După Revelion, Apocalipsa preţurilor: Un nou val de scumpiri se abate peste gălăţeni

După Revelion, Apocalipsa preţurilor: Un nou val de scumpiri se abate peste gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gazele ne vor arde la buzunar, curentul electric ne va curenta la portofel, iar preţurile la combustibili ne vor secătui la pompă * În 2013 ne aşteaptă şapte valuri de scumpiri la gazele naturale şi şapte scumpiri la energia electrică * Creşterea accizelor şi alinierea la preţurile europene ne scumpeşte benzina şi motorina


Chiar dacă Apocalipsa profeţită în preajma Crăciunului nu s-a împlinit, iată că acum, după Revelion, când se dă drumul la scumpiri la gaze, curent, când se liberalizează preţurile în tot ce înseamnă energie, unde mai pui noile accize la combustibili, mai că-ţi vine să crezi că „Apocalipsa” vine prin poştă, pe factură!

Scumpiri ţinute la sertar

Ţinute „la sertar” de autorităţi, planurile de liberalizare a preţurilor la gazele naturale şi energia electrică vor deveni încă din ianuarie 2013 o realitate dură atât la nivelul populaţiei, cât şi al agenţilor economici. Cum preţurile de pe piaţa externă sunt mai mari decât preţurile reglementate de ANRE pe piaţa internă, „liberalizarea” se va traduce în facturile gălăţenilor prin „scumpiri peste scumpiri”. Calendarul de liberalizare a preţurilor a fost fixat prin memorandumurile încheiate între Guvernul Ponta, FMI şi Comisia Europeană, iar cele stabilite au fost transpuse în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, aprobată în iulie 2012. Primul pas pe calea scumpirilor a fost făcut mai degrabă pe tăcute, pe 1 decembrie, când preţurile la gazele naturale pentru agenţii economici au fost majorate cu 5 la sută. Dar facturile vin acum, în ianuarie, şi este doar începutul. Pentru 2013 sunt programate nu mai puţin de patru scumpiri la nivelul consumatorilor non-casnici şi două scumpiri pentru consumatorii casnici. Astfel, din aprilie gazele se vor scumpi pentru agenţii economici cu 5 la sută. De la 1 iulie preţurile vor creşte cu încă 5 la sută pentru consumatorii non-casnici, dar se va opera şi o scumpire de 8 la sută şi la nivelul consumatorilor casnici. Următoarele scumpiri vor fi de la 1 octombrie, cu majorări de 3 la sută pentru consumatorii non-casnici şi de 2 la sută pentru consumatorii casnici. Prin urmare, la finalul lui 2013, în urma liberalizării preţurilor la gaze se vor înregistrat creşteri de 18 la sută pentru agenţii economici şi de10 la sută pentru populaţie. Dar scumpirile vor continua… la anul şi la mulţi ani, cu alinierea totală a preţurilor în 2014 pentru consumatorii non-casnici şi până în 2018 pentru consumatorii casnici.

Majorări pe piaţa liberă

În cazul energiei electrice, startul scumpirilor a fost anunţat încă de la sfârşitul anului trecut, când ANRE a aprobat majorarea, de la 1 ianuarie, a preţurilor cu 10 la sută pentru populaţie – 6 la sută determinată de recunoaşterea unor costuri mai mari de producţie, restul de 4 la sută fiind echivalentului sprijinului acordat producătorilor de energie regenerabilă, prin sistemul certificatelor verzi. Dar pe lângă aceste majorări de preţ, din acest an facturile vor fi mai mari şi ca urmare a procesului de liberalizare a preţurilor la energie şi renunţarea treptată la tarifele reglementate de ANRE. Mai exact, scumpirile vor veni ca urmare a creşterii cotelor de energie achiziţionate de pe piaţa concurenţială. În cazul agenţilor economici, prima scumpire a fost deja operată de la 1 septembrie, când pentru acest tip de consumatori cota achiziţionată de pe piaţa liberă a fost de 15 la sută. De la 1 ianuarie 2013 s-a trecut la o cotă de 30 la sută, iar din iulie procentul de achiziţie de pe piaţa concurenţială va fi pentru consumatorii non-casnici de 65 la sută! Tot de la 1 iulie se va trece la achiziţia de pe piaţa liberă şi a 10 la sută din energia pentru consumatorii casnici. În 2013, punctul culminant va fi atins în septembrie, cât energia pentru agenţii economici va fi achiziţionată în proporţie de 85 la sută de pe piaţa concurenţială, iar pentru populaţie se va ajunge la 20 la sută. Potrivit memorandumului cu instituţiile internaţionale, tranziţia la achiziţia totală de pe piaţa concurenţială a energiei pentru clienţii non-casnici se va încheia în ianuarie 2014, în timp ce populaţia va căpăta un răgaz până în 2017.

