Reţeaua de încălzire din Galaţi este veche şi supradimensionată

Reţeaua de încălzire din Galaţi este veche şi supradimensionată

prof.dr.ing. Eduard Minciuc Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
11 comentarii

Au spus-o profesorii universitari invitaţi la audierea publică pe tema încălzirii centralizate, desfăşurată ieri la iniţiativa societăţii civile


Sistemul de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic de la Galaţi este supradimensionat şi depăşit, ceea ce generează pierderi uriaşe de căldură şi, implicit, facturi mai mari, a apreciat prof. dr. ing. Eduard Minciuc, de la Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnice din Bucureşti, unul dintre experţii care au luat cuvântul la audierea publică privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, desfăşurată ieri în oraşul nostru.
"Iată câteva dintre problemele sistemului centralizat de încălzire din Galaţi, pe care noi le-am detectat. În primul rând, sursa (producătorul de energie termică Electrocentrale, n.r.) este supradimensionată şi foloseşte o tehnologie foarte veche, are destinaţie industrial-urbană şi este foarte departe de oraş. Sistemul de transport, în lungime de 182 de kilometri, şi cel de distribuţie, în lungime de 614 kilometri şi cu 119 puncte termice, sunt supradimensionate, depăşite moral şi fizic şi au pierderi mari de căldură, de 25 la sută, faţă de 5-10 la sută în reţele similare. Consumatorii sunt în scădere - 78.850 acum, faţă de 117.814 iniţial - şi plătesc mult pe energia termică", a spus prof. dr. ing. Eduard Minciuc.

Modernizarea sistemului, cheia problemei

Pledând pentru încălzirea centralizată în defavoarea celei individuale, acesta a creionat direcţiile pe care autorităţile trebuie să le urmeze pentru a creşte eficienţa sistemului local de termoficare. "Atunci când compară cheltuielile de încălzire în sistem centralizat cu cele de încălzire individuală (centrală proprie), oamenii pun faţă în faţă doar factura la întreţinere şi cea la gaze, uitând că aceasta din urmă vine însoţită şi de costuri cu apa rece şi electricitatea consumate de centrală, cu investiţia iniţială, adică achiziţia şi montarea centralei, şi cu întreţinerea şi înlocuirea ei. Încălzirea centralizată este, deci, mai puţin costisitoare decât cea individuală şi, dacă sistemul funcţionează bine, este mai eficientă", a spus cadrul didactic de la Politehnică. "Ca sistemul să funcţioneze bine, el trebuie modernizat, iar asta presupune o investiţie de până la 300 de milioane de euro într-o nouă capacitate de producţie a energiei termice, investiţii de 55 de milioane de euro în reţeaua de transport şi de 175 de milioane de euro în reţeaua de distribuţie, din care 15 milioane de euro în punctele termice. În acelaşi timp, numărul de consumatori trebuie să crească, la fel ca şi calitatea serviciilor, şi să existe un suport din partea autorităţilor, atât financiar (prin investiţii), cât şi de reglementare (prin crearea zonelor unitare de încălzire)", a explicat prof. dr. ing. Eduard Minciuc.

Trebuie căutate soluţii alternative de obţinere a căldurii

Investiţiile în reţeaua de termoficare trebuie însoţite, în mod evident, de lucrări de reducere a pierderilor de căldură şi la capătul acestui lanţ, adică la consumatorii finali. Este vorba de lucrări de reabilitare a conductelor de încălzire din interiorul blocurilor, de termoizolare a imobilelor şi de hidroizolare a acoperişurilor, a punctat prof. dr. ing. Lucian Georgescu, de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.
În paralel, a subliniat acesta, trebuie căutate noi surse de obţinere a energiei termice. "Arderea deşeurilor este una dintre ele. Căldura astfel obţinută este ieftină, pentru că materia primă este mai ieftină decât gazul metan folosit de termocentralele clasice", a spus prof. dr. ing. Lucian Georgescu, amintind că Suedia şi-a exprimat deja dorinţa de a construi din fonduri proprii o centrală pe deşeuri la Galaţi sau la Bucureşti, cu condiţia să primească garanţii de la Primării că vor cumpăra energia termică pe care centrala o va produce.
Audierea publică "Îmbunătăţirea eficienţei energetice la sistemul de încălzire - o provocare a autorităţilor şi a gălăţenilor", desfăşurată ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor la iniţiativa societăţii civile din Galaţi, a reunit experţi din domeniul energetic, reprezentanţi ai distribuitorului local de căldură Apaterm şi câţiva administratori de asociaţii de proprietari şi simpli cetăţeni. Concluziile şi propunerile acestora vor fi incluse într-un raport care va fi întocmit de o comisie de experţi (doi profesori, un jurist şi un expert contabil) şi va fi făcut public în cel puţin o săptămână. Documentul va fi înaintat autorităţilor locale responsabile.

