Reţeta falimentului sigur: Apaterm izgoneşte bun-platnicii

Reţeta falimentului sigur: Apaterm izgoneşte bun-platnicii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un gălăţean din patru are, astăzi, apa caldă închisă din cauza datoriilor asociaţiei din care face parte
* Paradoxal, sistarea furnizării de agent termic nu ajută Apaterm, ci dimpotrivă: clienţii bun-platnici renunţă la serviciul public de termoficare
* Un boiler costă 500 de lei, iar o centrală termică pe gaz ajunge la 7.000 de lei cu tot cu avize şi instalare


Aproximativ un sfert dintre clienţii Apaterm fac în acest moment duş la lighean din cauză că au apa caldă oprită pe motiv de datorii. Deşi oficialii din instituţiile publice locale nu ne-au putut confirma procentul, calculele făcute pe baza unor cifre puse la dispoziţie de Primăria Galaţi arată că în jur de 25 la sută dintre apartamentele branşate la reţeaua publică de termoficare sunt, de fapt, debranşate din cauza datoriilor asociaţiilor din care fac parte.

199 de blocuri întregi şi alte 140 de scări nu au apă caldă

"În acest moment avem un număr de 124 de asociaţii care nu au apă caldă pe motiv de datorii. În total, este vorba despre 199 de blocuri, la care se adaugă alte 140 de scări de bloc", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. La o medie de 30 de apartamente pe scară, înmulţit cu o medie de trei scări la fiecare bloc, rezultă că, în acest moment, peste 22.000 de apartamente din Galaţi au apa caldă oprită. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în Galaţi sunt 93.000 de apartamente racordate la conductele la Apaterm, ceea ce înseamnă că un sfert dintre acestea au datorii care au dus la oprirea apei calde.

E drept, sunt datorii imense

Potrivit site-ului oficial al furnizorului local de energie termică, Apaterm SA, la începutul anului datoriile cumulate ale asociaţiilor de proprietari din Galaţi ajungeau la impresionanta sumă de 170 de milioane de lei noi. Aici sunt incluse atât facturile propriu-zise, cât şi penalităţile aplicate pentru neplata la timp a datoriilor. Paradoxul face, însă, ca penalităţile să depăşească suma facturată de Apaterm asociaţiilor. Din cele 170 de milioane de lei, 82 de milioane de lei reprezintă suma totală datorată de asociaţii, restul de 88 de milioane de lei fiind penalităţi. Cum e posibil ca penalităţile să depăşească suma facturată este o problemă care poate face obiectul unui alte discuţii decât cea de faţă. Nu mai puţin de opt asociaţii de proprietari aveau la începutul anului datorii de peste 2 milioane de lei noi. "Performerele" sunt asociaţiile 371 "Olt", 850, 758, 710, 714, 372, 801 şi 269. Ele sunt urmate în acest clasament de alte 19 asociaţii de proprietari, care au datorii cuprinse între un milion şi două milioane de lei. Atenţie, este vorba aici despre debite plus penalităţi, adică datorii cumulate. Dacă ar fi să vorbim despre cele mai mari facturi neachitate pe consumul propriu-zis de apă caldă şi căldură, atunci cea mai mare datorie înregistrată la 31 ianuarie 2013 era de aproape 2 milioane de lei.

Furnizorul suferă pierderi imense pe termen lung

Din păcate, sistarea furnizării de apă caldă către asociaţiile cu datorii nu are niciun efect pozitiv. Dimpotrivă chiar, lucru recunoscut şi de oficialii din Primăria Galaţi. Întrebat dacă sistarea a adus creşterea încasărilor, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache a răspuns sec: "Nu, nu au crescut încasările". Mai mult, acesta a recunoscut că măsura opririi furnizării de apă caldă duce, în cele din urmă, la pierderea unor clienţi buni. "Consecinţa este că cetăţenii bun-platinci pleacă de la Apaterm şi aleg soluţiile alternative, adică cele pe gaz. De ce continuăm noi cu sistarea în aceste condiţii? Pentru că noi nu lucrăm cu persoanele fizice. Persoanele fizice or fi bun-platnici, dar clienţii noştri nu sunt proprietarii de apartamente, ci asociaţiile de proprietari", a explicat Mihai Costache.

