu siguranta, vreun ,,smecheras" sa faca vreun ,,magazinas", vreun club privat gen ,,viva"/// etc
  Pt. restul prostilor, distractia ramane un gratar peste Dunare, sau dak visati Aqua Parkuri, va duceti la mazare in ,,cartier"! Adica in orase care chiar au si au avut primari... spre deosebire de noi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu zic că ar fi păcat să o distrugem după 140 de ani. S-a născut în 1872 și a trecut prin multe, prin multe războaie, dar a scăpat.
  Vineri, 31 August 2012 20:39
  Și totuși Uzina de Apă Nr. 1 s-a născut în 1872. ARE 140 DE ANI. ESTE O PARTE DIN ISTORIA ROMÂNIEI, O PARTE DIN INIMA ORAȘULUI GALAȚI. Am bătut pe Google ,,istoria Uzinei de Apă Nr. 1'' și rămâi surprins prin ce a trecut și a scăpat; Războiul Ruso-Turc, Războiul de Independență 1877-1878, Domnitorul Cuza ,Două Războaie Mondiale și chiar prin comunism. Este parte din istoria noastră. Nu? Știu că era ținută de comuniști ca stație de rezervă în caz de calamitate sau conflict militar, fiind o stație specializată în caz de război chimic deoarece este o stație închisă,protejată. TASTAȚI ,,ISTORIA UZINEI DE APĂ NR.1 GALAȚI'' și descoperi o istorie prea frumoasă ca să fie distrusă.Nu?
  0
  1
  Raportează
 • postat de cir
  Vineri, 31 August 2012 15:20
  Andra Marina, crezi ca ortografia cu litere mari si invectivele te fac mai credibila ? Aqua Park sau nu, e bine sa-ti expui civilizat opinia. Euro Mall este investitie privata, nu are legatura cu Primaria ori Consiliul Judetean.
  0
  0
  Raportează
 • postat de andra marina
  Vineri, 31 August 2012 14:50
  PENTRU TOTI INCULTII SI FARA CREIER DIN ORASUL ASTA SI CEI CARE POSTEAZA AICI TOT FELUL DE VARIANTE PENTRU CE VA FI PE ACEL TEREN VREAU SA VA SPUN MAI TARANILOR CA CEL MAI BINE PE ACEL TEREN E SA SE CONSTRUIASCA UN AQUA PARK DE GENUL CELUI DE LA BRASOV MAI ALES CA E APROAPE DE DUNARE SI E FOARTE RENTABIL. DUCETI-VA LA BRASOV SA VEDETI CE FRUMOS E ACOLO SI SE POATE DUCE LUMEA SI IARNA SI VARA SI TE DISTREZI DE MINUNE CA SI ASA ORASUL NU OFERA NIMIC. O SA FIE SI PROFITABIL IMEDIAT UN ASTFEL DE PROIECT. ATI VAZUT PARADISUL ACVATIC DE LA BRASOV BAI GALATENILOR INAPOIATI? MAI UMBLATI SI VOI PRIN TARA SI PRIN EUROPA SA VEDETI CE FAC ALTII. IMITATI DACA NU VA DUCE CAPUL CA ORASUL ASTA ROSU SI POLUAT SI CEL MAI PRAFUIT DIN CATE AM VAZUT NU SE POATE DEZVOLTA CU NENOROCITI CA VOI. VREM AQUALAND. NU VREM CLUBURI UNDE SUNT TOTI PESTII SI PROSTITUATELE DIN ORAS. VREM TERENURI DE SPORT GRATUIT CA DE ASTA COPII NU SE DUC CA NU AU BANI SA PLATEASCA LA TERENURILE ARTIFICIALE BAI NESIMTITILOR. VREAM CA PE FALEZA AIA PLICTISITOARE SA APARA UN PARK DE AVENTURA IN ZONA IMPADURITA SI SA SE DISTREZE LUMEA NU DOAR SA NE PLIMBAM CA IDIOTII PE ACOLO SI SA MANCAM POPCORN SUNT MULTE SOLUTII SI PROIECTE FRUMOASE DAR LA GALATI COMUNISTII FARA VIZIUNE SI IMAGINATIE NU AU AUZIT DE AQUALAND IN VIATA LOR. PANA NU DISPAR ASTIA DIN PRIMARIE NU FACEM NIMIC IN ORASUL ASTA. LA BRAILA VAD CA SE POATE, LA FOCSANI SE POATE, LA BRASOV SE POATE. GALATIUL CE OFERA? PRAF, MIZERIE, GROPI, STRAZI CARE SE DECOPERTEAZA SI SE ASFALTEAZA DUPA 1 AN, CAINI CARE MUSCA COPII CAND SE DUC DIMINEATA LA SCOALA, CORUPTIE IN PRIMARIE, SPAGI, SPAGI LA SPITALE, MIZERIE, UMILINTA, BATAILE DE JOC, UN INVATAMANT DISTRUS SI DEGEABA, LOCURI DE MUNCA DOAR CA VANZATOR SI OSPATAR, ASTA E LA GALATI BAI INCULTILOR CARE ATI DISTRUS ORASUL. CAND TARA SI ORASELE SUNT CONDUSE DE GOLANI SI HOTI NU SE FACE NIMIC. SE FURA SI SE DISTRUGE. ATI DISTRUS FABRICILE CA SA PUNETI MANA PE TERENURI DAR NIMENI NU MAI CUMPARA APARTAMENTE IN ORASUL ASTA DISTRUS SI PRAFUIT SI FARA VIITOR. CINE MAI ARE BANI DE APARTAMENT CAND NU GASESTI UN LOC DE