Greu la deal cu leul mic

Nici în materie de combustibili preţurile nu stau tocmai pe roze. De la 1 ianuarie intră în vigoare noul curs valutar de referinţă pentru calculul accizelor. Astfel, dacă în 2012 cursul de referinţă a fost de 4,3001 lei/euro, în 2013 cursul de referinţă va fi de 4,5223 lei/euro (cursul valutar publicat de Banca Central Europeană (BCE) în data de 1 octombrie 2012 – n.r.). Prin urmare, fie şi numai din cauza unui curs valutar nefavorabil, accizele vor creşte cu aproximativ 5,2 la sută! Creşterea accizelor se va face, desigur, resimţită în preţul final al produselor, iar carburanţii nu fac excepţie. În cazul benzinei, deprecierea leului va duce, potrivit estimărilor, la o creştere de aproximativ 15 bani la litru de benzină, dat fiind faptul că accizele reprezintă cam 30 la sută din preţul final la pompă. În cazul motorinei, scumpirile se anunţă şi mai mari. Asta pentru că, pe lângă efectele modificării cursului de schimb de referinţă, creşterile vor fi amplificate de majorarea accizelor pentru acest tip de carburant de la 374 la 391 de euro pe tonă, o ordonanţă de Guvern în acest sens fiind dată încă de anul trecut. Prin urmare, în cazul motorinei încă din startul lui 2013 se anunţă scumpiri de aproximativ 17 bani pe litru. Desigur, întregul ciclu de scumpiri, fie că vorbim de energie electrică, gaze naturale sau combustibili se va regăsi în preţurile produselor finale din lanţul economic, adică totul face simţit tot în buzunarele noastre. Prin urmare, cel puţin cu facturile, în 2013 nu ne vom putea plânge de „belşug”.

