Din 2 martie se primesc cererile pentru subvenţia pe hectar

Din 2 martie se primesc cererile pentru subvenţia pe hectar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat luni, 2 martie 2009, campania de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.

„Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, fermierii trebuie să depună la sediul APIA o singură cerere de plată în perioada 2 martie-15 mai 2009.

Depunerea cererii de plată în intervalul 15 mai - 9 iunie va determina penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare întârziere”, ne-a declarat inginerul Ionel Nicula (foto), directorul APIA Galaţi.

APIA va transmite fiecărui fermier care a mai depus cerere în anii precedenţi o invitaţie privind data la care este programat pentru depunerea cererii de plată.

Menţionăm că fiecare cerere de plată poate fi modificată sau completată la solicitarea beneficiarului. Solicitantul trebuie să depună la APIA un anumit formular, în funcţie de modificările sau completările pe care intenţionează să le aducă cererii de plată.

De exemplu, un fermier poate să completeze cererea iniţială prin adăugarea unor parcele noi, însă trebuie să depună formularul până la data de 31 mai. După această dată, pentru formularele depuse până în 9 iunie, sunt aplicate penalizări de 1 la sută pe fiecare zi întârziere, însă doar pentru suprafeţe modificate.

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar şi formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor şi pepinierelor suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

Pentru campania 2009, România beneficiază de o alocaţie financiară de 618,1 milioane de euro pentru plata unică pe suprafaţă (SAPS), ceea ce reprezintă circa 71 de euro pentru un hectar.

Citit 1170 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.