"Mi-au tăiat apa caldă, îmi pun centrală"

Teoria migraţiei bun-platnicilor se verifică şi în practică. După ce, săptămâna trecută, i-a fost sistată furnizarea de apă caldă, Adrian T. s-a decis să îşi pună centrală termică pe gaz. El început deja demersurile pentru debranşarea de la Apaterm şi pentru instalarea unei centrale individuale. "Nu am datorii la întreţinere, însă din cauza datoriilor pe întreaga asociaţie s-a oprit apa caldă la tot blocul. Nu mi se pare corect, ar trebui să avem contracte individuale pentru furnizarea acestui serviciu, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate. În aceste condiţii fac şi eu ce face toată lumea. Am început procedurile de debranşare şi îmi voi monta o centrală termică. Şi ca mine mai fac şi alţii. Şi toţi sunt bun-platinci. Dacă ei au crezut că vor obţine plata restanţelor prin această măsură, s-au înşelat. Au obţinut chiar contrariul, adică le pleacă exact clienţii care plătesc la timp", a declarat Adrian T., proprietar al unui apartament în Ţiglina III la care s-a sistat furnizarea apei calde săptămâna trecută.

Soluţii pentru a beneficia de apă caldă

Ca să nu mai depindă de asociaţie şi, implicit, de vreun vecin rău-platnic, proprietarii au la îndemână două variante: montarea unui boiler electric, o soluţie mai ieftină, dar care nu rezolvă problema încălzirii pe timp de iarnă, şi instalarea unei centrale termice pe gaz.

În funcţie de firma producătoare, de putere şi de consum, un boiler poate costa de la 350 de lei la 900 de lei. La aceşti bani mai trebuie adăugat şi cel puţin 100 de lei montajul, ceea ce înseamnă că pentru a avea apă caldă la baie ar fi suficient să aveţi puşi deoparte 500 de lei. Mult mai mulţi bani veţi da în cazul în care doriţi să vă rezolvaţi cu totul problema relaţiei cu Apaterm, adică să vă debranşaţi. O centrală termică pe gaz cu tot cu avize şi cu tot cu instalare costă între 6.000 şi 8.000 de lei. Investiţia se amortizează destul de greu pentru că şi preţul la gaze a crescut destul de mult în ultima vreme şi, în plus, urmează o liberalizare a preţului la acest produs. Chiar şi aşa, cei mai mulţi proprietari preferă varianta centralei termice datorită confortului, nu neapărat pentru costurile mai reduse.

