ANALIZĂ VL / Radiografia ArcelorMittal Galaţi: Combinatul funcţionează cu doar o treime din instalaţii

ANALIZĂ VL / Radiografia ArcelorMittal Galaţi: Combinatul funcţionează cu doar o treime din instalaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai puţin de jumătate din instalaţiile din combinatul siderurgic gălăţean mai pot fi pornite * Ultimii ani au adus nenumărate închideri şi demolări de furnale, cocserii şi oţelării * Cel mai recent exemplu este Furnalul 2, aflat în curs de demolare

Harta funcţionării instalaţiilor de pe platforma siderurgică Galaţi poate uşor alimenta teoriile conform cărora Combinatul se află la un pas de desfiinţare. Practic, în acest moment, doar o treime din numărul total al instalaţiilor mai sunt în funcţiune, conducerea ArcelorMittal şi statul român (înainte de privatizare) închizând şi chiar dărâmând multe dintre obiectivele de pe platformă. Dacă mai adăugăm şi problemele privind sustenabilitatea, avem imaginea unei afaceri care nu numai că nu duduie, ci se află undeva în anticamera desfiinţării.

"Viaţa liberă" face astăzi o analiză a fluxurilor de producţie care se mai află în funcţiune şi inventariază instalaţiile care au fost deja dărâmate, sunt pe cale să fie desfiinţate, ori sunt doar oprite.

Ce a fost, ce a rămas

Potrivit unei prezentări oficiale a conducerii ArcelorMittal Galaţi, doar 9 din cele 28 de instalaţii de pe platforma siderurgică Galaţi mai sunt astăzi în funcţiune, ceea ce reprezintă, ca număr (care nu e neapărat similar cu capacitatea de producţie) un procent de 32 la sută. La cele nouă instalaţii se mai adaugă alte trei aflate în stand-by, care asigură flexibilitatea producţiei în cazul în care există comenzi, rezultând că doar 43 la sută din capacităţi sunt funcţionale.

Restul de 16 instalaţii sunt închise, în curs de desfiinţare sau chiar desfiinţate. Practic asta înseamnă că, din cauza tehnologiei depăşite sau din cauza scăderii treptate a cererii de pe piaţă, conducerea ArcelorMittal Galaţi a renunţat la mai bine de jumătate din numărul total de instalaţii aflate în proprietatea sa.

Dacă analizăm mai departe cele 16 instalaţii la care s-a renunţat, observăm că nouă sunt doar oprite, trei sunt în curs de desfiinţare, iar patru deja au fost dărâmate. Lista instalaţiilor desfiinţate cuprinde un furnal (Furnalul 1) şi trei unităţi care intră la categoria oţelării (Oţelăria Electrică, OLD 2 şi Slebing). Urmează a fi desfiinţate o cocserie (UCC2), o maşină de aglomerare (MA 7) şi un furnal (Furnalul 2).

Furnalul 2, cea mai recentă demolare

De altfel, Furnalul 2 este o unitate aflată în curs de demolare, motivele fiind cam aceleaşi ca şi la celelalte patru unităţi dărâmate deja. "Furnalul nr. 2 nu mai face parte din actuala structură industrială, din cauza capacităţii sale mici de producţie, performanţelor tehnice reduse, nivelului scăzut de automatizare şi a impactului mare asupra mediului, comparativ cu furnalele aflate în operare, Furnalul nr. 5 şi Furnalul nr. 3, cel din urmă oprit temporar în acest moment. Asemenea Furnalului 1 şi Furnalului nr. 6, starea Furnalului nr. 2 prezintă ameninţări deopotrivă pentru siguranţa angajaţilor cât şi pentru mediu, pe care compania nu doreşte să le ignore", se arată într-un comunicat de presă al ArcelorMittal Galaţi.

În prezent, din cele şase furnale care au existat la un moment-dat pe platforma siderurgică, doar la Furnalul 5 se lucrează, Furnalul 3 este ţinut de rezervă, Furnalele 4 şi 6 sunt oprite, Furnalul 1 este dărâmat, iar Furnalul 2 este în curs de dărâmare.

Situaţia actuală, pe flux de producţie

Cele două cocserii nu mai funcţionează: UCC 1 este oprită, iar UCC 2 este în curs de desfiinţare. Din cele şapte maşini de aglomerare mai sunt în funcţiune două (MA 5 şi MA 6), una asigură flexibilitatea (MA 4), trei sunt oprite (MA 1, MA 2 şi MA 3), iar una este în curs de desfiinţare (MA 7). Din şase furnale, două sunt viable (dar se lucrează numai la unul), două sunt oprite, iar două practic nu mai există. La oţelării se mai lucrează doar cu două (OLD 1 şi TC 1), alte două sunt oprite (OLD 3 şi TC 3), iar trei unităţi au fost deja desfiinţate (Oţelăria Electrică, OLD 2 şi Slebing). Doar laminoarele par să mai reziste eroic (ne referim aici la numărul lor): patru funcţionează (LTG 2, LBC, LBR şi Zincare), unul este folosit doar pentru "asigurarea flexibilităţii producţiei" (LTG 1), iar al şaselea este oprit (LSF). Practic, în acest moment, cele nouă instalaţii aflate în funcţiune asigură doar un singur flux de producţie pe platforma siderurgică Galaţi: două maşini de aglomerare, un furnal, două oţelării şi patru laminoare.

