EU.RO.INFO. Statul face uitate datoriile către IMM-uri

EU.RO.INFO. Statul face uitate datoriile către IMM-uri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi termenul pentru punerea în practică a Directivei europene privind combaterea plăţilor întârziate în tranzacţiile comerciale a expirat, subiectul abia a intrat în dezbaterea Parlamentului


Combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale - atât între firme, cât şi între firme şi autorităţile publice - nu pare a fi o prioritate pentru parlamentari, chiar dacă termenul până la care trebuia integrată în legislaţia naţională Directiva 2011/7/UE care priveşte acest tip de plăţi a expirat la finele săptămânii trecute.

Comisia Europeană a luat iniţiativa reglementării în acest domeniu după ce, la nivelul UE, s-a constatat că, în fiecare zi, zeci de IMM-uri dau faliment din cauză că facturile pe care le emit nu le sunt plătite. Drept urmare, dispar locuri de muncă şi rămân neexploatate oportunităţi de afaceri, în condiţiile în care dezideratul UE este de a-şi creşte competitivitatea economică. Conform Directivei, pentru punerea căreia în practică s-a acordat un termen de doi ani, autorităţile publice trebuie să plătească pentru bunurile şi serviciile pe care le achiziţionează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanţe excepţionale, în termen de 60 de zile. Întreprinderile trebuie să îşi plătească facturile în termen de 60 de zile calendaristice, cu excepţia cazului în care se stabilesc intenţionat condiţii diferite şi în cazul în care termenul nu este în mod vădit injust pentru creditor.

„La noi, abia pe 3 ianuarie a fost înregistrat la Senat proiectul de lege menit să transpună la nivel naţional Directiva europeană, însă patronatele au atras atenţia că, în forma propusă, legea avea multe lacune, cu „portiţe” de interpretare lăsate în special autorităţilor publice. Din partea CNIPMMR au fost iniţiate o serie de amendamente, ele au fost în cele din urmă susţinute la nivel ministerial şi la Senat, dar rămâne de văzut cum se vor desfăşura lucrurile şi la Camera Deputaţilor. Cert este că IMM-urile aşteaptă cu nerăbdare această lege şi sperăm că ea va fi cât mai fidelă obiectivelor exprimate atât în Directiva europeană, cât şi în „Small Business Act”, care subliniază rolul pe care IMM-urile îl au pentru economia europeană”, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Depăşirea termenului-limită privind aplicarea Directivei europene ar putea genera, dacă Parlamentul face „uitată” aplicarea ei, declanşarea unei proceduri de infrigement din partea Comisiei Europene. Dincolo însă de procesul legislativ, dat fiind faptul că experienţa ultimilor ani ne-a învăţat că, la noi, de la lege la aplicarea ei poate trece mult, patronatele solicită ca, în afara demersului legislativ, pentru aplicarea efectivă a prevederilor Directivei europene privind plăţile întârziate să fie luate şi o serie de măsuri bugetare. Mai exact, IMM-urile solicită alocarea de bani de la buget pentru rezolvarea arieratelor acumulate în urma neachitării facturilor din contractele de achiziţe publică, dar şi crearea unui „credit-punte” special, la nivel naţional, pentru a finanţa temporar cheltuielile din contractele publice, în cazul în care apar probleme în asigurarea fluxurilor de lichidităţi.

Citit 1865 ori Ultima modificare Duminică, 17 Martie 2013 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.