Citit 4149 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2013 18:51

22 comentarii

 • postat de totungalatean
  Vineri, 21 Iunie 2013 21:37
  pentru Y: respectul se castiga, nu se impune. Poate ca nu ai aflat inca, dar pe net gasesti o sumedenie de proverbe sau maxime referitoare la RESPECT. iata cateva din ele:
  Nimic nu este mai detestabil decât respectul bazat pe teamă. Autor: Albert Camus
  Omul pus în cinste şi fără pricepere este ca dobitoacele pe care le tai. Autori: Fiii lui Core
  Respecţi pe omul ce singur se respectă. Autor: Honoré de Balzac
  Nu am stimă pentru cine nu mă respectă. Autor: George Călinescu
  Cinste dai, cinste găseşti. Proverb Românesc
  Respectă să fii respectat. Proverb
  Cine nu respectă nu e respectat. Proverb
  Toate astea i se potrivesc celui care te hraneste, mai ygrec. In cazul meu se aplica vorba lui calinescu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de y
  Vineri, 21 Iunie 2013 18:38
  indiferent cine ar fi,e dl.presedinte al tarii,vorba lui Tiriac.
  cred ca lipsa de respect e problema in tara asta .
  copiii nu-si mai respecta profesorii ,cetatenii nu-si respecta presedintele ,nu mai este respectata ierarhia in general.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alta viespe
  Joi, 20 Iunie 2013 18:36
  @Viespea - Foarte interesant argumentul tau numai ca cei ce citesc ceasurile de apa sunt de la Apa Canal si nu de la Apaterm. Iar treaba cu instalatorii este veche de cand lumea. Daca alde noi dam ce si cat cer cer ei, suntem la fel de vinovati. Dai pentru ca ai nevoie de serviciul lui si nu pentru ca el te obliga cu ceva. La fel cum e si in cazul personalului sanitar caruia ii bagi in buzunar o atentie ca sa fie si el mai atent, al diversilor functionari carora le ceri sa fie mai rapizi in rezolvarea unei probleme. De ce te scandalizezi cand cel care da spaga este la fel de vinovat ca cel care ia. Ca sa nu mai spun ca in cazul unui instalator care face o lucrare particulara in timpul serviciului, atat muncitorul cat si clientul de ocazie fura de fapt societatea angajatoare. Daca nu vor mai fi oameni care sa dea, te asigur ca nu vor mai fi nici oameni care sa ia. Instalatorul care ti-a luat 40 lei (nefiscalizati=fara impozit) pentru o baterie, a dat cu siguranta 100 de lei (la fel de nefiscalizati) unui medic, acesta la randul lui a dat alti lei (la fel de nefiscalizati) unor profesori care-i mediteaza odrasla. Mai departe acesti profesori s-au dus la piata si au cumparat legume , cu niste lei (tot nefiscalizati) de la niste producatori care, ce sa vezi, se jurau ca sunt "made in romania". Macar odata pe sezon, producatorii se duc si ei la biserica si platesc cu niste lei (tot nefiscalizati) un acatist pentru iertarea unor pacate (stiu ei care!).
  0
  0
  Raportează
 • postat de viespea
  Joi, 20 Iunie 2013 12:49
  @Florica,
  daca nu cunosteam situatia nu imi permiteam sa comentez , tot cei din interiorul societatii se "sparg" vorbind pe ici pe colo ( pe la prieteni ), cum ar fi un angajat ce umbla cu caietul sub brat prin cartiere si citeste ceasurile alea ce inregistreaza consumul de apa de la parterul blocurilor , au un salariu nesimtit de 1800 (brut ) lei + bonuri, tot ramane cu 1300 in mana, cat despre instalatori sa nu aducem discutia, daca ai nevoie de un instalator,imediat gasesti chiar daca e in timpul programului , imediat e gata sa faca un ciubuc, si ce "gras" acel ciubuc.Pentru a schimba o baterie se i-a intre 35 lei si 40 si tu trebuie sa dai ca doar nu o sa stai cu instalatia defecta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Joi, 20 Iunie 2013 10:23
