ArcelorMittal Galaţi şi-a menţinut propunerea de reducere a lefurilor. Supăraţi, sindicaliştii au părăsit sala
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ArcelorMittal Galaţi şi-a menţinut propunerea de reducere a lefurilor. Supăraţi, sindicaliştii au părăsit sala
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii salariaţilor şi liderii Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal, cei care negociază din partea siderurgiştilor gălăţeni viitorul contract colectiv de muncă aplicabil în combinat, s-au retras de la masa tratativelor, vineri, după ce patronatul a venit în faţa lor cu aceeaşi propunere de reducere a salariilor cu 5 la sută în 2013.

Negocieri în impas

„Comisia de negociere din partea administraţiei ArcelorMittal Galaţi nu ne-a prezentat o ofertă salarială îmbunătăţită, aşa că întreaga comisie de negociere din partea salariaţilor a părăsit sala de şedinţe, fără să semneze procesul verbal al şedinţei”, a declarat, la finalul rundei de negocieri de vineri, Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Sindicaliştii, a căror principală revendicare este indexarea salariilor din combinat cu 8,5 la sută anul viitor, spun că aşteaptă „o schimbare radicală” în atitudinea patronatului. „Explicaţiile administraţiei nu justifică reducerea salariilor şi nu fac decât să adâncească nemulţumirile angajaţilor. De aceea, le-am cerut reprezentanţilor administraţiei să facă o schimbare radicală şi să vină cu o nouă ofertă, una care să nu conţină scăderi, ci majorări salariale”, a afirmat şi Vasile Crişan, unul dintre reprezentanţii salariaţilor participanţi la tratative.

Totodată, tabăra sindicală şi-a exprimat disponibilitatea de a continua negocierile cu patronatul, fără a-şi diminua revendicările, care mai includ majorarea primelor anuale la 250 de lei şi a primei de vacanţă la 700 de lei, precum şi indexarea sporului de weekend. Şi administraţia companiei siderurgice, prin vocea purtătorului de cuvânt Dorian Dumitrescu, a spus că este deschisă continuării discuţiilor.

Următoarea întâlnire dintre cele două părţi va avea loc sâmbăta viitoare, pe 22 decembrie, conform calendarului negocierilor.

Viitorul contract va fi tot pe un an

Înainte de a părăsi sala de şedinţe vineri, liderii sindicali au acceptat ca viitorul contract colectiv de muncă al combinatului siderurgic să fie valabil un an, ca şi până acum, şi nu doi ani, aşa cum ceruseră la startul tratativelor.

Citit 3535 ori Ultima modificare Vineri, 14 Decembrie 2012 13:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.