Declin al pescuitului pe Dunăre şi Prut

Declin al pescuitului pe Dunăre şi Prut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Cantităţile pe peşte au scăzut nu doar în fermele piscicole, ci şi în apele curgătoare * În aceste condiţii, pescuitul se face... matematic * Factorii climatici, poluarea şi braconajul sărăcesc apele

Dunărea şi Prutul au mai puţin peşte în ultimii ani, aşa că şi pescuitul comercial trebuie dirijat cu atenţie, în baza menţiunilor legate de captura maximă admisibilă (total allowable catch - TAC). Se stabileşte ce peşte poate fi pescuit, de unde, când şi în ce cantitate. De asemenea, sunt prestabilite: numărul pescarilor şi al bărcilor care ies pe fluviu sau pe râu şi cel al utilajelor de pescuit.

„O scădere a cantităţii de peşte s-a înregistrat şi în cazul Dunării, dar ea nu este atât de drastică, în comparaţie cu scăderea cantităţilor obţinute din acvacultură. Cel mai important motiv care a condus la diminuarea cantităţii de peşte din fluviu este reprezentat de factorii climatici. S-au îndiguit bălţile în care peştele se putea reproduce, iar viiturile de primăvară - care erau de mare ajutor tot în procesul de înmulţire - nu prea mai sunt. Şi dacă ariile de reproducere se restrâng, e firesc să avem mai puţin peşte. La răpitor se ajunge chiar şi la fenomenul de canibalism, atunci când prea mulţi peşti trăiesc pe o suprafaţă prea mică”, a explicat şeful de serviciu al Filialei Moldova a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Vasile Bocăneală.

Poluarea are şi ea un loc important în rărirea populaţiei piscicole. „Ţin minte că, în alţi ani, plătica pescuită în iarnă, după spargerea gheţii, avea gust de fenol. În ultimii ani n-am mai remarcat acest fenomen, dar poluare încă există. De asemenea, braconajul este o cauză a scăderii cantităţii de peşte, dar din punctul meu de vedere aceasta este ultimul motiv din topul celor enunţate”, a mai spus Vasile Bocăneală.

Potrivit datelor ANPA, cea mai mare cantitate de peşte obţinut din pescuitul comercial s-a înregistrat, în ultimii şase ani, în 2009, când au fost prinse peste 44 de tone. Cel mai slab an a fost 2007, cu doar puţin peste 23 de tone de peşte scos din Dunăre şi Prut. În 2010 s-au pescuit peste 35 de tone, iar în cursul anului trecut cantitatea a scăzut cu circa 10 tone. Până în acest moment, în cursul anului, s-au pescuit 8,68 tone, dar sezonul este departe de a se fi încheiat.

În acest moment, potrivit ANPA, nu se încurajează pescuitul comercial extensiv, ci mai degrabă protecţia speciilor şi a ecosistemelor acvatice.

Citit 5834 ori Ultima modificare Marți, 16 Octombrie 2012 23:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.