Gălăţenii, afectaţi de o nouă scumpire la apă rece şi canalizare. Cum au fost umflate tarifele în ultimii trei ani

Gălăţenii, afectaţi de o nouă scumpire la apă rece şi canalizare. Cum au fost umflate tarifele în ultimii trei ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procentele de majorare sunt de 8 la sută la apă rece şi de 13 la sută la canalizare * Încă o creştere de preţuri este programată anul viitor * La tarifele aprobate, Apă Canal a adăugat şi inflaţia * "Majorările acoperă costurile pentru investiţii", se justifică reprezentanţii societăţii


Preţurile pentru apă rece şi canalizare au crescut de la 1 iulie cu o medie de zece procente. Chiar dacă majorarea nu pare foarte mare, fiind vorba despre 36 de bani în plus la metrul cub de apă rece şi de 28 de bani suplimentari pentru fiecare metru cub de apă evacuată în canalizare, trebuie menţionat că este a treia scumpire în ultimii trei ani, aceste majorări făcând ca în iulie 2013 să plătim aproape de două ori mai mult pentru aceste servicii faţă de luna iunie 2011. Şi asta nu e tot. O altă majorare de preţ este prevăzută peste exact un an, aceasta fiind ultima dintr-o serie stabilită în aprilie 2011, printr-un plan anual de evoluţie a tarifelor.

Creşterile în termeni reali

Asociaţiile de proprietari şi consumatorii individuali din Galaţi deja au fost notificaţi, cu prilejul ultimei facturi emise de Apă Canal că, din luna iulie, se vor percepe alte tarife pentru apa potabilă şi pentru serviciul public de canalizare. Astfel, de la 1 iulie, apa rece va costa 4,29 de lei metrul cub, faţă de 3,93 lei până acum, în timp ce canalizarea va fi facturată cu 2,17 lei metrul cub, faţă de 1,89 lei, cât a costat în luna precedentă. Este vorba despre o creştere cu 8 la sută a preţului pentru metrul cub de apă rece şi de o majorare cu 13 procente pentru serviciul de canalizare.

"Majorările fac parte din planul anual de evoluţie a tarifelor aprobat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - Serviciul Regional de Apă Galaţi şi avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi acoperă costurile pentru investiţii ale societăţii", a explicat Margareta Fătu, din cadrul Serviciului de Relaţii cu Publicul al SC Apă Canal SA.

La anul, canalizarea se va scumpi cu aproximativ 25 la sută

Interesant este că respectiva strategie la care fac referire reprezentanţii Apă Canal prevede cu totul alte procente de creştere a tarifelor pentru 2013. Hotărârea nr. 619 / 19 aprilie 2011 privind aprobarea strategiei de tarifare propunea un procent de creştere de numai 2,5 la sută la apă potabilă şi 9,75 la sută pentru canalizare în anul 2013. Procentele devin, însă, conforme doar dacă am adăuga inflaţia, care în ultimele 12 luni a fost calculată de Banca Naţională a României la 5,37 la sută.

În orice caz, cert este că nu suntem la ultima scumpire pentru aceste utilităţi. Pentru luna iulie a anului viitor mai sunt prevăzute creşteri de 2 la sută pentru apa rece şi de 17 la sută pentru canalizare. Evident, la aceste procente se va adăuga şi inflaţia, care, cel mai probabil, urmează să se situeze tot în jurul valorii de 5 la sută. Un calcul simplu ne arată că în 2014 vom plăti în jur de 4,7 lei pentru un metru cub de apă rece şi 2,8 lei pentru metrul cub de apă evacuată în canalizare.

Şi, dacă procentele anuale de majorare nu par foarte mari, o raportare la preţurile din 2011 ne poate arăta adevărata imagine a creşterilor de preţ. Potrivit aceluiaşi document care aproba strategia de tarifare, în 2011 preţul unui metru cub de apă rece era de aproximativ 3 lei, în timp ce astăzi plătim în jur de 4,3 lei. La canalizare, creşterea este mult mai mare: în 2011 preţul era puţin sub un leu pentru metrul cub, în timp ce în 2013 este de 2,17 lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste sută la sută.

Plătim unele dintre cele mai mari preţuri din ţară

O căutare pe internet pe paginile companiilor similare din alte oraşe ne arată că gălăţenii plătesc unele dintre cele mai mari preţuri pentru apă rece şi canalizare. De exemplu, la Iaşi preţul metrului cub de apă rece este de 3,97 de lei, la Cluj este de 2,99 lei (!!!), la Craiova 2,90 lei (!!!), doar Bucureştiul fiind peste Galaţi la acest capitol: 5,41 lei.

În mod cert, faptul că Galaţiul este înconjurat din toate părţile de ape nu pare să ajute la un preţ ceva mai bun. Şi la canalizare preţurile de la noi sunt unele dintre cele mai mari. Craiovenii plătesc 1,88 lei metrul cub, bucureştenii 1,2 lei (!!!), ieşenii şi clujenii având tarife mai mari decât la Galaţi: 2,89 lei, respectiv, 2,73 lei.

Extragerea apei înseamnă doar 2 la sută din costul final

Apa din Dunăre pe care o primeşte Apă Canal spre procesare din partea ArcelorMittal costă, potrivit reprezentanţilor combinatului, doar 9 bani pe metrul cub. Un calcul simplu ne arată că extragerea apei din Dunăre înseamnă doar două procente din costul final cu care este facturat consumatorul gălăţean. Restul de 4,2 lei pe metrul cub reprezintă costurile Apă Canal cu purificarea şi cu transportul prin reţele spre robinetul consiumatorului. Reprezentanţii ArcelorMittal susţin că preţul de 9 bani acoperă doar taxele de extragere a apei şi costurile cu energia.

Citit 6871 ori Ultima modificare Joi, 18 Iulie 2013 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.