Mittal face lobby pe lângă Ponta şi Băsescu în problema preţului energiei

Mittal face lobby pe lângă Ponta şi Băsescu în problema preţului energiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mittal le-a prezentat premierului şi preşedintelui României problemele de la Galaţi şi aşteaptă soluţii pentru domeniul energiei


Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, s-a întâlnit ieri cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Traian Băsescu, în încercarea de a găsi soluţii sustenabile în domeniul energiei. Potrivit unui comunicat al Guvernului, în contextul analizei privind activitatea grupului ArcelorMittal în Europa, au fost discutate unele propuneri privind creşterea eficienţei activităţii la ArcelorMittal Galaţi, între care soluţii de optimizare a costurilor de producţie. "Preşedintele ArcelorMittal a exprimat speranţa că mediul investiţional din România îşi va păstra atractivitatea şi că vor putea fi identificate soluţii sustenabile, în mod special, în domeniul energiei. Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat sprijinul Guvernului pentru o activitate eficientă şi pe termen lung a grupului ArcelorMittal în România, precum şi interesul României de a consolida atributele sale competitive privind investiţiile străine, în particular în domeniul industriei siderurgice", se arată în comunicat.

În cadrul întâlnirii, premierul Ponta a amintit de abordarea problematicii energiei cu prilejul reuniunii de săptămâna viitoare a Consiliului European, context în care vor fi abordate şi implicaţiile acestor politici asupra altor sectoare, în mod special industriile energo-intensive europene. La întâlnire a participat şi ministrul gălăţean Dan Nica.

Mittal este preocupat de problema preţului energiei

Premierul Victor Ponta prefaţase întâlnirea de vineri cu o serie de declaraţii la postul public de televiziune. "Mittal, ca toţi producătorii din Uniunea Europeană, are o mare preocupare faţă de deciziile pe care Uniunea Europeană le va lua la Consiliul European pe energie. Ei spun aşa: Europa, dacă nu reduceţi preţurile la energie şi continuaţi să le creşteţi, nu mai suntem competitivi, ne ducem în China, în Africa, în altă parte, pentru că în Europa nu mai suntem competitivi", a spus Ponta, la TVR.

"Vrem să fim parte a industriei româneşti"

Lakshmi Mittal i-a transmis şi preşedintelui Traian Băsescu punctul său de vedere legat de prezenţa în industria românescă. "Sidex este foarte importantă pentru ArcelorMittal şi suntem determinaţi să fim parte a industriei româneşti. În acelaşi timp, cererea europeană de oţel a scăzut cu 30 la sută, comparat cu perioada precriză. Asta înseamnă 60 de milioane de tone de capacităţi în exces. Nu este cerere, nu este creştere, comparat cu SUA, unde cererea este deja asemănătoare cu cea din perioada precriză", a spus Mittal. Preşedintele Băsescu a spus că Uniunea Europeană este în criză, nu în precriză, cum este situaţia în Statele Unite.

"Criza europeană poate fi rezolvată dacă am avea Statele Unite ale Europei, nu Consiliul European", a spus Lakshmi Mittal. Băsescu râs şi a răspuns că el sprijină această idee, pe care i-a împărtăşit-o, anterior în cursul zilei, tot la Cotroceni, preşedintelui companiei Stratfor, George Friedman.

ArcelorMittal: "Sperăm ca Guvernul român să ia măsurile adecvate"

Biroul de Presă al ArcelorMittal nu a oferit prea multe detalii despre întâlnire. "Autorităţile române au fost informate în legătură cu situaţia actuală a industriei oţelului şi cu dificultăţile cu care se confruntă, precum şi despre eforturile făcute de ArcelorMittal în Europa şi în România în mod particular, pentru a se asigura că siderurgia are un viitor sustenabil. ArcelorMittal şi-a exprimat speranţa că România va rămâne o ţară atractivă pentru investiţii străine şi că Guvernul român va lua măsurile adecvate, precum asigurarea competitivităţii costurilor cu energia, pentru a menţine sustenabilitatea industriei oţelului din România", se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Citit 3126 ori Ultima modificare Vineri, 17 Mai 2013 22:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.