Din rău în mai rău. Galaţiul, în permanenţă sub cod roşu de şomaj!
Foto: Foto: Sorin Pană

Din rău în mai rău. Galaţiul, în permanenţă sub cod roşu de şomaj!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul are, în continuare, şomeri mulţi şi locuri de muncă puţine * Numărul celor care nu-şi găsesc de lucru e mult mai mare decât o arată cifrele oficiale * Ţăranul care ajunge şomer nu-şi mai găseşte în veci loc de muncă * Câteva sute de joburi sunt, dar nu pentru toată lumea


Pentru fiecare gălăţean care munceşte la stat sau la privat, avem cel puţin încă unul care, din diverse motive, nu se poate angaja. Cu variaţii lunare ale numărului de şomeri, situaţia pe care o prezintă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi a rămas similară în ultima jumătate de an. Suntem în continuare sub cod roşu de şomaj, în permanenţă între primele zece judeţe în funcţie de numărul şomerilor înregistraţi, dar la coada plutonului atunci când vine vorba despre ofertele de angajare. Rămâne veşnic nerezolvată şi problema celor circa 10.000 de şomeri din comune şi sate, care şi-au pierdut locuri de muncă încă dinainte de criza care s-a instalat în 2008 şi care nu mai trag nicio speranţă să se mai angajeze vreodată. În acest context, cei mai mulţi dintre patronii gălăţeni sunt precauţi: creează locuri de muncă doar atunci când au neapărată nevoie de oameni şi, adesea, doar pentru perioade scurte de timp.

Zeci de mii de muritorii de foame

Aşa cum ziarul nostru v-a informat deja, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi a constat că, la începutul lunii trecute, 18.853 de gălăţeni erau şomeri cu acte în regulă, indemnizaţi sau nu. Cifrele se referă, însă, doar la şomerii care şi-au pierdut locuri de muncă în urmă cu 12-15 luni şi care încă primesc indemnizaţie (5.404 persoane) şi la cei care şi-au exprimat intenţia de a rămâne în baza de date a AJOFM, după ieşirea din plată (11.739 persoane). Există, însă, mii de oameni care au fost daţi afară în ultimii ani - inclusiv în perioada 2008-2011, când agenţii economici gălăţeni anunţau disponibilizarea colectivă a sute de angajaţi - şi care n-au mai reuşit să se angajeze cu acte în regulă nici până azi. Nu sunt şomeri, nu sunt angajaţi, ci doar se chinuiesc să trăiască, muncind pe unde se mai găseşte de treabă sau aşteptând să le surâdă norocul şi să dea peste vreun loc de muncă.
Dacă am estima că sunt cam 300.000 de gălăţeni buni de lucru, că maxim 30.000 muncesc la stat şi că peste 100.000 de mii au slujbe la privat, sub diverse forme de angajare şi contractare, am ajunge la concluzia că cel puţin un gălăţean din doi nu munceşte. Ceea ce nu reprezintă tocmai o premisă pentru creşterea economică pe care ne-o dorim cu toţii!

Codaşi la oferta de joburi

Într-un top naţional al ofertelor de locuri de muncă, pe judeţe, întocmit de ANOFM, Galaţiul se află abia pe locul 33, cu doar 36 de posturi vacante. Cele mai multe locuri de muncă vacantate prin AJOFM-uri se găsesc la Cluj, unde 1.653 de persoane ar avea şansa să se angajaze, la Iaşi, unde sunt libere 603 posturi şi în Prahova, unde sunt scoase la concurs 453 de joburi. Comparativ, şi în urmă cu şase luni, adică în septembrie 2012, Galaţiul se afla tot în coada plutonului judeţelor, în funcţie de oferta de muncă, având, la acea vreme 33 de posturi vacante. Drept este, însă, că în ultimii ani mulţi agenţi economici gălăţeni au angajat fără a mai comunica AJOFM că au posturi vacante. Legea prevede amenzi pe care agenţia le-ar putea aplica agenţilor economici care nu anunţă posturile vacante, dar de cele mai multe ori aşa ceva nu se întâmplă, dat fiind faptul că astfel de măsuri ar descuraja şi mai mult angajările.

