EU.RO.INFO. - Patronatele, Finanţele şi fondurile europene

EU.RO.INFO. - Patronatele, Finanţele şi fondurile europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* CNIPMMR cere anularea penalităţilor în proiectele POS-DRU la care se înregistrează întârzieri de finanţare conform termenilor stabiliţi prin contracte *

Consiliul Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele gălăţene, au solicitat Guvernului emiterea unei ordonanţe pentru reglementarea neaplicării majorărilor şi penalităţilor de întârziere corespunzătoare proiectelor pe POS Dezvoltarea Resurselor Umane, acolo unde cauza întârzierilor a fost nerespectarea de către Autoritatea de Management a termenelor prestabilite pentru virarea sumelor prevăzute în contracte. De asemenea, întreprinzătorii cer şi anularea acestui tip de penalităţi pe anul 2012, se arată într-un comunicat de presă al CNIPMMR, de după întâlnirea de la sfârşitul săptămânii trecute cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, din cauza sesizării unor deficienţe de gestionare a POS DRU, Comisia Europeană a blocat plăţile pe acest program către România, iar acest lucru a dus la blocaje în finanţarea unor proiecte.

Variante compensatorii

Drept compensaţie la blocaje, până la remedierea situaţiei, patronatele au solicitat reluarea şi aducerea la zi a plăţilor prin finanţare de la bugetul de stat a sumelor respective, urmând să se facă ulterior o regularizare cu sumele din fondurile europene. „S-a făcut această propunere pentru că, deşi vina pentru întârzierea plăţilor revine organelor statului, „oalele sparte” sunt plătite de beneficiar. De exemplu, în aceste proiecte IMM-urile suportă plăţile de TVA, impozitele, contribuţiile obligatorii raportate la fondul de salarii ale personalului angajat în cadrul proiectelor, bani care intră la bugetul de stat. Acum, ce să facem, să plătim şi penalităţile care rezultă din deficienţele aparatului de stat în gestionarea fondurilor europene?”, ne-a declarat Marian Filimon, preşedinte Patronatului IMM-urilor Galaţi.

  • Acesta a precizat că, la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului de Fiananţe, patornatele au mai solicitat regelementarea garantării prin FNGCIMM şi FRCG a creditelor folosite în proiectele POS-DRU, în perioada dintre contractarea proiectului şi termenele de primire a sumelor prevăzute în contracte, precum şi introducerea unui sistem de motivare a salariaţilor din autorităţile publice implicate în gestionarea fondurilor europene, în funcţie de gradul efectiv de absorbţie a fondurilor, ca măsură pentru creşterea transparenţei şi reducerea birocraţiei.
Citit 1501 ori Ultima modificare Marți, 09 Octombrie 2012 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.