Explicaţii ale conducerii companiei

"Oţelăria 2, Oţelăria Electrică şi Slebingul au fost primele trei obiective, primul flux, care era inutil pentru combinat: tehnologie clar depăşită. Aşa că au fost primele introduse pe lista de desfiinţare. Apoi, Furnalul 1, un furnal mic, născut în 1968, un furnal care deja, ca tehnologie, în ceea ce priveşte capacitatea de producţie, era complet depăşit. Nu mai putea face parte din strategia de funcţionare a Combinatului. Maşina de Aglomerare 7 a fost construită în 1984 pentru Furnalul 6. Furnalul 6, ştiţi ce s-a întâmplat cu el, a fost oprit de foarte multă vreme. UCC 2 este oprit de foarte multă vreme pentru că a fost făcut tot pentru lanţul acesta, care cuprinde Maşina de Aglomerare 7, Furnalul 6. Acesta a fost un alt flux pe care a trebuit să îl oprim, MA 7 şi UCC 2 fiind acum în curs de demolare", a declarat Vespasian Popescu, director de mediu în cadrul ArcelorMittal Galaţi. Acesta susţine că toate unităţile închise erau ori depăşite tehnologic, ori cererea din acest moment de pe piaţă nu reclamă folosirea lor. "Cauzele principale care duc la oprirea unor fluxuri şi chiar desfiinţarea unor instalaţii o reprezintă în primul rând tehnologia depăşită şi în al doilea rând situaţia de pe piaţă. Unele sunt ţinute în stand-by, pentru că în momentul în care se vede luminiţa de la capătul tunelului se dă foc. Asta e strategia", a mai spus Vespasian Popescu.

Se vede o rază de speranţă?

În ciuda problemelor cu care se confruntă ArcelorMittal Galaţi şi siderurgia în general, directorul Combinatului, Bruno Ribo, rămâne optimist. Conducerea companiei susţine că, în ultimele luni, s-a simţit o dezmorţire a pieţei. "Preţurile au fost foarte scăzute în ultimele luni în comparaţie cu preţurile la materiile prime, dar în ultimul timp se vede că lucrurile încep să se schimbe şi că acest nivel al preţurilor la produse versus cele la materii prime nu este sustenabil. Credem că nivelul preţurilor a ajuns la nivelul cel mai de jos posibil şi de acum încolo vor începe uşor, uşor să crească. Vedem unele mişcări de acest tip în Turcia, în România, în sud-estul Europei în general", a declarat Bruno Ribo.

 

Lista instalaţiilor care şi-au dat obştescul sfârşit

Iată lista unităţilor de pe platforma Combinatului care deja au fost desfiinţate. Lista trebuie completată cu Furnalul 2, a cărui demolare abia a început:

Slebing

* Pusă în funcţiune în 1968, oprită în 2000

* Capacitate proiectată: 4,3 milioane tone / an oţel lingou

* Cauza opririi: tehnologie depăşită - consum mare de energie

* Demolat: 2009 - 2011

* Noua destinaţie: instalaţie de procesare a zgurilor - Phoenix

Fabrica de cărămizi

* Pusă în funcţiune în 1990, oprită în 2007

* Cauza opririi: ineficienţa economică

* Demolată: 2010

* Situaţia actuală: suprafaţă împădurită

Oţelăria 2

* Pusă în funcţiune în 1968, oprită în 2000

* Capacitate proiectată: 3,1 milioane tone / an

* Cauza opririi: tehnologie depăşită, reducerea activităţii de producţie

* Demolată: 2010 - 2013

* Noua destinaţie: amenajare noua bază de fier vechi

Oţelăria electrică

* Pusă în funcţiune 1974, oprită în 1999

* Capacitate proiectată: 250.000 de tone / an

* Cauza opririi: tehnologie depăşită, scăderea cererii de oţel, oprirea slebingului

* Demolată: 2011 - 2012

* Noua destinaţie: depozit intermediar de fier vechi

Furnalul 1

* Pus în funcţiune în 1968, oprit în 2006

* Capacitate proiectată: 1.100.000 de tone / an

* Cauza opririi: tehnologie depăşită

* Demolat: 2012 - 2013

Maşina nr. 7 Aglomerare

* Pusă în funcţiune 1984, oprită 1994

* Capacitate proiectată: 5,6 milioane tone / an

* Cauza opririi: fluxul de aprovizionare F6 oprit

* Demolare: Acţiune începută în septembrie 2012 - în derulare

 

Citit 6162 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2013 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.