Cei mai mulţi patroni n-ar angaja

Cei mai mulţi dintre patronii gălăţeni şi brăileni de firme, chestionaţi de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritate”, în cadrul unui studiu, au declarat că nu au locuri de muncă vacante. Mai exact, 77,70 la sută dintre cei care au participat la studiu au spus că nu există locuri vacante în schema de personal şi doar 22,30 la sută au declarat că au locuri de muncă disponibile. Aşa cum era de aşteptat, firmele mici, cu cel mult 9 angajaţi, au posibilităţile cele mai mici de a face angajări. Creionându-şi viitoarele strategii de personal, doar 20,61 la sută dintre respondeţi au declarat că au intenţia de a angaja în viitor, în vreme ce 19,93 la sută au spus că nu vor angaja. Mai bine de jumătate dintre patronii gălăţeni şi brăileni chestionaţi (59,46 la sută) sunt nehotărâţi în privinţa angajărilor. Dacă activitatea firmei va cere forţă suplimentară de muncă, o vor face. Dacă nu, evident, nici nu se pune problema să îngroaşe schema de personal.

Jale mare în comune şi sate

Încă din anii 2007-2008, înainte să se instaleze recesiunea, circa 10.000 dintre gălăţenii din comune şi sate erau deja, la acel moment, încadraţi în categoria şomerilor de lungă durată. Pentru aceşti oameni - pe care îi întâlnim în toate cele 40 de comune ale judeţului - au trecut deja ani buni de la dispozibilizare, iar speranţă că cineva îi va mai angaja vreodată a murit demult. Se mulţumesc, de nevoie, cu puţinii bani pe care îi primesc sub forma venitului minim garantat. Dacă în Galaţi şi Tecuci tot s-ar mai putea găsi, cu chiu, cu vai, câte ceva de muncă - măcar pentru perioade scurte de timp - în comune şi sate oamenii şi-au pierdut aproape toate speranţele că cineva îi va mai angaja vreodată. Durerea celor mai mulţi dintre primarii de la ţară nu este faptul că nu pot accesa fonduri europene sau că Guvernul nu le va da bani pentru drumuri şi reţele de canalizare, ci lipsa investitorilor care să-şi deschidă o afacere cât de mică şi în comuna lor, pentru a mai angaja măcar vreo câţiva oameni. În comunele din nordul judeţului, cum ar fi Ghidigeni, sau din centru, cum ar fi Vârlezi, lipsa locurilor de muncă este deja, de mult timp, apăsătoare.

Cine şi-ar mai putea găsi de muncă

La noi, potrivit informării AJOFM din 4 martie, cei mai căutaţi sunt vânzătorii şi brutarii, pentru care există câte trei oportunităţi de angajare. Mai sunt vacante câte două posturi pentru: şoferi, femei de serviciu, gestionari şi asistenţi medicali specializaţi în fizioterapie. Ar mai fi şi câte un post vacant pentru: agenţi de pază şi securitate, barmani, casieri, dispeceri, conducători de activităţi în transportului rutier, funcţionari, ingineri chimişti şi ingineri în construcţii, muncitori necalificaţi sau confecţioneri în industria textilă, lăcătuşi, mecanici, soferi, sudori, polizatori, stivuitori şi tehnicieni maseuri.
Oferta site-urilor de recrutare nu e tocmai săracă, dar ni nu ne oferă tuturor posibilitatea să ajungem măcar la un interviu de angajare. Ejobs.ro vine cu o ofertă care conţine 150 de locuri de muncă, dintre care cele mai multe le sunt dedicate cunoscătorilor domeniului IT, fie că este vorba despre hardware sau software şi gălăţenilor cu experienţă minimă în vânzări. Se mai pot găsi, însă, şi joburi pentru ingineri cu diverse specializări, pentru agenţi de turism, casieri, operatori de pariuri sportive etc.
Site-ul BestJobs are o ofertă constând în 144 de joburi, dar unele dintre ele se regăsesc şi în oferta celorlalte site-uri de recrutare. Şi aici găsim joburi pentru experţii în calculatoare, pentru farmacişti, agenţi de vânzări, manageri zonali, contabili, muncitori ş.a.m.d. Din păcate, chiar dacă am spune că, în acest moment, oferta de locuri de muncă s-ar ridica la vreo 350 de posturi, tot ar fi infim faţă de nevoile gălăţenilor. Mai ales că nu toţi au calificarea necesară pentru a aplica la unul dintre posturile vacantate fie prin AJOFM, fie prin celelalte modalităţi de recrutare, cum ar fi anunţurile din ziare sau site-urile de profil.

