Patronul Combinatului are de partea sa autorităţile statului: Guvernul României, gata să-i facă pe plac lui Mittal

Patronul Combinatului are de partea sa autorităţile statului: Guvernul României, gata să-i facă pe plac lui Mittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ArcelorMittal Galaţi va obţine un preţ mai mic pentru energie, conform celor mai recente declaraţii ale oficialilor români pe tema preţului energiei electrice, inclusiv din spusele ministrului gălăţean pentru Societatea Informaţională, Dan Nica


Dan Nica a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că România este cea mai necompetitivă ţară din UE din cauza preţului la energia electrică şi a făcut "o prostie" atunci când a introdus certificatele verzi, care permit recuperarea investiţiilor în energia regenerabilă în numai doi ani. "Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit şi ne-a spus un lucru pe care îl ştiam: Europa este necompetitivă datorită preţului la energie, iar România, la actualul preţ al energiei, este cea mai necompetitivă dintre toate ţările din UE. De ce? Din cauza şmecheriei cu certificatele verzi (...). România este singura ţară în care s-a făcut o asemenea prostie, să dai 160 euro pe megawatt când începe să bată vântul, dar în acelaşi timp să opreşti toate termocentralele, ca să intre energia de la eoliene în sistem. Şi astfel s-a ajuns la o recuperare a investiţiilor în numai doi ani", a afirmat ministrul Dan Nica, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

Întrebat ce-i va oferi preşedintelui ArcelorMittal pentru a nu închide combinatul de la Galaţi, Nica a afirmat că vor fi adoptate măsurile stabilite de către Consiliul European. "Săptămâna viitoare vom avea primele măsuri în privinţa certificatelor verzi, care acum aruncă în aer populaţia şi industria. În rubrica în care scrie certificate verzi, suma trebuie să fie mai mică. Eu vă spun acum că ori facem aceste lucruri ori, economic, nu mai putem vorbi nici de locuri de muncă, nici de orice altceva, închidem tot", a adăugat Nica.

Subvenţionarea energiei regenerabile

De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat săptămâna trecută, la conferinţa "Mediafax Talks about Energy", că proiectul de ordonanţă privind modificarea legii care sprijină energia regenerabilă va fi aprobat săptămâna viitoare, documentul având "puţine" modificări faţă de proiectul iniţial, acestea fiind în special legate de funcţionarea pieţei pentru certificate verzi.

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat după reuniunea Consiliului European că România îşi va balansa politica de subvenţionare a energiei regenerabile astfel încât costurile să fie suportabile atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie. Potrivit proiectului de act normativ, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016 va fi amânată acordarea unor certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile, iar marii consumatori ar urma să cumpere certificate doar pentru jumătate din energia furnizată. Scutirea marilor consumatori de energie de la plata a jumătate din certificatele verzi ar putea fi considerată ajutor de stat, iar Guvernul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea acestei facilităţi.
Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă, afirmând că acest sprijin contribuie la creşterea masivă a costurilor cu electricitatea.

Citit 4412 ori Ultima modificare Luni, 03 Iunie 2013 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.