MUNCA? NESIMTITII ASTIA DE LA CONDUCEREA ORASULUI NU AU SCRUPULE SI SUNT DOAR PT IMBOGATIREA LOR. NU LE PASA DE COMUNITATE. INAINTE MAI ERAU MESE DE TENIS IN AER LIBER, MAI JUCAI UN TENIS. ACUM NIMIC. TOTUL CU BANI. SOMERII SI COPII NU AU BANI BAI LACOMILOR. FACETI CEVA SI PT EI. PUNETI SEMNE INDICATOARE SA STIE STAINUL PE UNDE CIRCULA SI INCOTRO SE INDREAPTA, PUNETI SI LA STRAZI SA STIM CE STRADA E AIA. FACETI SI VOI ODATA MOLUL ALA DE LA GARA SA NU MAI FACEM KILOMETRI PANA LA BRAILA. SCHIMBATI SI IDIOTUL ALA DE DIRECTOR DE LA DRAMATIC CA NUMAI PIESE POLITICE SI TAMPITE DA. SA FACA SI EL COMEDII CA DE ASTA AVEM NEVOIE. VREM DIVERTISMENT. VREM CA ORASUL SA INVIE. VREM CARNAVAL VARA NU IARNA CAND MORI DE FRIG. VREM LA DUNARE SA NAVIGAM SINOI CU CEVA PANA LA SULINA, PANA LA BRAILA, TULCEA. SA FACETM SPORTURI NAUTICE DAR ACCESIBILE LA DUNARE. SE POATE FACE MULTE DAR NU CU NISTE INCULTI CARE NU AU NICI O VIZIUNE. BANI SUNT SI SE POT ATRAGE INVESTITII. SE FURA PREA MULT ASTA E TREABA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Vineri, 31 August 2012 14:03
  @Adam uite la asta nu m-am gandit :)))) Bine...eu vroiam sa mai adaug ceva...e spatiu destul pentru a face si alte terenuri, sintetice, poate de baschet. Si asa copiii se joaca in strada sau pierd timpul la calculator, un astfel de proiect i-ar motiva sa faca ceva productiv in aer liber. De aceea strainii castiga medalii la olimpiada, caci investesc in astfel de cluburi si copiii se formeaza de mici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adam
  Vineri, 31 August 2012 13:55
  @tudor pai imi permit ca doar din coasta mea e facuta Eva.Intelegi?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Vineri, 31 August 2012 13:53
  @Adam poti contrazice si fara sa jignesti lumea pe aici. Eu propun sa se faca un stadion pentru tenis, fiindca se alfa in vecinatatea clubului. Unul mare pentru a gazdui competitii internationale. Chiar daca ar fi ceva de lucrat la nivelarea terenului, eu zic ca e ceva practic. Cei care iubesc acest sport sunt sigur ca le-ar placea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adam
  Vineri, 31 August 2012 10:24
  @ eva esti proasta ca noaptea.Repede sa construiasca noul sediu al primariei.Dar noi avem bani de aruncat pe constructii? Uite ca s-a gasit o solutie in ceea ce priveste sediul Primariei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eva
  Vineri, 31 August 2012 09:06
  Chiar si fara fasiile de teren ce le trebuiesc celor de la APA CANAL , ramane destul teren. Oare de ce nu-si construieste Primaria un sediu nou? Ar fi loc si pentru cladiri si pentru parcari si pentru parc !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 31 August 2012 08:28
  Cel mai bine ar fi daca ar face un Aqua Parc de genul celor de la Mamaia si Bucuresti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Vineri, 31 August 2012 05:26
  Si daca Acelor-Mittal se supara si inchide alimentarea cu apa bruta de la priza Dunare odata cu intreg combinatul ? Dar daca se intampla ca in iarna trecuta ca gheata sa impiedice captarea apei prin priza Dunare ? De ce sa nu aiba orasul o uzina si captare din Dunare de rezerva ? Parca se spunea acum un an ca instalatiile sunt in regula si intra in conservare ,unde o fi auzit ditamai directorul tehnic-productie ca a conserva o uzina inseamna numai sa o pazesti. Genul asta de conservare s-a aplicat in ultimii 22 de ani si s-a ales praful de intreprinderile industriale si agricole conservate , de amenajarile de imbunatatiri funciare si chiar de cai ferate . Asa ca baieti so pe conserva si praduiti terenul ,teren care tare bine i-ar sta ca parc .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.