 

Citit 3789 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2013 17:07

19 comentarii

 • postat de nedeea
  Miercuri, 06 Martie 2013 17:11
  aeroport , pod peste Dunare ,sosele bune cam astea ar trebui sa avem sa se schimbe si la noi lucrurile dar cine sa le faca....traim intr-un oras mort , vai de capul nostru...
  0
  0
  Raportează
 • postat de MOCANU
  Miercuri, 06 Martie 2013 13:07
  MULTI SE ASTEAPTA CA PRIMARUL MARIUS STAN SA POCNEASCA DIN DEGETE SI SA CREEZE INSTANTANEU LOCURI DE MUNCA . TOTAL GRESIT , SA NU UITAM CA SI FOSTII PRIMARI NU AU FACUT NIMIC SI NU PUTEM ASTEPTA SA CURGA LAPTE SI MIERE PESTE NOAPTE .
  COMUNITATEA EUROPEANA NU VA VENI NICIODATA SA MAI INVESTEASCA NICI UN EURO IAR FIRMELE DE DOI LEI CARE VAND ACADELE , BOMBONELE SI ALTE JUCARII NU SE POT NUMI ECONOMIE DE PIATA . ARCELOR MITTAL UN GIGANT CARE TRAGE SA MOARA SI-A FACUT PLINUL SI VA DISPAREA IN CEL MAI SCURT TIMP LASAND IN URMA UTILAJE SUPRA UZATE SI REPARATE DE MANTUIALA CARE NU SUNT BUNE DECAT NUMAI PENTRU FIER VECHI . RESTUL INTREPRINDERILOR DIN ORAS AU EXISTAT DAR IN PREZENT LISESC CU DESAVARSIRE RESPECTIV APOLLO ; IMH ; FUSUL ; 11 IUNIE ; INETOF , NU MAI VORBIM DE FIRMELE DE CONSTRUCTII . TOTUL ESTE O PARAGINA ; SARACIE SI FOAMETE . NU MAI AVEM TRACTOARE , COMBINE , CAMIOANE , NU MAI AVEM NIMIC .
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfi
  Marți, 05 Martie 2013 16:06
  Este de neconceput ce se intampla!
  asistam la moartea unui oras,va asigur de asta!
  Corect spunea cineva mai sus ca Galatiul nu e prins nici macar in viitor in vreun proiect de autostrada,aeroport sau altceva
  Ganditi-va:
  -ce ar insemna un aeroport la Galati! o oportunitate care ar revigora orasul
  -eu unul ma gandesc in mod serios sa plec de aici!
  uitati-va la celelalte orase sa vedeti ca tot se mai gaseste ceva de munca!
  aici ,niiiiimiiiiic,caut de ani buni ceva de munca ,se gaseste doar temporar,patronii sunt grasi si chei,cu ceafa si neamuri proaste
  -Ce facem,MARIUS STAN? DORMIM IN BOCANCI? MISCA-TE!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Adrian
  Marți, 05 Martie 2013 09:24
  Galati va deveni in 5 10 ani mai rau decat Braila, este si va fi un oras mort....daca se va desfiinta combinatul.... Galatiul nici nu va mai fi oras....plecat de acolo cat puteti mai repede....
  0
  0
  Raportează
 • postat de arceloruptincurmittal comp. care se arde in c.u.r deca s-a puna 10 lei in plus la salariul de kkt al muncitorilor
  Marți, 05 Martie 2013 01:39
  302 .zile ....BRAVO COBRA ....FELICITARI,AI RABDARE CU JIGODIILE DE LA SINDICATELE DE KKT
  0
  0
  Raportează
 • postat de arceloruptincurmittal comp. care se arde in c.u.r deca s-a puna 10 lei in plus la salariul de kkt al muncitorilor