Citit 2925 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2013 18:08

15 comentarii

 • postat de ARCELORUPTINCURMITTAL COMPANIA CARE SE ARDE IN BOSTAN DECAT SA DEA 10 LEI IN PLUS LA SALARIILE DE KKT A MUNCITORILOR
  Luni, 07 Ianuarie 2013 10:43
  PRETURI CA IN UE SALARII CA IN AFGANISTAN
  0
  0
  Raportează
 • postat de cobra
  Duminică, 06 Ianuarie 2013 19:12
  CITEZ DIN ARTICOL : Prin urmare, fie şi numai din cauza unui curs valutar nefavorabil, accizele vor creşte cu aproximativ 5,2 la sută!
  Misto!Si tot misto daca cursul va scade sub 4,3 lei(absurd vb),guvernele ne-au invatat ca si atunci nu este ok si trebuiesc majorari pt a limita pierderile exportatorilor!!!Ca la noi la nimeni!Daca ploua se majoreaza!Daca nu ploua asemenea!Daca se......,si tot asa!Draguta faza cu alinierea PRETURILOR cu cele europene!Intr-o tara in care salariile nu sint aliniate la PRETURILE europene,ba mai mult au inceput ca nici aceste salarii sa nu mai existe,noi romanii ne ALINIEM LA PRETURILE EUROPENE!!!!!!!!!!!!!!
  TARE DE TOT GUVERNUL PONTA LIBER ALES DE PENSIONARII CE ASTEAPTA MAJORAREA PENSIIILOR,SI NICI DECUM A PRETURILOR!Chiar asa nici un pensionar care a votat acest guvern nu comenteaza nimic!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nedeea
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 12:00
  Ioane vezi ce scrie mai sus adica ,, calendarul de liberalizare a preturilor a fost fixat prin memorandumurile incheiate intre Guvernul Ponta , FMI si Comisia Europeana iar cele stabilite au fost transpuse in
  legea energiei electrice si a gazelor naturale aprobata in iulie 2012 '' deci......
  0
  0
  Raportează
 • postat de ION ( ILICI ) Iliescovici
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 09:45
  nea ION reprezinta personajul ideal pentru clasa politica actuala. Adica : Omul cu creier spalat ( probabil cu BBBonus ) El este in stare sa sustina la o adica ci si mamica ar fi inca virgina, pentru o galetusa rosie de plastic si un metru de croitorie oferit de un " distins " si votat senator. Toti ceilalti care nu-i impartasesc opiniile, sunt fara indoiala " idioti" Nenea Ion cu siguranta face parte din "clanul" mosalailor lui nenea ma-Ciuca al de protesta aproape zilnic contra " genocidului " guvernului Boc. Daca in ciuda asteptarilor si promisiunilor inca nu " ploua cu carnati" de vina sunt in mod evident ceilalti ( care mai au un pic si fac anul in opozitie).....Totusi IOANE, nu te agita prea mult sa nu te paleasca apoplexia tocmai in preajma aniversarii. Si apoi risti sa pierzi si POMANA usl-ului oferita milogilor de i-a votat......
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 02:20
  bravo bravo ..... ceausescu cand era
  romania datorii nu avea
  a venit usl....
  care u ii intereseaza decat cum sa il dea pe basescu jos cand ia intrebat basescu de unde dati mai banii inapoi .... pensiile.......raspunsu................................... mut.... adik era simplu imprumutam ......si sa fim seriosi am votati cu totii parlament unicameral si degeaba deci noi nu mai suntem in democratie deja......e grav ..din mai putini au facut mai multi .... nu usl spunea domnule nu mai sintem 21 de milioane ar trebui sa reducem votul...si parlamentarii si ei ce au facut ???????????? au marit numaru normal cei care au cotizat au fost mai multi tre sa isi scoata toti bani inzeciti dar lasa ca IOOOOOOONNNNNN care e mai sus munceste si plateste ... ca vb aia el e cu USL cred ca ia dat Stan o minge.... bucurate IOOOOANNeee acum ca la anu o s a iti puna astia impozit si daca te joci cu acea minge
  0
  0
  Raportează
 • postat de Calianu
  Vineri, 04 Ianuarie 2013 10:17
  "La noi se scumpesc, la vecini se ieftinesc. Gazele şi energia mai ieftine cu 10% în Bulgaria şi Ungaria"
  In conditiile cand gazele si energia se scumpesc,toate preturile explodeaza.In campania electorala nu s-a vorbit de asa ceva.Nu-i asa domnilor,Ponta si Crin Antonescu? Cum va creste nivelul de trai in 2013 daca nu avem cresteri sensibile ale Produsului Intern Brut?Observati,minciuna are picioare scurte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 04 Ianuarie 2013 09:57
  Frate, ce de idioti in Romania asta!
  Bai inteligentilor, scumpirile astea vin in urma acordurilor cu FMI facute de Basescu, nu are vreo treaba Ponta si USL. Da' ce sa vrei de la nise pedelaci spalati pe creier! Cand FMI ne-au dat alea 20 de miliarde, ca sa poata cleintela PDL papa bani publici la fel ca inaintea crizei, ne-au impus si liberalizarea preturilor in energie!
  Faceti comparatia cu bulgarii, ma, ingramaditilor! La aia gazele s-au ieftinit cu 10% de la 1 ianuarie.
