Halda de zgură nu se mai închide la anul. Combinatul a primit 10 ani păsuire

Halda de zgură nu se mai închide la anul. Combinatul a primit 10 ani păsuire
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Exploatând minereul din haldă, combinatul gălăţean face economie de zece milioane de euro în fiecare an


Conducerea ArcelorMittal Galaţi a reuşit să obţină prelungirea termenului de ecologizare a haldei de zgură cu încă zece ani, în condiţiile în care precedentul termen era anul 2014. În acest fel, susţin reprezentanţii combinatului, se va reuşi exploatarea întregii cantităţi de materii prime din haldă, estimată la aproximativ 60 de milioane de tone de zgură amestecată cu fier vechi.

Autorizaţia de mediu, revizuită

„Prelungirea termenului de ecologizare a haldei de zgură s-a făcut printr-o revizuire a autorizaţiei integrate de mediu, iar acest lucru a impus şi apariţia unor noi condiţii clare pe care trebuie să le îndeplinim. Sperăm ca în această perioadă de zece ani să terminăm de exploatat întreaga cantitate de materiale depozitate acolo. Avem un proiect nou de exploatare, care presupune extragerea materialului feros din această zgură, iar restul se transformă în acel lidonit de care se tot vorbeşte şi care poate fi folosit la drumurile noastre", a declarat directorul pe probleme de mediu din ArcelorMittal, Vespasian Popescu, în cadrul unei dezbateri care a avut loc miercuri la combinat.

"E o adevărată mină de aur"

Autorităţile locale de mediu au hotărât că este mai bine, inclusiv din punct de vedere ecologic, ca halda de zgură să fie exploatată în întregime, decizia fiind luată la nivel local, după consultarea autorităţilor centrale. „Ştim cu toţii că halda de zgură reprezintă o adevărată mină de aur. Acolo erau două varianate: să se acopere cu pământ şi să se planteze copăcei sau să fie în continuare exploatată, sub controlul organizaţiilor de mediu. S-a agreat această a doua variantă inclusiv de către autorităţile centrale”, a declarat şefa Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu.

"Facem economii importante"

Directorul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, consideră că decizia prelungirii termenului în cazul haldei de zgură este una fericită atât din punct de vedere ecologic, cât şi economic. Acesta susţine că, prin exploatarea haldei, combinatul gălăţean face o economie anuală de aproximativ zece milioane de euro. „Important pentru noi este fierul vechi, care este amestecat cu zgura. Folosim acest fier vechi în loc să cumpărăm minereu de fier proaspăt, lucru care înseamnă o economie pentru noi. În plus, din punct de vedere al mediului, ar fi un păcat să nu refolosim aceste materiale. Preţul fierului vechi din haldă reprezintă cam 20 – 30 la sută din preţul fierului cumpărat de pe piaţă, pentru că e aici, nu trebuie să cheltuim pentru a-l aduce din altă parte. De asemenea, trebuie spus că este un material de slabă calitate şi, conform standardelor, nu putem folosi doar fier vechi din haldă pentru produsele noastre, pentru că nu facem rabat de la calitate. Pentru noi, valoarea haldei de zgură se situează undeva la zece milioane de euro pe an. Este economia pe care o facem folosind fierul vechi din halda de zgură”, a declarat Bruno Ribo.
Depozitul de deşeuri de pe platforma siderurgică gălăţeană a fost deschis în anul 1968, conţine circa 60 de milioane de tone de deşeuri şi se întinde pe un milion de metri pătraţi de teren. Aici au fost depozitate până în 2009 zgura de furnal şi de oţelărie, resturi tehnologice şi fier vechi. Depozitul a fost închis şi nu s-au mai făcut depozitări din 16 iulie 2009, aşa cum prevedea autorizaţia integrată de mediu.