  Domnule ziarist, daca ti-ai fi respectat profesia si ai fi fost echidistant, te-ai fi deplasat macar la una din asociatiile de proprietari pe care le amintesti in articol si ai fi incercat sa vezi cu ochii personali si sa calculezi cu mintea proprie, datoriile locatarilor din aceasta asociatie, cele afisate in listele de plata. Sunt foarte sigur ca ai fi constatat ca datoriile din liste sunt mai mici decat cele pe care le cer furnizorii. Toti care comenteaza pe aici sar sa spuna ca fura furnizorii dar nimeni nu-si pune problema ca de fapt primii suspecti sunt administratorii. Distinsilor posesori de centrale care sunt nemultumiti pentru faptul ca trebuie sa plateasca pentru tevile comune, le recomand sa se adreseze ANRSC deoarece ordinul care stabileste aceasta obligatie este "emanat" de aceasta autoritate a statului si nicidecum de administratori sau de apaterm. Acestia doar sunt obligati sa respecte legile statului.
  In ce priveste ISTA, TECHEM & compania, e o alta poveste pe care nu o stie corect nimeni dintre cei care comenteaza aici. Apaterm nu avea voie sa se implice in montarea de repartitoare si repartitia consumurilor. Calculul de repartizare a costurilor este treaba prestatorilor in relatie cu asociatiile. Banii aia grei de care vorbeste Marius Stanica au fost negociati intre acesti parteneri fara nici un amestec al apatermului. Cu siguranta locatarii nu stiu ca la incheierea acelor contracte, in cele mai multe cazuri au existat si niste comisioane, platite de prestatori si incasate de personalul din asociatii (presedinti sau administratori, sau ambii).
  Multi dintre cei care comenteaza pe aici sunt total neinformati sau interesati sa dea in cap unora sau altora si prezinta situatia tendentios. Raul pe care il fac este imens pentru ca atat prostia cat si minciuna, in aceasta forma de manifestare, se propaga si ajung sa infesteze mintea oamenilor care, ori nu stiu unde, ori nu au timp sa se informeze corect si iau de bun ce se scrie in unele dintre comentarii.
  Stiam ca toti romanii se pricep la fotbal si politica dar galatenii au ceva in plus pentru ca se pricep si la administratie locala. De atata pricepere, dupa `89 am dat numai cu oistea in gard. Sa ne fie de bine!
  0
  0
  Raportează
 • postat de totungalatean
  Miercuri, 19 Iunie 2013 19:17
  Pentru Stanica:
  1) prin anii de dupa revolutie citisem un articol despre mentalitatea investitorilor americani (sau occidentali), care se impart in trei categorii. Din prima categorie fac parte cei de risc mare, cei care intra intr-o tara imediat dupa o schimbare de regim. Acestia sunt de genul Coca-Cola, Pepsi, Phillip Morris sau McDonalds. Investitorii de risc mediu se uita dupa felul cum sunt primiti cei din prima categorie. Acestia sunt din categoria celor de larg consum: Procter&Gamble, Colgate-Palmolive sau comert: Metro, Auchann, Lidl, etc. Cei cu investitiile cu grad de risc minim, adica cele legate de productia de masini si subansamble (autoturisme, avioane, nave) se uita la ceilalti de dinainte. Toata lumea din Galati care comenteaza pe forum vrea investitii in productie dar nu vrea in comert (gen Mall-ul ce pe Cosbuc). Nimeni nu va veni sa faca productie daca nu sunt primiti corect investitorii de risc mare sau mediu. iar daca Galatiul a primit nemeritat eticheta de "orasul rosu", gandeste-te ca o noua administratie cu greu poate schimba mentalitatea posibililor investitori straini. Administratiei locale ii trebuie mult noroc si bunavointa pentru a aduce posibilii investitori la Galati.
  2) De regula investitorii se duc in zonele in care au anumite afinitati. Investitorii germani vor merge de regula spre zona Sibiu-Brasov sau Timisoara, investitorii unguri spre Cluj, Harghita-Covasna sau vestul tarii, italienii spre Banat, unde au avut comunitati in perioada habsburgilor. La randul tau, stanica, daca ai vrea sa-ti deschizi o afacere in republica Moldova iti garantez ca o vei deschide intr-o zona locuita cu romani si nu cu gagauzi sau rusi; nu te vei duce in Transnistria.
  0
  0
  Raportează
 • postat de respect pt oameni
  Miercuri, 19 Iunie 2013 19:00
  Eu am centrală din 2011, cheltuiala pe o lună in sezonul rece însumănd: incălzirea, duș, prepararea mâncării la aragaz, toate adunate ajungând la aproximativ 50% din prețul pe o lună pe care îl plăteam înainte doar pt căldură. Vă recomand, cu plăcere o centrală proprie!

