Sindicaliştii gălăţeni vorbesc, duminică, cu vicepremierul Dragnea despre problema energiei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sindicaliştii gălăţeni vorbesc, duminică, cu vicepremierul Dragnea despre problema energiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dragnea e aşteptat, duminică, la Tulcea pentru a prelua solicitările sindicatelor din industria grea privind reducerea costurilor cu energia ale marilor unităţi de producţie


Lideri sindicali din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi din unităţi industriale din judeţele Tulcea, Constanţa şi Olt se întâlnesc, duminică, la Tulcea, cu vicepremierul Liviu Dragnea pentru a-i cere reducerea suprataxelor aplicate acum la costul electricităţii, care – spun ei – sufocă marii consumatori de energie, cum sunt producătorii de oţel şi de aluminiu, punând sub semnul întrebării viitorul acestora şi al angajaţilor.

Aceste taxe, pentru certificate verzi şi cogenerare, sunt plătite de toţi consumatorii de energie electrică din România în scopul stimulării producţiei de energie alternativă (eoliană, solară etc.) şi ajung în buzunarele dezvoltatorilor de parcuri eoliene, fotovoltaice şamd. Raportate la consumul efectiv de curent, taxele sunt relativ mici pentru populaţie, dar ating valori uriaşe pentru unităţile industriale. Producătorul de oţel ArcelorMittal Galaţi, de exemplu, a plătit anul trecut suprataxe de 43 de milioane de euro la un consum efectiv de curent de peste 70 de milioane de euro! La rândul său, producătorul de aluminiu Alro Slatina a achitat suprataxe de 47 de milioane de euro în 2012.

"În esenţă, cerem păstrarea locurilor de muncă"

"Taxele suplimentare sufocă unităţile de producţie de talia combinatelor siderurgice din Galaţi şi Constanţa sau a combinatelor de aluminiu din Slatina şi Tulcea. Îi cerem Guvernului să reducă nivelul acestor taxe, altfel vom asista la închiderea capacităţilor de producţie. În esenţă, cerem oprirea închiderii de operaţiuni din industria metalurgică şi a aluminiului şi păstrarea locurilor de muncă", a declarat, vineri, Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG de pe platforma siderurgică gălăţeană.

Organizaţia şi alte sindicate afiliate confederaţiei Cartel Alfa din industria metalurgică şi din industria aluminiului au făcut miting, vineri, la Tulcea, în susţinerea acestor revendicări. "Alături de colegii noştri de la Alum Tulcea, de la Alro Slatina şi din unităţi metalurgice din Constanţa, am făcut un miting la finalul căruia am avut o discuţie cu prefectul de Tulcea şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, stabilind întâlnirea cu vicepremierul", a spus Vasile Crişan. El va reprezenta Sindicatul Siderurgistul AMG, în calitate de secretar general, la întrevederea cu Liviu Dragnea, de duminică.

Sindicatele sunt alături de patronate

Prin aceste demersuri, sindicatele din industria grea le acordă susţinere patronatelor – eveniment rar! – într-o chestiune care ţine de administrarea afacerii, cum este costul aprovizionării cu energie. Şefii ArcelorMittal Galaţi, ai Alro Slatina şi ai altor mari unităţi de producţie din ţară sunt vocali de ceva vreme pe acest subiect. Avertizând că volumul uriaş al suprataxelor la energie periclitează sustenabilitatea afacerilor (în traducere liberă, îi poate face să pună lacătul la poartă), ei cer coborârea costurilor cu energia la un nivel comparabil cu cel din Occident. Semnalele de alarmă trase de patronate sunt dublate de campanii agresive de lobby pe lângă Guvern şi de întâlniri cu demnitari de rang înalt. O asemenea întâlnire a avut loc nu mai departe de săptămâna trecută, la Galaţi, când directorul combinatului siderurgic, Bruno Ribo, a avut o întrevedere cu ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, şi cu ministrul pentru societatea informaţională, Dan Nica.

Citit 1926 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.