Campanie VL - Mari eşecuri economice: STAER, de la extaz la agonie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL - Mari eşecuri economice: STAER, de la extaz la agonie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O afacere de succes, pornită după '90 la Galaţi, s-a transformat într-un eşec răsunător, în timpul crizei economice * Unul dintre cei mai mari producătorii de mobilă din ţară a ajuns de la extazul cifrelor ameţitoare la agonia planurilor de reorganizare


Dosarul insolvenţei producătorului gălăţean de mobilă STAER se află în plină desfăşurare la Tribunalul Galaţi, după ce, copleşiţi de datorii, administratorii firmei au cerut, în luna decembrie a anului 2010, falimentul. Parcursul economic al societăţii din oraşul nostru a fost unul extrem de spectaculos: STAER era în urmă cu câţiva ani pe primele locuri din ţară atunci când se vorbea despre producătorii de mobilă, concurând cu nume precum Mobexpert, IKEA sau Elvila.

Din nefericire atât pentru economia locală cât şi pentru cea naţională, declinul a fost unul pe măsură. După ce a deschis magazine în aproape toate oraşele mari din ţară, iar numărul angajaţilor a depăşit 900, firma a ajuns în imposibilitatea de a-şi achita datoriile către furnizori şi taxele legale.

Administrarea judiciară a firmei a trecut astfel în sarcina unui lichidator din Bucureşti. În momentul de faţă, pe rolul Tribunalului Galaţi se află dosarul 13104/121/2010*, care are ca obiect procedura insolvenţei, stadiul procesual ajungând deja la fond, însă termenele curg unul după celălalt, asta şi pentru că pe lista părţilor se regăsesc peste 150 de creditori care încearcă să îşi recupereze banii. Printre aceştia, pe lângă societăţi comerciale care au derulat afaceri cu STAER, se află şi direcţii ale finanţelor publice din judeţe precum Alba, Bihor, Botoşani, Braşov, Maramureş, Sibiu şi Galaţi sau instituţii bancare.

Scurt istoric zbuciumat

Firma a fost înfiinţată în anul 1992 cu numele de Prodex AER şi a pornit la drum cu zece angajaţi. La scurtă vreme, societatea înfiinţată de către omul de afaceri Nicolae Ştefan se transformă din SRL în societate pe acţiuni, iar numărul angajaţilor şi prezenţa firmei pe piaţa producătorilor de mobilă devine una vizibilă.

În mai puţin de zece ani, numărul salariaţilor care lucrau pentru Staer ajunge la peste 100, iar cifra de afaceri creşte la aproape trei milioane de lei. Forma de organizare a firmei se schimbă în 1998, numele devenind cel cunoscut astăzi, STAER International S.A.

Anul 2000 este acela care marchează începerea unei creşteri importante a soceităţii gălăţene, iar până în 2007 cifra de afaceri depăşeste 100.000.000 de lei şi numărul mediu de angajaţi ajunge la 925. Anul următor, cifrele, prezentate în bilanţurile contabile încep să scadă. Societatea continuă însă investiţiile majore în întreaga ţară, în ciuda apariţiei crizei economice, decizie ce se dovedeşte a fi una păguboasă.

În 2009, cifra de afaceri înregistrată de către companie ajunge deja la 67.000.000 de lei, datoriile depăşeau 43.000.000 de lei, pierderile se cifrau la aproape 7.000.000 de lei, iar numărul angajaţilor ajunsese la 464, după cum arătau la acea vreme datele de pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Un an mai târziu, inevitabilul avea să se producă. Firma gălăţeană care ajunsese competitor direct al celor mai mari societăţi de profil din ţară şi care se lupta de la egal la egal cu marii importatori cere instanţei deschiderea procedurii generale de insolvenţă.

Încercare de reorganizare

Din datele prezentate public de către Elva Cont SRL, lichidatorul desemnat al STAER Internaţional reiese că există 150 de creditori care aşteaptă să-şi primească banii, iar valoarea creanţelor se ridică la peste 40.000.000 de lei. Există un plan de reorganizare elaborat de către lichidator care arată că obiectivele acestui proces sunt  continuarea activităţii prin controlul riguros al costurilor, menţinerea a 220 de locuri de muncă şi conservarea unor relaţii de parteneriat cu peste 50 de furnizori şi clienţi.

Citit 8939 ori Ultima modificare Duminică, 09 Septembrie 2012 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.