  P.S. Nu plătiți pt * țevile comune *, eu n-am plătit și nu o să plătesc pt aiureli inventate!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 19 Iunie 2013 17:22
  @ totungalatean

  Este clar ca fabrica a fost la Ploiesti datorita locatiei, nu am pretentia de sa fie facuta la Galati,
  dar cum spuneti si dvs daca tot avem anumit potential de ce nu este valorizat ???

  NU SCUZA CU ABSOLUT NIMIC CONDUCEREA orasului si judetului Galati cand nu aduc investitori
  in zona portului civil si mineralier, sau chiar se sperie si de o termocentrala pe carbuni !

  Cine ii opreste sa aduca investitori altii decat Damen pentru investitii portuare ?
  De ce nu muta unitatea militara si sa o dea spre folosinta IN CHIRIE investorilor potentiali pentru constructii navale ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nelu, cetatean al noului Galati
  Miercuri, 19 Iunie 2013 17:08
  Se liberalizeaza pretul la gaze?... Si ce, pretul agentului termic ramane pe loc? Platim mai mult si nici caldura si apa calda nu vom avea! Asa ca mai bine centrala termica de apartament sau, mai nou, panourile radiante, care se monteaza foarte repede si curat, nu costa cat o centrala, si le folosesc numai in camerele in care am nevoie! Ca sa nu mai spun ca nu am nevoie de nici o aprobare cu bani multi de la tot felul de paraziti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de totungalatean
  Miercuri, 19 Iunie 2013 15:16
  1) pentru y si 2) pentru stanica:
  1). Dar tu, mai y, din ce bani esti platit ca sa scrii toata ziua pe forum? bai xyz, esti doar un "limburik" (sper sa treaca de cenzura VLG, dar sa stii ca este vorba de ceva inelat si parazit) basinist trist care sparge seminte in fiecare zi langa masina de la liga pentru presedinte. Auzi la el, """""Dl.Presedinte Basescu vorbeste de implementarea unor programe informatice pt.o buna comunicare intraregionala si extraregionala...."". Dar niste citate din cuvantarile tinute de tovarasul prim-marinar, prim-agricultor si prim-filosof tinute la al XIV-lea congres al oilor din Bucovina lui flutur, n-ai gasit?
  2) pentru stanica: asa cum bine ai scris, investitia de la Fabrica Lufkin din comuna Aricestii Rahtivani a demarat in 2010. atunci la noi primar era ne-totul nicolae iar la cons. jud. chebac. Ar trebui sa scrii despre investitii demarate prin tara dupa iunie 2012, cand s-a schimbat garda. Insa americanii au ales Prahova pentru investitie pentru ca acolo este dezvoltata industria petroliera, acolo au Universitatea de Petrol si gaze, acolo sunt rafinarii, acolo sunt specialisti. Pastrand logica ar trebui de exemplu ca locuitorii din Ploiesti sa acuze administratia din orasul lor de impotenta manageriala pentru ca, de exemplu, la Galati (ori Braila, Constanta, Mangalia, Giurgiu, etc.) nu stiu ce companie va deschide un santier naval iar acea investitie trebuia facuta la Ploiesti.
  Te cred ca iti pasa de orasul nostru, dar nu arunca cu acuze atunci cand nu este cazul.
  Problema investitiilor este foarte sensibila si tine mult si de perceptia pe care o au investitorii pentru o anumita tara sau regiune. De exemplu industria auto este alocata majoritar in Transilvania pentru ca de acolo ies usor in ungaria si de acolo ai acces la toata Europa. Poti tu, ca primar galatean, sa te dai de-a dura ca Greuceanu si tot nu vei putea sa aduci fabrica Mercedes la Galati, cand tu nu ai autostrada sa treaca muntii Carpati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de TIRPITZ
  Miercuri, 19 Iunie 2013 14:47
  Sa falimentezeeee, sa-i ia naiba de impotenti !! In tara nimanui nu exista reguli. A inceput razboiul intre hoti si prosti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 19 Iunie 2013 12:13
  Fabrica Lufkin de utilaje petroliere din Prahova, o investitie de 126 de milioane de dolari, este inaugurata miercuri

  Fabrica Lufkin din comuna Aricestii Rahtivani, investitia companiei americane Lufkin Industries ridicandu-se la 126 milioane de dolari, este amplasata in parcul industrial privat Ploiesti West Park, din comuna Aricestii Rahtivani, unde compania americana Lufkin Industries, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente si servicii pentru industria petroliera, detine un teren de 33 de hectare.

  Lucrarile de constructie a fabricii de componente si sisteme de extractie a petrolului de langa Ploiesti au fost demarate in octombrie 2010.

  La acel moment, reprezentantii companiei au afirmat ca prin aceasta investitie, a carei valoare se ridica la 126 milioane de dolari, vor fi create create 320 de noi locuri de munca.

