Campanie VL - Mari eşecuri economice: STAER, de la extaz la agonie

Campanie VL - Mari eşecuri economice: STAER, de la extaz la agonie

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

* O afacere de succes, pornită după '90 la Galaţi, s-a transformat într-un eşec răsunător, în timpul crizei economice * Unul dintre cei mai mari producătorii de mobilă din ţară a ajuns de la extazul cifrelor ameţitoare la agonia planurilor de reorganizare


Dosarul insolvenţei producătorului gălăţean de mobilă STAER se află în plină desfăşurare la Tribunalul Galaţi, după ce, copleşiţi de datorii, administratorii firmei au cerut, în luna decembrie a anului 2010, falimentul. Parcursul economic al societăţii din oraşul nostru a fost unul extrem de spectaculos: STAER era în urmă cu câţiva ani pe primele locuri din ţară atunci când se vorbea despre producătorii de mobilă, concurând cu nume precum Mobexpert, IKEA sau Elvila.
Din nefericire atât pentru economia locală cât şi pentru cea naţională, declinul a fost unul pe măsură. După ce a deschis magazine în aproape toate oraşele mari din ţară, iar numărul angajaţilor a depăşit 900, firma a ajuns în imposibilitatea de a-şi achita datoriile către furnizori şi taxele legale.
Administrarea judiciară a firmei a trecut astfel în sarcina unui lichidator din Bucureşti. În momentul de faţă, pe rolul Tribunalului Galaţi se află dosarul 13104/121/2010*, care are ca obiect procedura insolvenţei, stadiul procesual ajungând deja la fond, însă termenele curg unul după celălalt, asta şi pentru că pe lista părţilor se regăsesc peste 150 de creditori care încearcă să îşi recupereze banii. Printre aceştia, pe lângă societăţi comerciale care au derulat afaceri cu STAER, se află şi direcţii ale finanţelor publice din judeţe precum Alba, Bihor, Botoşani, Braşov, Maramureş, Sibiu şi Galaţi sau instituţii bancare.
Scurt istoric zbuciumat
Firma a fost înfiinţată în anul 1992 cu numele de Prodex AER şi a pornit la drum cu zece angajaţi. La scurtă vreme, societatea înfiinţată de către omul de afaceri Nicolae Ştefan se transformă din SRL în societate pe acţiuni, iar numărul angajaţilor şi prezenţa firmei pe piaţa producătorilor de mobilă devine una vizibilă.
În mai puţin de zece ani, numărul salariaţilor care lucrau pentru Staer ajunge la peste 100, iar cifra de afaceri creşte la aproape trei milioane de lei. Forma de organizare a firmei se schimbă în 1998, numele devenind cel cunoscut astăzi, STAER International S.A.
Anul 2000 este acela care marchează începerea unei creşteri importante a soceităţii gălăţene, iar până în 2007 cifra de afaceri depăşeste 100.000.000 de lei şi numărul mediu de angajaţi ajunge la 925. Anul următor, cifrele, prezentate în bilanţurile contabile încep să scadă. Societatea continuă însă investiţiile majore în întreaga ţară, în ciuda apariţiei crizei economice, decizie ce se dovedeşte a fi una păguboasă.
În 2009, cifra de afaceri înregistrată de către companie ajunge deja la 67.000.000 de lei, datoriile depăşeau 43.000.000 de lei, pierderile se cifrau la aproape 7.000.000 de lei, iar numărul angajaţilor ajunsese la 464, după cum arătau la acea vreme datele de pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Un an mai târziu, inevitabilul avea să se producă. Firma gălăţeană care ajunsese competitor direct al celor mai mari societăţi de profil din ţară şi care se lupta de la egal la egal cu marii importatori cere instanţei deschiderea procedurii generale de insolvenţă.

Încercare de reorganizare

Din datele prezentate public de către Elva Cont SRL, lichidatorul desemnat al STAER Internaţional reiese că există 150 de creditori care aşteaptă să-şi primească banii, iar valoarea creanţelor se ridică la peste 40.000.000 de lei. Există un plan de reorganizare elaborat de către lichidator care arată că obiectivele acestui proces sunt  continuarea activităţii prin controlul riguros al costurilor, menţinerea a 220 de locuri de muncă şi conservarea unor relaţii de parteneriat cu peste 50 de furnizori şi clienţi.

