După Revelion, Apocalipsa preţurilor: Un nou val de scumpiri se abate peste gălăţeni

După Revelion, Apocalipsa preţurilor: Un nou val de scumpiri se abate peste gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gazele ne vor arde la buzunar, curentul electric ne va curenta la portofel, iar preţurile la combustibili ne vor secătui la pompă * În 2013 ne aşteaptă şapte valuri de scumpiri la gazele naturale şi şapte scumpiri la energia electrică * Creşterea accizelor şi alinierea la preţurile europene ne scumpeşte benzina şi motorina


Chiar dacă Apocalipsa profeţită în preajma Crăciunului nu s-a împlinit, iată că acum, după Revelion, când se dă drumul la scumpiri la gaze, curent, când se liberalizează preţurile în tot ce înseamnă energie, unde mai pui noile accize la combustibili, mai că-ţi vine să crezi că „Apocalipsa” vine prin poştă, pe factură!

Scumpiri ţinute la sertar

Ţinute „la sertar” de autorităţi, planurile de liberalizare a preţurilor la gazele naturale şi energia electrică vor deveni încă din ianuarie 2013 o realitate dură atât la nivelul populaţiei, cât şi al agenţilor economici. Cum preţurile de pe piaţa externă sunt mai mari decât preţurile reglementate de ANRE pe piaţa internă, „liberalizarea” se va traduce în facturile gălăţenilor prin „scumpiri peste scumpiri”. Calendarul de liberalizare a preţurilor a fost fixat prin memorandumurile încheiate între Guvernul Ponta, FMI şi Comisia Europeană, iar cele stabilite au fost transpuse în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, aprobată în iulie 2012. Primul pas pe calea scumpirilor a fost făcut mai degrabă pe tăcute, pe 1 decembrie, când preţurile la gazele naturale pentru agenţii economici au fost majorate cu 5 la sută. Dar facturile vin acum, în ianuarie, şi este doar începutul. Pentru 2013 sunt programate nu mai puţin de patru scumpiri la nivelul consumatorilor non-casnici şi două scumpiri pentru consumatorii casnici. Astfel, din aprilie gazele se vor scumpi pentru agenţii economici cu 5 la sută. De la 1 iulie preţurile vor creşte cu încă 5 la sută pentru consumatorii non-casnici, dar se va opera şi o scumpire de 8 la sută şi la nivelul consumatorilor casnici. Următoarele scumpiri vor fi de la 1 octombrie, cu majorări de 3 la sută pentru consumatorii non-casnici şi de 2 la sută pentru consumatorii casnici. Prin urmare, la finalul lui 2013, în urma liberalizării preţurilor la gaze se vor înregistrat creşteri de 18 la sută pentru agenţii economici şi de10 la sută pentru populaţie. Dar scumpirile vor continua… la anul şi la mulţi ani, cu alinierea totală a preţurilor în 2014 pentru consumatorii non-casnici şi până în 2018 pentru consumatorii casnici.

Majorări pe piaţa liberă

În cazul energiei electrice, startul scumpirilor a fost anunţat încă de la sfârşitul anului trecut, când ANRE a aprobat majorarea, de la 1 ianuarie, a preţurilor cu 10 la sută pentru populaţie – 6 la sută determinată de recunoaşterea unor costuri mai mari de producţie, restul de 4 la sută fiind echivalentului sprijinului acordat producătorilor de energie regenerabilă, prin sistemul certificatelor verzi. Dar pe lângă aceste majorări de preţ, din acest an facturile vor fi mai mari şi ca urmare a procesului de liberalizare a preţurilor la energie şi renunţarea treptată la tarifele reglementate de ANRE. Mai exact, scumpirile vor veni ca urmare a creşterii cotelor de energie achiziţionate de pe piaţa concurenţială. În cazul agenţilor economici, prima scumpire a fost deja operată de la 1 septembrie, când pentru acest tip de consumatori cota achiziţionată de pe piaţa liberă a fost de 15 la sută. De la 1 ianuarie 2013 s-a trecut la o cotă de 30 la sută, iar din iulie procentul de achiziţie de pe piaţa concurenţială va fi pentru consumatorii non-casnici de 65 la sută! Tot de la 1 iulie se va trece la achiziţia de pe piaţa liberă şi a 10 la sută din energia pentru consumatorii casnici. În 2013, punctul culminant va fi atins în septembrie, cât energia pentru agenţii economici va fi achiziţionată în proporţie de 85 la sută de pe piaţa concurenţială, iar pentru populaţie se va ajunge la 20 la sută. Potrivit memorandumului cu instituţiile internaţionale, tranziţia la achiziţia totală de pe piaţa concurenţială a energiei pentru clienţii non-casnici se va încheia în ianuarie 2014, în timp ce populaţia va căpăta un răgaz până în 2017.

Greu la deal cu leul mic

Nici în materie de combustibili preţurile nu stau tocmai pe roze. De la 1 ianuarie intră în vigoare noul curs valutar de referinţă pentru calculul accizelor. Astfel, dacă în 2012 cursul de referinţă a fost de 4,3001 lei/euro, în 2013 cursul de referinţă va fi de 4,5223 lei/euro (cursul valutar publicat de Banca Central Europeană (BCE) în data de 1 octombrie 2012 – n.r.). Prin urmare, fie şi numai din cauza unui curs valutar nefavorabil, accizele vor creşte cu aproximativ 5,2 la sută! Creşterea accizelor se va face, desigur, resimţită în preţul final al produselor, iar carburanţii nu fac excepţie. În cazul benzinei, deprecierea leului va duce, potrivit estimărilor, la o creştere de aproximativ 15 bani la litru de benzină, dat fiind faptul că accizele reprezintă cam 30 la sută din preţul final la pompă. În cazul motorinei, scumpirile se anunţă şi mai mari. Asta pentru că, pe lângă efectele modificării cursului de schimb de referinţă, creşterile vor fi amplificate de majorarea accizelor pentru acest tip de carburant de la 374 la 391 de euro pe tonă, o ordonanţă de Guvern în acest sens fiind dată încă de anul trecut. Prin urmare, în cazul motorinei încă din startul lui 2013 se anunţă scumpiri de aproximativ 17 bani pe litru. Desigur, întregul ciclu de scumpiri, fie că vorbim de energie electrică, gaze naturale sau combustibili se va regăsi în preţurile produselor finale din lanţul economic, adică totul face simţit tot în buzunarele noastre. Prin urmare, cel puţin cu facturile, în 2013 nu ne vom putea plânge de „belşug”.

Citit 3083 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2013 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.