  Echipamentele produse la fabrica de langa Ploiesti sunt destinate in proportie de 80% exportului in Rusia, Asia Centrala, Africa de Nord, Orientul Mijlociu si Asia de Est.
  ALOOO GALATI / PRIMARIA / PREFECTUL / CONSILIUL LOCAL si CONSILIUL JUDETEAN se aude ?

  impotentilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de y
  Miercuri, 19 Iunie 2013 12:10
  primul comentariu a aparut abia acum si de aceea am scris iarasi cam acelasi lucru
  nu stiu de ce mers asa greu ,ca al doilea a aparut imediat
  0
  0
  Raportează
 • postat de y
  Miercuri, 19 Iunie 2013 12:03
  @Florica
  probabil comentariul il faci in timpul prog.de la Apaterm,nu?
  la serviciul clienti sunt vreo 16 angajate,care au cate un computer in fata,din care vreo patru daca lucreaza efectiv,in rest sunt pe mess,facebook,solitaire etc. ,pt.ca nu exista un control al angajatilor de la stat si nici o dimensionare a personalului in raport cu volumul de munca al societatii,ceea ce ar duce la productivitate ,eficienta
  astfel de practici am intalnit si in primaria Galati si in general in institutiile de stat,doar timpul trece leafa merge si nu au minim /economie ca la privat.
  dl.presed.Basescu vorbeste despre implementarea unor prog.IT pt.comunicarea eficienta intraregionala si extraregionala si ar fi bine ca acele prog.sa contina si supravegherea angajatilor ,platiti cu bani grei de la bugetul statului si pana la urma din banii nostri
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 19 Iunie 2013 11:22
  pentru " Miercuri, 19 Iunie 2013 10:32 postat de @Marius Stanica "

  dle anonim preturile la apa rece daca vor creste este din cauza ca DATORIILE ASOCIATIILOR CATRE APATERM AFECTEAZA PUTERNIC si platile catre ApaCanal !

  Si apoi, in toate tarile civilizate lucrurile care conteaza in viata costa.
  Apa totusi este importanta si ar trebui sa intelegem ca nu este ca va fi scumpa, ci acum este foarte ieftina !
  In plus trebuie sa intelegem ca nu neaparat preturile sunt mari, ci salariile extrem de mici !

