Praf şi pulbere din proiectul Enel privind termocentrala de la Galaţi

Praf şi pulbere din proiectul Enel privind termocentrala de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Dacă se va face, noi ca oraş nu vom beneficia decât de praful pe care ni-l vor aduce prin halda de cărbune”, declară primarul Marius Stan


Şi la întâlnirea cu mediul de afaceri, reprezentanţii municipalităţii şi-au reafirmat opoziţia faţă de construcţia termocentralei Enel în Zona Liberă Galaţi. „Nu ştiu ce facem, cum facem, trebuie reluat, dezbătut, pentru că, dacă se va face, va fi un dezastru pentru Galaţi. Pentru că, aşa, sună frumos: investiţie de nu ştiu cât… Dar în fapt, pe lângă faptul că nu creează locuri - vorbim de un sistem în mare parte automatizat, creează o mare problemă prin halda de cărbune, care inevitabil va fi acolo. Energia, toată, se exportă. Deci, noi, ca oraş, ca ţară, nu vom beneficia de nimic decât de praful pe care ni-l vor aduce prin halda de cărbune. Vreau să stăm de vorbă foarte serios despre cum putem împiedica acest proiect, pentru că, în prezent, toate autorizaţiile sunt luate, inclusiv pe partea de Mediu”, a declarat primarul Marius Stan.

Lucrurile nu sunt, însă chiar atât de simple, iar directorul Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan, a reamintit că proiectul Enel nu a ţinut de o decizie a administraţiei ZLG, ci a trecut prin filtrul instituţiilor publice de la eşaloanele superioare. „Proprietarul ZLG este CL Galaţi, administraţia ZLG doar execută hotărârile pe care CL Galaţi le ia. În momentul în care această propunere, privind termocentrala, a ajuns la noi, ea a fost înaintată primarului, Instituţiei Prefect, Regionalei de Mediu, s-a purtat corespondenţă şi cu alte instituţii şi, în cele din urmă, s-a luat hotărârea că, pentru politica economică a zonei Galaţi, investiţia este bună. Apoi, comisia de licitaţie a fost formată din membri ai Guvernului României şi membri ai Consiliului Local. Deci, hotărârea nu s-a luat la nivelul ZLG”, a arătat Angela Ivan, directorul general al ZLG.

Oricum ar sta lucrurile, proiectul Enel nu va fi chiar atât de uşor de oprit, dat fiind faptul că deja are o serie de aprobări obţinute. „Nu este normal ce se întâmplă. Scăpăm de un poluator, în Combinat, şi dăm de altul!”, a declarat primarul Marius Stan, acesta evocând din nou varianta organizării la nivelul Galaţiului a unui referendum privind proiectul termocentralei în care cetăţenii să-şi exprime clar opinia faţă de această investiţie.

 

Citit 4888 ori Ultima modificare Duminică, 16 Iunie 2013 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.