Citit 6408 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2013 17:28

10 comentarii

 • postat de B.R.
  Sâmbătă, 27 Iulie 2013 08:51
  89.136.186.***
  COMBINATUL NU SE VA INCHIDE NICIODATA! VA SPUN DIN SURSE SIGURE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ARCELORUPTINCURMITTAL COMP. CARE SE ARDE IN C.U.R PT A PUNE IN PLUS 10 LEI LA SALARIUL DE KKT AL MUNCITORILOR
  Sâmbătă, 27 Iulie 2013 06:50
  93.118.196.***
  e o adevarata mina de aur,si combinatul este o mina de aur pt indian,nui asa dle Bruno?pt angajati este o sursa de saracie cu lustru,salariile sunt cele mai mici din toate categoriile sociale,nea ajuns din urma salariul minim
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Joi, 25 Iulie 2013 22:31
  5.13.203.***
  De ce nu baga zgura in groapa de pe Faleza? Ar intra toata si tot s-ar surpa dupa o luna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Joi, 25 Iulie 2013 16:31
  82.145.211.***
  Aflam costul mai mic de 5 ori prin procesarea fierului din Halta,acum poate ne spune noua putatoare de cuvint al AMG-ILINCA DIACONU si costul fierului de cite ori e mai mic prin DINAMITAREA FURNALULUI 2!Cum naiba sa mai investesca indianul cind institutiile locale(!) ale statului nu se mai opreste din parastasuri!Ce o sa ne iasa pe nas toate astea cind infractionalitatea nu va mai avea mila nici macar de vilele functionarilor locali ce iata dovedesc ca au dreptul la LISTA RUSINII SI A TRADARII!
  0
  0
  Raportează
 • postat de amg raiul mincinosilor
  Joi, 25 Iulie 2013 11:54
  93.118.196.***
  Bruno, NICI ACUM NU AVETI BANI DE SALARII DECENTE?bovina mincinoasa,
  0
  0
  Raportează
 • postat de mariana
  Joi, 25 Iulie 2013 10:04
  5.13.236.***
  ba da prosti mai sunt liderii nostri!!! lasa sa suga indianul tot si dupa aia ii pune sa planteze si "copacei " pentru ecologizare!!! las ca sunt fonduri de la fraierii galatiului!!!! brava voua !! salarii derizorii , viata chinuita dar las sa faca indianu tot ce vrea ca doar el a ridicat combinatu asta , si la intretinut!! las sa ia tot poate va lasa si voua daramaturile , precum zidurile de pe timpurile dacilor sa faceti poze!!!! asa conducatori in tara asta rar mai gasesti!!!!! felicitari!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Florin
  Joi, 25 Iulie 2013 10:03
  79.116.106.***
  Am observat in decursul timpului ca se foloseste cuvantul "fabrica"! Deci denumirea de combinat a subcombat tragic sub taierile uzinelor,furnalelor si laminoarelor! Spun asta datorita faptului ca si premierul Pona a numit Fabrica AM Galati,acum vad ca si liderul de Sindicat foloseste acest nume,celui ce a fost candva...Combinatul Siderurgic Galati! Pacat! Ne lasam vanduti sub dominatia clipei de fericire a numararii banului,dar asta ne va costa cumplit peste cativa ani!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dezastrul ecologic continua...
  Joi, 25 Iulie 2013 09:46
  91.216.52.***
  Nici n-avea cum sa se inchida intr-un an. In partea exploatata la nord este dezastru, s-a sapat haotic, creandu-se munti abrupti de peste 15 m care pot oricand sa ingroapte utilajele si lucratorii. Dar, din oras, din birouri, nu se vede pana acolo... Plus ca americanii de la sud abia au preluat exploatarea de la nemti si in primul an (2011) au facut deja aprox. 4 mil de euro profit net... Cum sa abandoneze acum???
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Joi, 25 Iulie 2013 06:22
  5.13.220.***
  ACUMSA VEDEM CE DA LA SCHIMB ARCELOR MITTAL GALATI PENTRU CEI 10 ANI PRIMITI!
  ALTFEL DACA RAMINE TOT PE PROGRAMUL ZERO OBIECTIVE-SALARIATI-INVESTITII-PRODUCTIE INSEAMNA CA CEI CARE DIN PACATE AU ACORDAT ALTA POMANA SINT PARTASI DIRECTI IN LISTA RUSINOASA A TRADARII!
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Joi, 25 Iulie 2013 06:18
  5.13.220.***
  AU TRECUT 206 de ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -AU MAI RAMAS 159 de zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  ATENTIONARE:Sta diul vorbelor
  lasa in vigoare CODUL
  PORTOCALIU PENTRU A.M.G
  Inst. de monitorizare si statistica
  a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de
  munca .
  Toate astea pe fondul
  acumularilor
  de nepasare,tradar e,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din
  aceasta fabrica.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.