Reţeta falimentului sigur: Apaterm izgoneşte bun-platnicii

Reţeta falimentului sigur: Apaterm izgoneşte bun-platnicii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un gălăţean din patru are, astăzi, apa caldă închisă din cauza datoriilor asociaţiei din care face parte

* Paradoxal, sistarea furnizării de agent termic nu ajută Apaterm, ci dimpotrivă: clienţii bun-platnici renunţă la serviciul public de termoficare

* Un boiler costă 500 de lei, iar o centrală termică pe gaz ajunge la 7.000 de lei cu tot cu avize şi instalare


Aproximativ un sfert dintre clienţii Apaterm fac în acest moment duş la lighean din cauză că au apa caldă oprită pe motiv de datorii. Deşi oficialii din instituţiile publice locale nu ne-au putut confirma procentul, calculele făcute pe baza unor cifre puse la dispoziţie de Primăria Galaţi arată că în jur de 25 la sută dintre apartamentele branşate la reţeaua publică de termoficare sunt, de fapt, debranşate din cauza datoriilor asociaţiilor din care fac parte.

199 de blocuri întregi şi alte 140 de scări nu au apă caldă

"În acest moment avem un număr de 124 de asociaţii care nu au apă caldă pe motiv de datorii. În total, este vorba despre 199 de blocuri, la care se adaugă alte 140 de scări de bloc", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. La o medie de 30 de apartamente pe scară, înmulţit cu o medie de trei scări la fiecare bloc, rezultă că, în acest moment, peste 22.000 de apartamente din Galaţi au apa caldă oprită. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în Galaţi sunt 93.000 de apartamente racordate la conductele la Apaterm, ceea ce înseamnă că un sfert dintre acestea au datorii care au dus la oprirea apei calde.

E drept, sunt datorii imense

Potrivit site-ului oficial al furnizorului local de energie termică, Apaterm SA, la începutul anului datoriile cumulate ale asociaţiilor de proprietari din Galaţi ajungeau la impresionanta sumă de 170 de milioane de lei noi. Aici sunt incluse atât facturile propriu-zise, cât şi penalităţile aplicate pentru neplata la timp a datoriilor. Paradoxul face, însă, ca penalităţile să depăşească suma facturată de Apaterm asociaţiilor. Din cele 170 de milioane de lei, 82 de milioane de lei reprezintă suma totală datorată de asociaţii, restul de 88 de milioane de lei fiind penalităţi. Cum e posibil ca penalităţile să depăşească suma facturată este o problemă care poate face obiectul unui alte discuţii decât cea de faţă. Nu mai puţin de opt asociaţii de proprietari aveau la începutul anului datorii de peste 2 milioane de lei noi. "Performerele" sunt asociaţiile 371 "Olt", 850, 758, 710, 714, 372, 801 şi 269. Ele sunt urmate în acest clasament de alte 19 asociaţii de proprietari, care au datorii cuprinse între un milion şi două milioane de lei. Atenţie, este vorba aici despre debite plus penalităţi, adică datorii cumulate. Dacă ar fi să vorbim despre cele mai mari facturi neachitate pe consumul propriu-zis de apă caldă şi căldură, atunci cea mai mare datorie înregistrată la 31 ianuarie 2013 era de aproape 2 milioane de lei.

Furnizorul suferă pierderi imense pe termen lung

Din păcate, sistarea furnizării de apă caldă către asociaţiile cu datorii nu are niciun efect pozitiv. Dimpotrivă chiar, lucru recunoscut şi de oficialii din Primăria Galaţi. Întrebat dacă sistarea a adus creşterea încasărilor, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache a răspuns sec: "Nu, nu au crescut încasările". Mai mult, acesta a recunoscut că măsura opririi furnizării de apă caldă duce, în cele din urmă, la pierderea unor clienţi buni. "Consecinţa este că cetăţenii bun-platinci pleacă de la Apaterm şi aleg soluţiile alternative, adică cele pe gaz. De ce continuăm noi cu sistarea în aceste condiţii? Pentru că noi nu lucrăm cu persoanele fizice. Persoanele fizice or fi bun-platnici, dar clienţii noştri nu sunt proprietarii de apartamente, ci asociaţiile de proprietari", a explicat Mihai Costache.

"Mi-au tăiat apa caldă, îmi pun centrală"

Teoria migraţiei bun-platnicilor se verifică şi în practică. După ce, săptămâna trecută, i-a fost sistată furnizarea de apă caldă, Adrian T. s-a decis să îşi pună centrală termică pe gaz. El început deja demersurile pentru debranşarea de la Apaterm şi pentru instalarea unei centrale individuale. "Nu am datorii la întreţinere, însă din cauza datoriilor pe întreaga asociaţie s-a oprit apa caldă la tot blocul. Nu mi se pare corect, ar trebui să avem contracte individuale pentru furnizarea acestui serviciu, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate. În aceste condiţii fac şi eu ce face toată lumea. Am început procedurile de debranşare şi îmi voi monta o centrală termică. Şi ca mine mai fac şi alţii. Şi toţi sunt bun-platinci. Dacă ei au crezut că vor obţine plata restanţelor prin această măsură, s-au înşelat. Au obţinut chiar contrariul, adică le pleacă exact clienţii care plătesc la timp", a declarat Adrian T., proprietar al unui apartament în Ţiglina III la care s-a sistat furnizarea apei calde săptămâna trecută.

Soluţii pentru a beneficia de apă caldă

Ca să nu mai depindă de asociaţie şi, implicit, de vreun vecin rău-platnic, proprietarii au la îndemână două variante: montarea unui boiler electric, o soluţie mai ieftină, dar care nu rezolvă problema încălzirii pe timp de iarnă, şi instalarea unei centrale termice pe gaz.

În funcţie de firma producătoare, de putere şi de consum, un boiler poate costa de la 350 de lei la 900 de lei. La aceşti bani mai trebuie adăugat şi cel puţin 100 de lei montajul, ceea ce înseamnă că pentru a avea apă caldă la baie ar fi suficient să aveţi puşi deoparte 500 de lei. Mult mai mulţi bani veţi da în cazul în care doriţi să vă rezolvaţi cu totul problema relaţiei cu Apaterm, adică să vă debranşaţi. O centrală termică pe gaz cu tot cu avize şi cu tot cu instalare costă între 6.000 şi 8.000 de lei. Investiţia se amortizează destul de greu pentru că şi preţul la gaze a crescut destul de mult în ultima vreme şi, în plus, urmează o liberalizare a preţului la acest produs. Chiar şi aşa, cei mai mulţi proprietari preferă varianta centralei termice datorită confortului, nu neapărat pentru costurile mai reduse.

Citit 4318 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2013 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.