Citit 8625 ori Ultima modificare Duminică, 09 Septembrie 2012 18:42

8 comentarii

 • postat de ywareed Marți, 11 Septembrie 2012 23:18 Link la comentariu
  0
  0

  Dl ziarist a folosit copy -paste ca un scolar de pe diferite site-uri , nici macar nu s-a documentat cum trebuie . STAER este in reorganizare , poate trece printr-o perioada dificila ca multe alte firme datorita crizei economice in care ne aflam , dar acest fenomen nu ne da dreptul sa discreditam activitatea unei societati .Sunt multumita de bucataria mea STAER , nu trebuie sa ne lasam influentati de asemenea articole .

  Raportează
 • postat de Anonim Marți, 11 Septembrie 2012 22:31 Link la comentariu
  0
  0

  In anii buni la Staer erau cele mai mari salarii din productia Galateana. Oamenii s-au invatat cu bani multi si nu mai vor sa munceasca ( vb. din propria experienta) pe salarii mici(de criza). Cred ca e o problema ce trebuie bine discutata cu oamenii, sa mearga unde e platit mai bine ca nu se mai face treaba deloc.

  Raportează
 • postat de Adina Marți, 11 Septembrie 2012 22:24 Link la comentariu
  0
  0

  Am cumparat mobila de la Staer si am fost foarte multumit. Am holul Albert de mai bine de 8 ani si e inca functional, cu mici probleme, sa fim seriosi...am facut 2 copii pe canapeaua asta. :).
  Anul acesta mi-am cumparta o bucatarie de ei . Daca stii sa vorbesti cu montatorii iese ok. Conteaza mult cum e realizat montajul, mobila e lucrata bine, mai trebuie si montata bine. Cu o bere si o mica atentie faci treaba buna.

  Raportează
 • postat de Dirijorul Marți, 11 Septembrie 2012 22:16 Link la comentariu
  0
  0

  Si eu al lucrat la Staer si am fost respectata, a fost ok. Cum spun si altii, mie imi pare ca "pletosul" asta are o problema cu Staer-ul ca prea le baga strambe in articol.

  Raportează
 • postat de Mihai Marți, 11 Septembrie 2012 08:37 Link la comentariu
  0
  0

  nu am nici o legatura cu Staer, Elnav si ale companii incluse in studiul d-nului reporter, dar ar fi indicat sa solicite si acordul firmelor sau al administratorului judiciar atunci cand publica astfel de articole ptr ca nu e normal sa faca o astfel de reclama unor companii care fac eforturi mari pentru a se salva din prapastia creata de statul roman.

  Raportează
 • postat de Galateanul Luni, 10 Septembrie 2012 21:14 Link la comentariu
  0
  0

  Articolul se vrea unul denigrator pentru activitatea STAER dar din fericire aşa cum au comentat şi alţii înaintea mea situaţia companiei STAER este mult mai bună decât lasă să se înţeleagă din acest articol autorul şi asta se poate vedea foarte bine din interior. Vânzările au un trend ascendent, comenzile sunt onorate 100%, eventualele întârzieri fiind cauzate de factori externi şi acestea destul de rare. Dacă se menţine acest trend şi nu văd de ce nu având în vedere şi revenirea consumului la nivel naţional totul va reveni la normal într-un timp relativ scurt. Articolele de genul asta nu fac decât să pună compania într-o lumină proastă dar realitatea din teren este alta. Cel mai probabil a fost scris de cineva care are interes ca această companie să dispară sau să fie cumpărată pe nimic. STAER se află în acest moment în REORGANIZARE JUDICIARĂ şi până acum cei de la Elva Cont au făcut o treabă bună.

  Raportează
 • postat de Eugen Luni, 10 Septembrie 2012 10:27 Link la comentariu
  0
  0

  Eu lucrez la Staer, si pot spune ca anul acesta am muncit cum munceam in 2007, au fost comenzi "la greu".
  Sper si imi doresc sa isi revina situatia economica a tarii si a Europei si cu siguranta o sa ne fie bine tuturor.
  Lucrez din 2000 la Staer si pot spune ca cine munceste castiga bine. Eu am incredere in conducere si sper sa iesim din reorganizare. De la faliment la reorganizare e cale lunga.

  Raportează
 • postat de mihai Luni, 10 Septembrie 2012 10:09 Link la comentariu
  0
  0

  Chiar daca situatia financiara actuala a Staer-ului nu e una tocmai roza , traseul actual al fabricii este ascendent. Depinde insa de puterea de cumparare a romanilor . Anul acesta a fost un an destul de bun pentru Staer data fiind criza economica in care se zbate Romania. Celor care citesc : Staer se afla in reorganizare economica si nu in stare de faliment. Este o diferenta . Sper sa depaseasca momentul asta dificil .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.