Operaţiunea „Gunoiul sub preş”

Operaţiunea „Gunoiul sub preş”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi până în luna iulie toate cele 199 de rampe de gunoi din comunele gălăţene ar trebui închise, operaţiunea merge cu două viteze: încet şi încetişor * Cât despre depozitele ecologice - vise, taică, vise... * Marele depozit de la Drăgăneşti, care va deservi două treimi din judeţ, este de-abia la faza de studiu de fezabilitate! *

Nici una, nici două, Uniunea Europeană a decis: toate satele româneşti vor trebui, din iulie 2009, să asigure colectarea selectivă a gunoiului (adică separat gunoiul de grajd, separat cel menajer şi separat cel reciclabil), iar depozitarea să se facă numai la gropi ecologice dotate cu capacităţi moderne de degradare şi reciclare.

Măsura sună extrem de interesant dar, din câte ne-am dat seama, este imposibil ca termenul stabilit să fie respectat. Să vedem şi de ce.

Ca la români: las’ pe mâine!

Închiderea platformelor de gunoi rurale şi construirea de gropi de gunoi ecologice nu-i o prevedere nouă. A fost negociată şi reglementată încă din 2005 şi a fost planificată pentru o perioadă de tranziţie de patru ani. Adică până-n iulie 2009.

Ce s-a făcut, la nivelul judeţului Galaţi, în aceşti patru ani?! Te miri ce şi aproape nimic!

Un raport recent al Gărzii de Mediu arată că în judeţul Galaţi au fost identificate 199 spaţii de depozitare rurale în funcţiune, iar din septembrie 2008 până la 20 februarie 2009, s-a sistat depozitarea la un număr de 36 depozite comunale neamenajate. Suprafaţa totală a depozitelor de gunoi din mediul rural este de 140 de hectare. Ar veni cam 2,5 hectare (cinci terenuri de fotbal!) de fiecare comună.

De ce au mers lucrurile aşa de încet?! Simplu: pentru că, tipic româneşte, autorităţile au mers pe principiul „lasă pe mâine că poate nu-ţi mai trebuie”.

În aceste condiţii, deşi programul de închidere a depozitelor rurale de gunoi ar fi trebuit să înceapă din 2005 (conform art. 3, alineatul 7 din HG nr 349/2005), el a fost demarat, la Galaţi, de-abia în septembrie 2008.

Cum ar veni, trei ani s-a frecat menta!

Evident, deşi ne-am angajat ferm în faţa Comisiei Europene, n-am construit nici depozite ecologice de gunoi. La această oră, în judeţ există fix ZERO depozite cu procesare selectivă a deşeurilor.

Se lucrează ceva la Galaţi şi Tecuci (se spune că am fi în grafic, dar ne îndoim sincer că este aşa), dar în rest avem doar discuţii. Şi iar discuţii. Răstimp în care gunoiul colectat în satele gălăţene nu poate fi depozitat decât... sub preş.

Nişte planuri ar fi...

Cum ziceam, la ora asta avem ZERO depozite. Însă sunt niscaiva planuri.

Potrivit unui raport prezentat de autorităţile de mediu în 24 februarie 2009, în urma închiderii tuturor depozitelor din judeţ - cu excepţia Tirighina-Galaţi şi Rateş-Tecuci - alternativa prevăzută în Planul Judeţean General de Dezvoltare (care urmează a fi aprobat de CJ după ce va primi Avizul de Mediu, emis de ARPM Galaţi) este „înfinţarea a şapte staţii care vor fi arondate celor două depozite zonale ecologice de la Galaţi şi Tecuci.

Până la realizarea acestor staţii de transfer, toate localităţile din judeţ vor trebui să-şi organizeze servicii de salubritate prin gestiune directă sau indirectă”.

Frumos! Însă până la această dată doar patru comune gălăţene (Matca, Corod, Munteni şi Drăgăneşti) au alternativă la închiderea depozitelor comunale, prin concesionarea activităţii de salubrizare către o societate autorizată, care are contract cu un depozit ce va funcţiona şi după data de 16 iulie 2009.

În rest, e jale mare! O să se împută gunoiul prin curţile ţăranilor, pentru că, legal, nu vor avea unde să-l ducă.

Garda de Mediu Galaţi spune că nu-i loc de întors şi că, orice-ar fi, vechile rampe de gunoi se închid la termenul stabilit. „Primăriile au fost atenţionate printr-o adresă, în luna februarie 2009, să rezolve situaţia depozitelor neconforme până la 16 iunie 2009”, spune Ion Drugan, comisarul şef al GM Galaţi.

Cu căruţa în faţa boilor

Chiar dacă n-avem depozite de gunoi ecologice, trebuie să apreciem că existe comune unde s-au făcut eforturi pentru punerea la punct a colectării selective a gunoiului. Sună un pic aiurea să colectezi selectiv dar să n-ai unde să-l depozitezi (Cum era vorba aceea? „Să pui căruţa în faţa boilor”?). Este bine că, totuşi, s-a făcut ceva.

În judeţul Galaţi sunt gata sau în derulare mai multe proiecte ce au ca obiectiv managementul deşeurilor. Iată-le (alături de felicitările noastre pentru primarii acestor localităţi):

- Consiliul local Iveşti - „Îmbunătăţirea colectării şi transportul deşeurilor” (PHARE) - gata;

- Consiliul local Târgu Bujor - „Staţie de compostare a deşeurilor" (PHARE); 901.164,6 euro; se pare că va fi gata în câteva săptămâni.

- „Colectarea şi transportul deşeurilor şi colectarea selectivă a deşeurilor” - în lucru, Consiliul local Munteni – funcţional;

- Consiliul local Tuluceşti - funcţional; Consiliul local Bălăşeşti - „Îmbunătăţirea colectării şi transportul deşeurilor” (PHARE);

- Consiliul local Folteşti - „Colectare selectivă şi transportul deşeurilor” (PHARE CES 2006) - în faza de echipă de lucru, adică nimic pe teren;

- Consiliul local Schela -„Colectare selectivă şi transportul deşeurilor” (PHARE CES 2006).

Ar mai fi în discuţie platforma ecologică de la Măstăcani (care să deservească toate comunele din zona limitrofă Prutului), dar care există doar pe hârtie.

De asemenea, staţia de sortare a gunoiului de la Tecuci (care deserveşte şi comunele din jur) este încă departe de a fi gata. În luna aprilie s-ar putea finaliza (spun cei de la Mediu) staţia de compostare, dar asta înseamnă doar o mică părticică din ceea ce trebuie făcut.

Însă cel mai grav lucru este că noul depozit zonal ce va fi construit între comuna Drăgăneşti şi Tecuci - şi care va deservi două treimi din judeţ! - este de-abia în faza de studiu de fezabilitate.

După cum vedeţi, stăm, în tot judeţul, cum nu se poate mai prost cu colectarea şi depozitarea gunoiului. De aceea nu ne vom opri aici cu investigaţia noastră. Fiţi pe fază!

Explicaţie foto: Gunoi avem! Mai rămâne să avem şi unde să-l depozităm!

Citit 2320 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.