Pe principiul "poluăm mai puţin, vrem să plătim mai puţin", Combinatul cere reducerea taxei locale de mediu

Pe principiul "poluăm mai puţin, vrem să plătim mai puţin", Combinatul cere reducerea taxei locale de mediu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea ArcelorMittal Galaţi se consideră îndreptăţită să ceară măcar o reducere a taxei locale de mediu, dacă nu o eliminare a acesteia * "Viaţa liberă" vă prezintă ce proiecte de mediu s-au finalizat în ultimii ani pe platforma siderurgică * Cea mai importantă realizare pare a fi iazul tehnologic de la Mălina, care respectă acum "cele mai dure norme de mediu"


ArcelorMittal Galaţi doreşte să nu mai plătească nicio taxă de mediu către comunitatea locală sau, în cel mai rău caz, doreşte o ajustare a acestei taxe pe măsura poluării efective pe care o produce oraşului. Sunt afirmaţiile actualei conduceri a Combinatului, care propune o negociere cu actuala administraţie a Galaţiului pentru a se renunţa la acţiunea în instanţă prin care ArcelorMittal cere anularea taxei.

"Credem că această taxă ar trebui să fie reajustată"

"Am cerut în instanţă anularea acestei taxe de mediu. Cu precedenta administraţie locală, nu am găsit canalul corect de comunicare pentru a discuta aceste lucruri, dar ne reafirmăm disponibilitatea de a discuta oricând cu actuala conducere. Considerăm că ar fi mult mai bine decât să mergem în instanţă", a declarat Bruno Ribo, directorul ArcelorMittal, la o recentă dezbatere pe probleme de mediu.

Cu alte cuvinte, conducerea ArcelorMittal propune o negociere directă a cuantumului taxei de mediu, pentru a se renunţa la acţiunea în instanţă. Deşi s-a ferit să spună cu ce procent de reducere a taxei s-ar mulţumi conducerea Combinatului, Bruno Ribo a vorbit despre faptul că ArcelorMittal a redus poluarea cu 50 de procente în ultimii ani. "În ultimii doi, trei ani, nivelul nostrul de emisii, în special nivelul de emisii în atmosferă, dar şi în apă, a fost redus drastic, cu 40, 50, 60 la sută. Iar taxa de poluare a rămas aceeaşi. Credem că ar trebui ca această taxă să fie reajustată", a declarat Bruno Ribo.

Proiect finalizat în evacuarea apelor uzate

Unul dintre cele mai importante proiecte de mediu cu care se laudă conducerea combinatului gălăţean este iazul tehnologic de la Mălina, finalizat în luna iunie a acestui an. "Avem două puncte de descărcare a apei: la Cătuşa şi la Mălina. Cu iazul tehnologic Cătuşa am rezolvat problema în totalitate în urmă cu doi ani, când s-au executat lucrări. În plus, nici nu există o problematică foarte mare în zonă de când s-a oprit sursa principală de poluare, UCC1. Ne-am concentrat în ultimii ani pe Mălina. În 2011, autorităţile de mediu, în special Apele Române, au spus că acest iaz tehnologic nu mai este conform cu normele, aşa că ne-a obligat să-l reabilităm. Proiectul a început în 2011 şi, anul acesta, în luna iunie, am reuşit să-l finalizăm. Cei de la Apele Române ne-au spus că este una dintre lucrările cele mai bine executate de către un privat în regularizarea unor cursuri de apă", a declarat directorul de Mediu din cadrul ArcelorMittal Galaţi, Vespasian Popescu. Acesta susţine că proiectul a avut două scopuri: pe de o parte, de exploatare în siguranţă a digului, adică de protejare a iazului piscicol din vecinătate şi, pe de altă parte, de reamenajare a iazului tehnologic, astfel încât apa deversată în râul Mălina şi de acolo în Siret să fie conformă cu normele tehnice de protecţia apelor din România. "După finalizarea proiectului suntem în măsură să spunem că respectăm o normă extrem de severă. Pentru suspensii, principalul indicator în ceea ce priveşte apa, ni s-a impus o normă de 60 de miligrame pe litru şi am reuşit să ajungem la aceste valori de la 3.000 de miligrame pe litru, pe care le aveam ca valoare-limită de emisie în autorizaţie", a mai spus Vespasian Popescu.

Proiecte complementare

De asemenea, conducerea Combinatului spune că, prin acest proiect a reuşit să reducă riscurile chiar şi în cazul unor accidente de mediu. "Am construit un stăvilar: pe de o parte măsurăm exact debitul de apă pe care îl deversăm, iar pe de altă parte, în caz de accident, avem posibilitatea să stopăm apa chiar şi pentru o lună, timp în care să se poată acţiona pentru îndepărtarea efectelor", a explicat directorul de Mediu.

Alte proiecte complementare pentru îmbunătăţirea calităţii apelor uzate sunt, potrivit directorului Vespasian Popescu, reţinerea şlamului la sursa de generare, adică la Oţelărie, şi preluarea întregii cantităţi de şlam din iazul Mălina şi utilizarea lui la aglomerare. "Cu aceste proiecte credem că ArcelorMittal Galaţi dovedeşte că îşi respectă obligaţiile de mediu pe care le are şi că face eforturi într-o perioadă în care toată lumea încearcă să supravieţuiască. Efortul financiar pe acest proiect nu este unul mic, e foarte mare", a mai spus directorul de mediu.

Cu 40 la sută mai puţină apă consumată în doi ani

În plus, conducerea Combinatului se laudă că a reuşit să reducă foarte mult consumul de apă în ultimii ani. "Programele noastre de reducere a consumului de apă au început să dea roade, avem un trend foarte bun. În 2012 am reuşit să reducem cu 30 la sută consumul de apă faţă de 2009, iar în 2013 reducerea a fost de peste 40 la sută. Aceste rezultate s-au obţinut prin paşi mărunţi: nu s-au făcut investiţii spectaculoase, nici nu e cazul pentru aşa ceva, a fost vorba doar despre o coordonare a activităţilor de mentenanţă, aşa cum scrie la carte. Un alt pas a fost monitorizarea consumului de apă. Avem, de asemenea, demarat de doi ani un program de izolare a tuturor ţevilor prin care trec fluide pentru ca iarna să nu ne mai afecteze îngheţul. Consumul în acest moment este de 13,23 metri cubi de apă / tona de oţel, iar anul acesta ne-am propus să ajungem la un consum de sub 13 metri cubi. Ţinta în următoarea perioadă este de 11 metri cubi / tona de oţel, ceea ce ar fi o realizare importantă, având în vedere lungimea reţelei de apă din Combinat", a completat directorul Vespasian Popescu.

Primăria Galaţi: "Să vină cu noile cifre şi discutăm"

Reprezentanţii Primăriei Galaţi susţin că vor lua în calcul orice modificare a parametrilor de mediu pe care îi înregistrează combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. "Îi aşteptăm la Primărie cu cifrele ca să discutăm pe această temă. Suntem dispuşi să analizăm problema, urmând ca o eventuală decizie să fie luată prin intermediul unei şedinţe de Consiliu Local", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

 

Citit 3576 ori Ultima modificare Duminică, 04 August 2013 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.