Citit 3671 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Octombrie 2012 23:10

11 comentarii

 • postat de Ion Cetateanu Vineri, 02 Noiembrie 2012 06:22 Link la comentariu
  0
  0

  E batrana ,lung si paguboasa incalzirea centralizata mostenita de la tovarasi.Problema este ca tot tovarasii ne conduc si ca nu vom scapa de acest monopol relicva ,mancator de sanatate ,nervi si bani. Concluziile specialistilor sunt aproape identice cu tot ce am scris in comentarii, la precedentele articole ,pe aceiasi tema ,spun aproape fiind ca dumnealor trag o concluzie din doua lucruri care se bat cap in cap , investitia enorma de 530 milioane euro si caldura mai ieftina ,produsa centralizat in urma investitiei ,decat ce produsa in centralele de apartament . Poate expertul contabil din comisie le v-a spune ca cei 530 milioane de euro trebuiesc amortizati si ca automat timit un cost suplimentar mediu de cca 2500 lei/an , la o durata de amortizare de 12 ani si investitia fara credit cu dobanda . Totusi felicit expertul din Bucuresti ca a scos in evidenta viciile sistemului actual de termoficare . Trec in contul politetii si a retinerii dictate de organizatori ( asta ar fi mai lipsit sa pledeze pentru centralele individuale ,de boc sau cartier) concluzia trasa de par privind ineficienta, pentru buzunarul cetateanului a centralelor de apartament versus incalzire hiper centralizata. Subscriu la parerile lui Albu ,Matache si " Lungimi al traseelor formidabil de mari de parcă ar fi trasee de răcire, nu de încălzire???".Apropo ,de ce cei de la distributia de gaz investesc in retele si nu asteapta sa fie invetitii din bani publici .Oare fiindca sunt privati ? Nu credeti ca ar mai fi inca o cale de a face eficiente serviciile de termoficare si chiar de alimentare cu apa si canalizare ?

  Raportează
 • postat de George Albu Vineri, 02 Noiembrie 2012 03:08 Link la comentariu
  0
  0

  Un calcul simplu : mai sunt 78850 apartamente bransate la sistemul centralizat si pentru "ca sistemul să funcţioneze bine, el trebuie modernizat, iar asta presupune o investiţie de până la 300 de milioane de euro într-o nouă capacitate de producţie a energiei termice, investiţii de 55 de milioane de euro în reţeaua de transport şi de 175 de milioane de euro în reţeaua de distribuţie"(citat din articol), adica , daca insumam = 530 milioane de euro. In paralel fie spus montarea unei centrale de apartament nu depaseste 2000 de euro ( centrala noua+calorifere noi +toate avizele ). Daca inmultim 78850 apartamente cu 2000 euro obtinem exact 157,7 milioane de euro adica de 3 ori mai putin. De ce sa cheltuiasca primaria din bugetul pe care tot de la noi il colecteaza 530 milioane de euro , cand ar putea sa sprijine montarea de centrale avand costuri mult mai mici si sa ne scape astfel si de 614 kilometri de santuri sapate din nou pe strazile Galatiului...?

  Raportează
 • postat de xxl Joi, 01 Noiembrie 2012 21:42 Link la comentariu
  0
  0

  sa fie clar. m. baila ,onor patron V.L e membru cotizant u.s.l. bineinteles ca nu degeaba. asa ca nu mai sperati sa cititi critici pertinente impotriva celor de la putere. asa , la oha, da.....o vorba, o poanta , un articol usor pentru a arata caracterul de independenta a ziarului. doar o alta masina de manipulat creierele galatenilor. doar o alta afacere. doar o alta latura a mafiei ce conduce prin restrictii si minciuni un oras, o tara. acum sa nu credeti ca alte partide sint mai bune. o mafie ce lupta prin toate puterile sa ajunga si sa fie la PUTERE. asta aduce automat bani, influenta, averi colosale. si asta in timp ce platitorii de impozite, taxe, nebunii inventate de a scoate banii din buzunarul saracilor, se scufunda din ce in mai rau. hai la vot!!!!!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de alla Joi, 01 Noiembrie 2012 16:07 Link la comentariu
  0
  0

  Daca am 65 de ani cit o sa mai traiesc ca sa astept modernizarea retelelor de termoficare din acest oras da c... at.Am centrala de 8 ani si am amortizat/o de mult.Am apa calda cind vreau,caldura la fel, asa ca nu mai veniti cu tot felul de idei.Nici peste 100 de ani nu ne mai facem bine.