  Nu mai faceti fata in Romania, poate este timpul sa va ganditi sa emigrati in alta tara.
  Sau alt oras, sau alta meserie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de y
  Miercuri, 19 Iunie 2013 11:00
  @Florica
  banuiesc ca acest comentariu il faceti in timpul programului de la Apaterm,nu?
  acum ca foarte multi cetateni au vizitat biroul clienti pt.a cere lamuriri cu privire la stergerea penalitatilor,cred ca au vazut ca sunt o armata de angajati in fata calculatoarelor in acel birou ,dar multi dintre ei sunt pe mess,facebook,joaca solitaire etc.si putini lucreaza cu adevarat pt.Apaterm,doar timpul trece leafa merge si nu minimum pe economie si asta se intampla in toate intreprinderile de stat si primarii,pt.ca nu exista o dimensionare exacta de personal pe volumul de munca ,ce ar duce la rentabilitate.
  Dl.Presedinte Basescu vorbeste de implementarea unor programe informatice pt.o buna comunicare intraregionala si extraregionala si n-ar fi rau ca acele progr.sa controleze ceea ce face fiecare angajat al statului in cele 8 ore de munca ,platite cu bani grei de la bugetul statului si din banii nostri ,pana la urma.
  la Apaterm, la fiecare 4 angajati e un sef ,care are spor de sef,ca doar acolo sunt toate neamurile ,chiar daca sunt pregatiti in domeniu sau nu si daca exista cate un sef cu spor de sef in fiecare familie ,inseamna ca s-a marit nivelul de trai si toata lumea e fericita,nu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de @Marius Stanica
  Miercuri, 19 Iunie 2013 10:32
  Punem pariu ca in 3-4 ani si pretul apei reci se va dubla, pe langa dublarea pretului la gaze! Probabil ca si in acele conditii tot mai rentabila va fi centrala de apartament, insa costurile vor fi mult mai mari decat acum.
  In alta ordine de idei, e foarte greu pentru familiile cu copii, sau chiar salariati singuri, sa suporte costul unei centrale de apartament. Ar mai fi alta categorie de oameni care nu au interes in a monta centrale, si anume chiriasii. Alte solutii?
  0
  0
  Raportează
 • postat de teasca
  Miercuri, 19 Iunie 2013 10:29
  daca APATERM avea bunul simt fata de clientii sai, trebuia sa isi reduca cheltuielile cu diverse achizitii nefolositoare, si sa practice un tarif de furnizare a apei calde si a caldurii cu mult mai mic decat cel practicat de ani buni incoace. Sunt nenumarate exemple de furnizori de utilitati de genul acesta, in tara, care au practicat un pret cinstit si onest fata de consumatori, ceea ce se reflecta direct si in nivelul mic al datoriilor acestora catre furnizori. Dar la noi, la Galati, pretul a fost umflat dupa bunul plac al fiecarei administratii publice, astfel incat nivelul de suportabilitate a datoriilor a scazut simtitor, fapt reliefat si de cresterea exponentiala a datornicilor. Mai mult lucrari de reabilitare a retelei de distributie au inghitit mii de tone de bani fara a se obtine rezultatul scontat: reducerea pierderilor pe retea, pierderi ce s-au reflectat in nivelul umflat al preturilor la apa calda si caldura. Parerea mea umila este ca daca nu isi va revizui politica de distributie, APATERM nu va rezista pe piata decat in mod artificial. Si ca sa dau si o idee, APATERM ar putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru crearea de micro-centrale (electrice sau pe gaz metan) de cartier, sau de bloc, fara a mai depinde de furnizorul sau principal, ELECTROCENTRALE. Cred ca este necesara o infuzie puternica de capital, interes din partea autoritatilor si de ce nu, chiar din partea APATERM si problemele se pot rezolva. Altfel, batalia cu datoriile este pierduta de aceasta societate. Datoria APATERM fata de ELECTROCENTRALE se poate esalona in baza unei hotarari de guvern...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Florica
  Miercuri, 19 Iunie 2013 08:54
  Aloo ,Viespea! verifica ceea ce spui aici! Daca tot spui de salarii fii concreta pe subiect.Ce salarii au cei din Apaterm? Treci si exemplifica. Umbla in sectoare si vezi,si afla,salariile muncitorilor! Ai auzit si tu ceva,sigur de salariile de la birouri si gata dai aici cu batul! Afla si vezi cat are un instalator!Afla si vezi cat are un sudor! Vezi conditiile de lucru in canalul termic!Etc,etc! Si abia dupa pune-te pe scris!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 19 Iunie 2013 08:45
  "Chiar nu pot rezolva problema altfel decat sa inchida apa si celor care nu au datorii ? nu se poate face nimic in instanta ?"

  FOARTE BUNA INTREBARE !

  Raspunsul este ca Apaterm nu a interesat NICIODATA recuperarea datoriilor si nici macar calculul de repartizare a costurilor care au fost lasate PE BANI GREI la ISPA, Techem !!!

  In plus Apaterm nu s-a implicat niciodata in incheierea de conventii de plata direct cu proprietarii de apartamente astfel incat sa duca la DAREA IN JUDECATA A RAU PLATNICULUI direct de catre furnizor !

  S-au complacut impreuna cu IDIOTII DE MARE GRAD din Primaria Galati sa arunce tot in spatele Asociatiilor de proprietari cu o rusine, si indolenta crasa, greu de crezut, si sa astupe sub pres pierderile asa cum bine au invatat-o in comunism.

  Sunt Asociatii la care administratora a furat bani extrem de multi, si au fost presedinti de asociatii care s-au plans la Primarie si cereau ajutorul, un control financiar - contabil de la primarie asa cum prevede si legea... pentru ca cenzorul fura mana in mana cu administratorul ... REZULTATUL ?
  O NESIMTIRE CRASA SI O IGNORANTA CUM NU VA PUTETI IMAGINA !
  Ii doare drept undeva de probleme cetatenilor !