  Marți, 05 Martie 2013 01:33
  un oras mort .Dimineata devreme,pe la ora 5 , daca te uiti pe la ferestrele blocurilor ,nu vezi decat pe ici pe colo cate o lumina aprinsa ,semn ca cineva se pregateste s-a plece la serviciu.Somajul este in realitate gigantic la noul galati si noii locatari de la primarie dormiteaza in scaune pt ca multi prosti ,multi al dracului au votat ca ....prostii ,cu ochii inchisi. durbaca parca promitea locuri de munca si ca TOATA LUMEA S-A AIBA SERVICI,...CATA NAIVITATE LA GALATENI,ce prosteala de 0,1 bani...asta aveti galateni prosti ....dar multi,multi al dracului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de colegu*lu*PALMASHU
  Luni, 04 Martie 2013 20:31
  Rusule nu mai umbla cu cioara vopsita!Stim ca iti doresti locul lui Nea Mitica!
  Prietenii stiu "De ce"!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 04 Martie 2013 17:38
  cobra esti batut cu p__a in cap
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian
  Luni, 04 Martie 2013 15:44
  De obicei astfel de zone cu multi someri se declarau zone defavorizate ,iar investitorii erau scutiti de anumite taxe . Nu stiu de ce Galatiul _ Braila nu este declarata zona defavorizata. Oricum ,pentru ca un investitor sa vina sa porneasca o afacere i-ar trebui o buna infrastructura . Din vestul tarii pana la Galati se pierde o zi cu transportul , (pomenea cineva de Cluj) ,sa nu pomenesc de starea drumurilor. Sa nu pomenesc de faptul ca Galatiul nu este "prins" in nici o schema a unor viitoare autostrazi. Despre aeroport nici pomeneala . Singura varianta ar fi Dunarea ca mijloc de transport pe apa. Insa chiar si asa nu cred ca poate fi ademenit un investitor la Galati. Primarul Marius Stan are mai multe relatii decat cadavrul de Niciolae, stiu ca incearca sa aduca investitori straini pe aici. Sper sa reuseasca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Trebuie iesit in strada, nu se mai poate!
  Luni, 04 Martie 2013 15:17
  Mai nou..........o buna parte, dintre patroni, sunt interlopii , grasi ca porcii, cu ceafa, cu masini nemtesti bineinteles......nu nu prea mai sunt genul de patroni de treaba, imbracti la camasa, care sa te atraga sa iti desfasori munca in firma sa! Astia nu ofera incredere deloc! Inainte cei mai mult interlopi,erau patroni, de firma de paza, acum, au luat si alte domenii...........! De cum ii vezi, parca ai vrea sa faci cale intoarsa, de la interviu!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Luni, 04 Martie 2013 14:17
  Singura salvare ar fi sa infiintam o cooperativa toti astia care avem cu adevarat aptitudini si suntem corecti cu noi insine si cei din jur. Altfel nu vad nici o supravietuire... fiecare fura functie de cat i-l lasa nesimtirea si "legea???".