  Vedeti cine e la putere acolo. Aia de ce n-au avut nevoie de miliarde de $$$ de la FMI, ca sa-i indoaie cu scumpiti? de aia, ca acolo nu erau si nu sunt la putere "oamenii de afaceri" cu statul, ca in Romanica! Manca-i-ar puscaria pe Udrea, Videanu, Basescu.
  Ipocritul nenorocit de basescu, el e de vina pentru semnarea acelor acorduri si pentru acceptarea conditiilor FMI cu scumpirile nenorocite! Drac la el in tara, carpa de stres pe jos ptr FMI si UE. Definitia lasului.
  Iar acum, in loc sa intre in pamant, se da cu sania si "nu mai are griji". Dezaxat nenorocit!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Vineri, 04 Ianuarie 2013 07:11
  Asta se intampla de fiecare data cand apar pacalicii aia de la FMI cu fetzele lor zambitoare si cu ghiozdane de scolari in maini, totul se scumpeste, leul o ia la vale, norii negri la orizont...suntem o natie de sclavi datori pana la a o suta generatie de acum inainte...am fost tot timpul la rascruce de drumuri la limita marilor imperii, tot timpul strabunii nostri erau busy cu apararea gliei stramosesti... nimeni in prezent nu poate sa ia taurul de coarne sa faca ceva impotriva lor... pt ca toate guvernele care s-au succedat pana in prezent au fost fortate de Bruxelles sau Berlin sau Londra sa danseze precum le canta...Ceausescu a fost singurul cu sange in instalatie care isi platise datoriile externe...si le-a dat cu flit celor de la FMI...din pacate a sfarsit impuscat de sabotorul Iliescu si gasca lui...bine, ca daca nu se intampla nimic din interior, era planificata eliminarea lui Ceausescu de catre mama Rusie...Ceausescu ne povestea el la marile lui adunari nationale, sa luptam pentru al nostru viitor sa fim uniti impotriva capitalismului si a imperialismului "financiar" in speta FMI si Banca Mondiala, dar la vremea aia nu imi imaginam ca voi face intr-un viitor comparatia cu spusele lui...si pot spune dupa 23 de ani ca a avut dreptate...am ajuns sa fim dirijati de ei, o natie in deriva...ne-au distrus toata industria cu tradatori si sabotori romani care au fost pe pozitii cheie in toate domeniile de activitate, declansand coruptia la nivel national ajungand la o noua oranduire (spaga). E imposibil sa facem ceva ... din pacate nu avem varianta sa plecam in masa de pe Terra ca semn de protest impotriva imperiilor financiare si capitalismului in general. Noi nu putem si nu avem voie sa ne ridicam din mizerie...pe veci trebuie sa ramanem sclavi...doar daca ne vor primi ei la masa bogatilor, altfel suntem condamnati sa emigram fiecare pe unde poate sa ciugulim din ce ne dau ei. Viata pe Terra e o mare minciuna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Italian
  Joi, 03 Ianuarie 2013 20:19
  La munca cersetorilor, sa platiti impozitele! Marlani prosti parveniti stati in ghetouri si aveti la scara Q7.Si mai primiti si ajutoare!
  0
  0
  Raportează
 • postat de compania arceloruptincurmittal care se arde in bostan decat s-a dea 10 lei la salariul de kkt al muncitorilor
  Joi, 03 Ianuarie 2013 19:23
  si stapinii de la arceloruptincurmital nu a dat in plus nici un sfant la salariu in plus ca s-a mai reduca din inflatie de cativa ani ,nu stiu ce voi face de acum inainte, traiasca USLul
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 03 Ianuarie 2013 16:46
  Păi cocoșei căscați nu hoție ați votat ,asta aveți .Circ în piața publică plătit cu cîte o limuzină și voi nu aveți bani de un pic de căldură ,vă mai dădură și pe drumuri prin desfințarea locurilor de muncă și voi drept mulțumire votați tot pe cei mai hoți .E clar de usl ai votat țara și pe tene ai îngenuncheat .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Joi, 03 Ianuarie 2013 13:17
  Subscriu la ce s-a scris pana acum....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un apolitic, care uraste din tot sufletul parlamentarii!!
  Joi, 03 Ianuarie 2013 09:50
  Cum ma!!!!? Popularii care iau masuri pt popor si tara, care scot tara din criza, care maresc pensii , salarii, micsoreaza TVA-ul, micsoreaza impozitul pt saraci, il maresc pe ala pt bogati, sa scumpeasca toate produsele!!!!? Aia care au facut ca nr de parlamentarii sa fie cel mai mare din lume (aproape, dar cu siguranta cel mai mare raportat la nr de locuitori), cu toate ca acelasi popor a vrut ca nr lor sa scada mult, printrun referendum validat, democratic si corect!!!!?
  Nu se poateee.....!!!!
  Astia care in loc sa isi vada de treaba si sa ia masuri pt un trai mai bun, de 6 luni nu fac altceva decat sa mai cloceasca vreun mod sa il dea jos pe Basescu!?
  Ce vorbeeesti!!!!
  Acum nu se mai gasesc solutii, asa cum ,,gaseau" cand fostul guvern mai lovea in poporul de rand!?