  Raportează
 • postat de dante Joi, 01 Noiembrie 2012 15:36 Link la comentariu
  0
  0

  parca era in faliment apatermu`...au timp de simpozioane?! da` de la CET de ce n-a fost nimeni?

  Raportează
 • postat de Cititor Joi, 01 Noiembrie 2012 10:21 Link la comentariu
  0
  0

  In dialog cu domnul Mache...

  Ca sa nu mai spunem,domnule,ca -pentru valoarea prezentata(calculata,estimata)de catre dumneavoastra,aveti caldura in apartament!
  Noi,cei din sistemul centralizat,suntem ``la pamant``!
  Alegand dintre doua rele...macar cei din sistemul pausal,au-nu au caldura cat trebuie,platesc -lunar-valoarea unei gigacalorii/apartament (250 lei).``Fericitii``stapani ai repartitoarelor ...pentru 200 lei...stau in frig; apoi,in functie de posibilitatile de plata,aleg(pe proprie raspundere) variantele 400 lei-500 lei-600 lei/lunar!

  Raportează
 • postat de Mache Joi, 01 Noiembrie 2012 09:35 Link la comentariu
  0
  0

  Costul gigacaloriei produse cu centrala proprie de apartament este de cca. 170 lei incluzand investitia initiala (amortizabila in 12 ani) si toate cheltuielile de exploatare inclusiv gaze, electricitate, revizii. Si atunci cum este posibil ca gigacaloria produsa in sistem de cogenerare sa depaseasca 250 lei mai ales ca eu produc 15-20 Gcal/an si o centrala oraseneasca produce sute de mii de gigacalorii??!! Mai bine s-ar investi in centrale mici, de bloc sau de cvartal decat sa se bage banii in modernizari care stim cum se fac la noi. Incalzirea centrala este o mare vaca de muls, acesta fiind si motivul pentru care toti primarii tin cu dintii de acest sistem .

  Raportează
 • postat de Lungimi al traseelor formidabil de mari de parcă ar fi trasee de răcire, nu de încălzire. Joi, 01 Noiembrie 2012 09:33 Link la comentariu
  0
  0

  182 Km, 614 Km, 119 puncte termice? Voi sunteți bolnavi? Ce modernizare să mai faci la lungimi și trasee? Eu zic că singura soluție este aducerea punctelor termice de încălzire cât mai aproape de consumator prin trasee de alimentare cu gaz al acestor puncte și producerea agentului termic cât mai aproape de beneficiar, de populație, pe cartiere, pe cvartal, chiar la grupuri de blocuri de locuințe. Gazul nu are așa mari pierderi de calorii cum are agentul termic plimbat, alergat pe așa distanțe mari cu pierderi de temperatură inevitabile, de parcă sunt trasee de răcire, nu de încălzire.

  Raportează
 • postat de Mache Joi, 01 Noiembrie 2012 09:33 Link la comentariu
  0
  0

  Costul gigacaloriei produse cu centrala proprie de apartament este de cca. 170 lei incluzand investitia initiala (amortizabila in 12 ani) si toate cheltuielile de exploatare inclusiv gaze, electricitate, revizii. Si atunci cum este posibil ca gigacaloria produsa in sistem de cogenerare sa depaseasca 250 lei mai ales ca eu produc 15-20 Gcal/an si o centrala oraseneasca produce sute de mii de gigacalorii??!! Mai bine s-ar investi in centrale mici, de bloc sau de cvartal decat sa se bage banii in modernizari care stim cum se fac la noi. Incalzirea centrala este o mare vaca de muls, acesta fiind si motivul pentru care toti primarii tin cu dintii de acest sistem .

  Raportează
 • postat de Eu Joi, 01 Noiembrie 2012 09:22 Link la comentariu
  0
  0

  Iar descoperiti apa calda si fuga ? Ceva concret pe cand ca la simpozioane, mese rotunde, patrate, conferinte si alte asemenea pierderi de vreme, suntem campioni. Documentul final, inaintat autoritatilor locale, va fi depus pentru eternitate intr-un dulap.

  Raportează
 • postat de IULIAN Joi, 01 Noiembrie 2012 08:41 Link la comentariu
  0
  0

  SI CALDURA CAND FRATILOR CA TREMURAM IN CASE
  SI ASTIA DE LA VIATA LIBERA CARE ANUL TRECT NU MAI CONTENEAU ACUM STAU SI DORM SE PARE CA E PRIMAR DE AL LOR RUSINICA TATA RUSINICA
  TREMURAM IN CASE SI AVEM COPII MICI IN LOC SA DAM BANII PE PASTILE PREFERAM SA II DAM PE CALDURA

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.