  NU UITATI MAXIMA SECTELOR CE CONDUC LUMEA: DEZBINA SI CUCERESTE! Monumentul de langa 3 star cu cele 3 coloane sta martor. In comunism eram controlati prin foamete, dar hai sa fim seriosi nimeni nu murea de foame ca acum!!!
  Acum sunt produse foarte toxice, dar nu-ti garanteaza nimeni si nimic ca vei avea ce manca maine, de pensie nici nu mai vorbesc! Cred ca ne vom strange si ne vom face o organizatie de Hitman-i sau Spiperi platiti. Nu toti avem vedere 20-20 dar vom vedea! ESTE JALE!
  Credeati ca nea stan cap de minge va face ceva? DA, CA SI NICI O LAIE... PENTRU EL... si consilierii locali!
  Eu am muncit la 10-12gr fara toaleta mai mult in picioare 1 an si ceva. Veneam la munca dimineata si apa minerala era jumatate inghetata! Astia sunt patronii de astazi! Suntem slugi la stapani interni si externi mai ales!
  Suntem avari dupa bani, parc-am fi faraoni si mostenim tot ce agonisim dupa moarte!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mmm-ue
  Luni, 04 Martie 2013 12:22
  paraziti, capuse, sugative, sinergie, alergie, manipulare.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Luni, 04 Martie 2013 11:25
  SI DATOITA LOR :— COBRA-GALATI 04-03-2013 08:35
  302 zile ramase pt
  publicarea LISTEI RUSINII
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  ,economia Galatiului a cazut!Lor si inaintasilor lor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Luni, 04 Martie 2013 11:23
  CODUL ROSU DE SOMAJ SE DATOREAZA IN PRIMUL RIND DATORITA TADATORILOR DIN A.MITTAL GALATI
  Iata-i in ordinea semnarii ultimulu contract colectiv de munca TRADAT:

  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -Doar 302 zile pt a nu ii
  uita pe cei care iar au TRADAT pe parintii copiilor de siderurgisti,
  din AMG girati de cei TRADATI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de smotocila
  Luni, 04 Martie 2013 10:58
  un oras mort in frunte cu PRIMARUL, care este CAPUL DE MORT!
  0
  0
  Raportează
 • postat de vali
  Luni, 04 Martie 2013 09:54
  un oras MORT , fara nici o investitie , fara viitor sustinut numai de pensionari si bugetari
  0
  0
  Raportează
 • postat de tureltan
  Luni, 04 Martie 2013 08:40
  Sportivii nu creeaza plus valoare, ci minus valoare , ciugulind din munca celorlalti. De unde progres , inventivitate , reconstructie , schimbare, daca toti trebuie sa cascam gura la cum se bat unii sau cum alearga aiurea dupa o chisca. Cand eram copii jucam fotbal dupa ce pasteam vacile, seceram sau recoltam. Acum toti vor sa se joace de-a gospodarii, dar n-au nici macar o sapa sau alta unealta de facut treaba. Cat timp banii nostri sunt furati prin mijloace banditesti de cei care nu au in minte sa faca ceva ptr. orasul in care traiesc , suntem condamnati la saracie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de maxi
  Luni, 04 Martie 2013 07:49
  Intrebarea ar fi cati din cei ce muncesc o fac 8 ore pe zi? sunt multi angajati in sistem care nu fac nimik la munca sau muncesc 1-2 ore pe zi sunt multe capuse care traiesc pe spatele celor ce muncesc si asa mai departe GRECIA te ajungem din urma
  0
  0
  Raportează
 • postat de angelik
  Luni, 04 Martie 2013 07:07
  Daca in Galati nimanui nu ii pasa..ce sa munceasca tinerii? Sunt condamnati sa trimita zi de zi Cv-uri de unde nu primesc nici un raspuns, Stan spunea ca o sa incerce sa aduca investitii au trecut mai bine de 6 luni si nimeni nu a deschis vreo fabrica sau ceva care sa creeze locuri de munca..Deci unde e faimosul noul Galati domnule primar? cum se dezvolta orasul daca nu aduceti investitii? Clujul e un exemplu a atras investitori straini si a creat locuri de munca la Galati au fugarit investitorii....deci ce sanse are un tanar in Galati?!!?? NICIUNA..nu sunt locuri de munca, orasul e intr-o mizerie crunta ..deci sa traim bine in noul Galati!!!!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.