Adriana Ţicău vrea coridor feroviar european şi în România

Adriana Ţicău vrea coridor feroviar european şi în România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reţeaua europeană de căi ferate trebuie să includă şi un coridor feroviar de mare viteză între Bucureşti şi Constanţa, consideră eurodeputata Adriana Ţicău (PSE, PSD).

Vicepreşedinta Comisiei de Transport a PE a susţinut acest punct de vedere la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe dedicate viitorului reţelelor feroviare din UE, insistând asupra faptului că reţele diferitelor state membre trebuie să fie mai bine conectate între ele şi cu vecinii Uniunii.

“Asigurarea unui transport feroviar de pasageri şi de mărfuri la standarde înalte este o prioritate pentru Uniune. În această perioadă dificilă pentru economie, statele membre trebuie să analizeze şi să-şi definească priorităţile de investiţii cu foarte mare seriozitate.

Culoarul Rhin/Meuse-Main-Dunăre leagă Marea Nordului de Marea Neagră, scurtând cu 4.000 km distanţa dintre acestea. Coridorul fluvial dintre Marea Nordului şi Marea Neagră trebuie să fie dublat de un coridor feroviar. Axele prioritare feroviare Paris-Bratislava şi Lyon-Ucraina ar trebui să fie prelungite până la Bucureşti şi Constanţa. De asemenea, pe termen lung, trenuri de mare viteză vor trebui să lege între ele toate capitalele europene” a explicat Adriana Ţicău.

În acelaşi context, eurodeputata a arătat că, în a doua parte a lunii martie, va fi lansată licitaţia pentru programul anual TEN-T (dedicat dezvoltării reţelei de transporturi - n.r.), în cadrul căruia vor putea fi depuse proiecte timp de două luni.

„România nu a utilizat suficient fondurile TEN-T în anii precedenţi şi ne dorim o mai bună mobilizare. Putem să utilizăm integrat fondurile TEN-T şi fondurile structurale, în sensul că putem să finanţăm studiile de dezvoltare a reţelei de transport transeuropean prin fonduri TEN-T şi să finanţăm dezvoltarea propriu-zisă a reţelei de transport prin fonduri structurale unde UE acoperă 85 la sută din valoarea proiectului”  a subliniat eurodeputata.

Citit 1097 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.