  Si Apaterm guvernata de aceiasi Consiliul local si Primarie Galati este exact in aceiasi situatie !


  Apaterm este falimentara de inainte de Revolutie, si de zeci de ani de zile este taraita si bagat pierderile sub pres.
  Cat chin au indurat multi buni-platnici in acest oras, nu sunt cuvinte, datorita acestor idioti de la Apaterm si din Primaria Galati !!!

  DAR UITE CA LE VINE MINTEA LA CAP unor galateni sa inteleaga ca poate sa fie pretul la gaze si DUBLU
  (ca oricum cu toata liberalizarea pretul va creste cu MAXIM 80%, deci nu chiar dublu, apoi mai adaugam faptul ca va fi si inflatia pe 5 ani de zile, deci cresterea va fi undeva la 65% MAXIM, dar daca in 5 ani de zile se incepe extragere de gaz de sist sau va fi infiintat Nabucco pretul nu numai ca NU va mai creste, ci chiar si scade fata de pretul de azi al gazului)
  ca oricum se merita sa ai caldura la propriul control si costul la propriul control.

  INTREBATI pe orcine care are centrala termica de apartament pe gaz daca isi doreste sa treaca inapoi la Apaterm sau la orice forma de incalzire centralizata pe bloc de exemplu... .

  RASPUNSUL VA FI CLAR: Niciodata !

  Dar usor, usor oamenii buni platnici si de buna credinta vor intelege ca civilizatia si confortul inseamna investitie in ceea ce conteaza ca prioritate in viata: Sanatate, curatenie si ceea ce presupune si apa calda menajera si incalzire civilizata.

  Adica dai drumul la robinet si in cateva secunde (nu zeci de minute) vine apa calda si cat consumi atat platesti, nu depinzi de nimeni altcineva, si incalzesti cat vrei de mult sau de putin si platesti exact cat consumi.

  Nu mai stai cu minutele in sir sa curga apa calda, si apometrul sa contorizeze apa rece ca fiind calda, nu mai stai fara apa calda pentru ca teava este taiata sau robinetul central oprit pentru ca sunt datorii care nu iti apartin, nu mai stai cu frica ca nu stii cat vine factura Apaterm la caldura, desi ai caloriferele date la jumate dar vezi Doamne ai tevile neizolate in casa !


  Daca nu stiati costul caldurii la un aparatament cu caloriferele deschise si tevi neizolate este mult mai mare decat cel cu caloriferele deschise si tevile izolate - este partial logic, dar este stupid sa ajungi sa izolezi tevi cand deja ai calorifere de la Apaterm !!!
  Aceasta situatie exista datorita faptului ca Apaterm A VANAT PE CEI CARE S-AU DEBRANSAT cu centrale pe gaz de apartament proprii sa ii puna sa plateasca si caldura din tevi si acestia au ripostat izolandu-si tevile.

  Exista situatii atat de comice (tragice-comice) incat exista cetateni care au centrala care au platit de 3 ori mai mult doar ca aveau tevile ne-izolate decat cei care erau clienti Apaterm dar care aveau caloriferele inchise (cica !!) si tevile izolate.

  Asemenea aberatii trec de orice limita a bunului simt !


  PS: pentru toti cei care mai spera ceva bun de la Apaterm le urez mult succes la montarea de centrale de apartament pe gaz (nu lucrez in domeniu, etc) si investitia recompenseaza pe masura.
  0
  0
  Raportează
 • postat de viespea
  Miercuri, 19 Iunie 2013 08:21
  La salariile nesimtite care se iau la Apaterm + bonuri de masa , automat se ajunge la faliment.
  0
  0
  Raportează
 • postat de oarecare
  Miercuri, 19 Iunie 2013 01:33
  Ce debransare ? oricum platesc tevile comune iarna care ma ajung mai mult decat caloriferele.

  Chiar nu pot rezolva problema altfel decat sa inchida apa si celor care nu au datorii ? nu se poate face nimic in instanta ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.