  Traiasca Furia Rosie!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alecu
  Joi, 03 Ianuarie 2013 08:53
  Cel mai interesant lucru este ca dupa tot circul facut in vara,acum nimeni nu comenteaza nimic.Toate televiziunile si ziarele reclama aceste scumpiri ca pe ceva normal.Daca ar fi guvernat PDL,totul ar fi fost un dezastru,toate televiziunile ar fi comentat aceste masuri ca fiind luate pentru ca cei de la guvernare fura iar oamenii de rand sufera.Iata ca s-au schimbat rolurile de data aceasta si acele masuri pe care guvernul trecut le aplica si erau proaste pentru ca nu stiau sa guverneze tara sunt continuate de noul guvern.Singura schimbare a fost ca cei de acum folosesc minciuna pentru a guverna iar ceilalti si-au asumat raspundera si au spus adevarul.Asteptam cu mare interes sa vedem ce masuri de austeritate vor mai lua cei de la USL.Un singur lucru este bun acum: TOATA LUMEA STA LINISTITA PENTRU CA SALARIILE SI PENSIILE SAU MARIT SI SE VOR MAI MARI FARA CA CINEVA SA MUNCEASCA IN TARA ASTA.DISTRACTIE LA CATARAMA SI PUNTI PESTE ZILE LIBERE CAT MAI MULTE....
  0
  0
  Raportează
 • postat de IonV
  Joi, 03 Ianuarie 2013 01:49
  Acesta este argumentul care va justifica si toate actiunile nepopulare ale guvernului Boc si care va demonstra ca toata sarada cu alegerea USL la guvernare nu face nici cat o ceapa degerata , oricine ar fi fost la conducere se intampla exact acelasi scenariu , care este dictat de-afara , de la Bruxelles , nemaicontand ca avem resurse nationale proprii de energie , fie ele carburanti , energie hidroelectrica sau eoliana , toate preturile vor trebui sa fie uniformizate , chipurile dupa cerinta pietei libere DAR NIMENI NU SUFLA O VORBA DESPRE SALARII SI PENSII , ASTEA NU TREBUIE SA FIE UNIFORMIZATE CU U.E. ! Asta e beneficiul de a fi in Uniune , sa ajungem sclavii lor , se pare ca nu mai e drum de intoarcere !
  Cu tristete trebuie sa constatam ca basisti sau antibasisti , o sa ne iasa pe nas tot circul din vara , cu el sau fara el tot aici ajungeam !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.