MERCURIAL Află cât costă carnea de porc în pieţele şi magazinele Galaţiului

MERCURIAL Află cât costă carnea de porc în pieţele şi magazinele Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Fără 15 lei, nu cumpărăm nici măcar un kilogram de carne pentru masa de Crăciun * Preţurile sunt cu un sfert mai mari decât anul trecut ' Ieşiţi mai ieftin dacă vă cumpăraţi porcul în viu, dar e mai mult de muncă

Ştim cu toţii că leguma cea mai bună e carnea de porc! Şi dacă în timpul anului mai ţinem la siluetă şi încercăm să mâncăm puţin şi cât mai sănătos, poate măcar de Crăciun ar trebui să dăm frâu liber poftelor culinare şi să ne ospătăm! Asta dacă ne şi permitem!

Cu doar câteva zile înainte de marea sărbătoare, galantarele pieţelor, magazinelor şi supermaketurilor de prin oraş s-au umplut cu carne de porc şi produse procesate, dar preţurile celor mai gustoase ingrediente de pe masa de Crăciun sunt cu un sfert mai mari decât anul trecut! Încă din septmbrie, preţul cărnii de porc crescuse cu circa 20 la sută, potrivit aprecierilor lui Gheorghe Caruz, om de afaceri brăilean care derulează afaceri importante în domeniu şi la Galaţi.

Delicatese cât vezi cu ochii, dar cu ce preţ…

În zona Pieţei Centrale e aglomeraţie şi în hala de carne, dar şi prin magazinele de profil. E adevărat, în hală preţurile sunt de multe ori mai mici, dar prin magazine multe dintre produse arătau, ieri, ceva mai bine. Spre exemplu, în galantarele mari ale halei, preţul pulpei de porc începea de la 14,45 de lei kilogramul. La câţiva metri mai departe, în galantarul unui alt comerciant, trebuia să scoatem 17,5 lei, pentru aceeaşi marfă. În magazine, însă, preţul pulpei de porc cu os porneşte de pe la 19 lei kilogramul şi depăşeşte chiar şi 22 de lei. Marfă mai este din belşug, cu toate că gălăţenii cumpără din toate, măcar câte puţin. Spre exemplu, judecând după cantitatea mică de rasoale de porc din galantarele din hale, tragem concluzia că nu puţin sunt cumpărătorii care şi-au amintit că ingredientul este esenţial pentru o piftie făcută ca la carte. N-am prea văzut şi urechi de porc la tot pasul, dar cu siguranţă puteţi cumpăra cap de porc, la 10 lei kilogramul. Preţul costiţei ajunge la 15,9 lei kilogramul, dar e posibil să vă gândiţi că a meritat să cheltuiţi banii, mai ales când o veţi scote din cuptor, unde a suferit mai bine de o oră alături de usturoi, dafin şi piper, într-o sos de vin alb. Cotlet de porc găsiţi, prin magazinele din Piaţa Centrală, la preţuri care încep de la 18 lei. Din hala de carne, mai ales dacă pândiţi momentul oportun, s-ar putea să luaţi mai ieftin. Dacă ştiţi deja că nu veţi avea vreme, de acest Crăciun, să mai pregătiţi carnea pentru gătit, găsiţi şi pastramă de porc gata condimentată, la 19,5 lei kilogramul. Iar cine nu are cârnaţi, să-şi cumpere! Costă 18 lei kilogramul şi s-au aşezat, în galatare, destul de aproape de carnea de proc pentru tochitură, care se dă la 18,5 lei kilogramul.

Comparativ, înainte de Crăciunul anului trecut, se găsea pulpă de porc şi la 12 lei kilogramul, iar fleica vândută acum cu 18,5 lei o puteam cumpăra şi la 13-14 lei. Oferte de Crăciun la carnea de porc am găsit şi prin supermaketuri. Ce-i drept, preţurile sunt puţin mai mari. Hypermarketul Real are în oferta din acest an muşchiuleţ de porc pe care vi-l oferă la preţul de 22,99 lei kilogramul. Carne de porc găsiţi şi în caserolele pregătite special pentru grătar şi care se vând cu 14,99 lei bucata.

E mai avantajos în viu?

Cine ştie cum să sacrifice un porc, ar putea ieşi puţin mai ieftin, cu preparatele pentru masa de Crăciun. Prin comune, de la Tudor Vladimirescu până spre Tecuci, oamenii care vor să vândă cer cam 10 lei pe kilogramul de carne de porc în viu. O negociere la sânge s-ar putea să vă ajute să mai scădeţi, până la urmă, un leu sau doi din preţul kilogramului, aşa că per total, aţi plăti doar jumătate din cât cer magazinele. Şi aţi ajunge la un preţ apropiat de cel care se cerea anul trecut. Totuşi, trebuie să ţinem cont şi de faptul că din momentul cumpărării animalului şi până când veţi simţi savoarea cărnii, e nevoie de multă muncă!

De ce creşte preţul cărnii

Furajele pentru porci s-au scumpit în 2012, iar cum câmpul nu prea a rodit, mulţi dintre crescători au fost nevoiţi să cumpere mai multă hrană pentru animale, la preţuri destul de ridicate.

Anul trecut, Patronatul Român al Cărnii de Porc estima că preţul kilogramul în viu porneşte de la 5,5 lei. Dacă şi acest an s-ar fi întâmplat la fel, în condiţiile în care au e nevoie de peste 4 kilograme de hrană pentru a obţine un kilogram de carne de porc, fermierul n-ar mai fi rămas cu aproape nimic. Cum carnea s-a scumpit oricum, unii dintre comercianţi au considerat că e în regulă să-şi mai crească puţin adaosul, dacă tot plăteşte mai mult clientul. Cine are cel mai mult de suferit? Noi toţi, cei care trebuie să plătim pentru o masă tradiţională de Crăciun mult mai mult decât face.

Citit 7099 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2012 10:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.