21.000 de posturi desfiinţate în Combinatul ArcelorMittal Galaţi

21.000 de posturi desfiinţate în Combinatul ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la aproape 28.000 de angajaţi în 2002, combinatul siderurgic gălăţean va ajunge anul acesta la aproximativ 7.000 * Este un număr normal de angajaţi pentru actuala amprentă industrială pe care o are compania, apreciază directorul Bruno Ribo


Peste 400 de siderurgişti s-au înscris la ceea ce ar putea fi ultima schemă de plecări voluntare din Combinat. Asta înseamnă că, dacă toate cererile care au fost depuse vor fi aprobate, în foarte scurt timp ArcelorMittal Galaţi va rămâne cu aproximativ 7.000 de angajaţi. Dacă, în 2002, la preluarea combinatului siderurgic de către grupul indian condus de Lakshmi Mittal, pe platforma siderurgică erau 27.800 de angajaţi, peste doar câteva luni doar un sfert dintre aceştia vor mai face parte din schema de personal.

"Un număr normal de angajaţi"

Directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a declarat, în urmă cu câteva zile, că, după această nouă schemă de plecări voluntare, se va va ajunge la un număr normal de angajaţi pentru actuala amprentă industrială pe care o are compania. Bruno Ribo a mai menţionat că nu vede posibilă apariţia unei noi scheme, cel puţin în viitorul apropiat. De asemenea, directorul ArcelorMittal a ţinut să sublinieze faptul că, deşi sumele compensatorii sunt ceva mai mici faţă de cele de la plecările precedente, actuala schemă de plecări voluntare este peste ceea ce se stipulează în contractul colectiv de muncă şi una dintre cele mai bune de pe piaţa românească.

Peste 400 de oameni vor să plece

Înscrierile pe lista celor care vor părăsi Combinatul s-au încheiat la începutul acestei săptămâni şi, din datele pe care ni le-au pus la dispoziţie liderii sindicali de pe platforma siderurgică, cel puţin 430 de oameni aşteptau aprobarea conducerii Arcelor Mittal. Dacă vor fi aprobate toate cererile, combinatul gălăţean va avea pentru prima dată în istorie sub 7.000 de salariaţi, însă e greu de crezut că se va ajunge sub acest număr, având în vedere atât rata de cereri aprobate de la precedentele plecări, cât şi recentele declaraţii ale directorului Bruno Ribo. "Înscrierile s-au încheiat, însă numărul exact al celor care au depus cereri şi al celor care vor pleca va fi făcut public în perioada următoare", a declarat purtătorul cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu.

La precedenta schemă de plecări voluntare s-au înscris 849 de siderurgişti, însă cererile a doar 450 au fost acceptate.

"Cei care au plecat sunt ori în şomaj, ori în Spania sau Italia"

Sindicaliştii nu sunt tocmai fericiţi de acest nou val de plecări de pe platforma siderurgică. "Este dureros din punct de vedere social să plece peste 20.000 de oameni în zece ani. Şi mai dureros pentru noi e să ştim că puţin dintre aceşti oameni s-au angajat în altă parte. Din câte ştim noi, cei mai mulţi sunt ori în şomaj, ori muncesc prin Italia şi Spania. Prin 2006 se spera că oamenii care pleacă din industrie se vor regăsi în agricultură şi turism, domeniile pentru care se prevedea un viitor la noi în ţară. Ei bine, nu ştiu câţi dintre oamenii care au plecat de la noi lucrează acum în agricultură şi turism", a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan. Acesta şi-a manifestat şi temerea că, odată redus numărul de posturi din ArcelorMittal, cei rămaşi vor avea mai mult de muncă. "Sigur că oamenii vor fi suprasolicitaţi în cele opt ore de muncă. Aşa a fost mereu. Da, volumul de muncă s-a mai redus şi el în ultimii zece ani, dar numărul angajaţilor s-a redus drastic: doar un sfert din cei care erau la privatizare mai sunt şi acum", a mai spus Vasile Crişan.

Plăţi compensatorii mai mici faţă de data trecută

Actuala schemă de plecări voluntare a fost lansată la sfârşitul lunii martie şi s-a adresat doar salariaţilor din departamentul Structural & Skill Pool. Plăţile compensatorii pe care le primesc cei cărora li se aprobă cererea de plecare sunt constituite dintr-o sumă fixă cuprinsă între 15.000 şi 25.000 de lei şi de la şase la 17 salarii lunare, totul în funcţie de vechimea în muncă. Sumele sunt mai mici decât cele de la precedenta schemă de plecări voluntare, care s-a desfăşurat în toamna anului trecut. În departamentul Structural & Skill Pool se află, în acest moment, în jur de 950 de angajaţi, însă 300 dintre aceştia nu au putut să aplice pentru această schemă de plecări întrucât au preluat locuri de muncă în urma rezilierii unor contracte pe care Combinatul le avea cu o serie de firme.

 

Citit 7718 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2013 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.