Pe principiul "poluăm mai puţin, vrem să plătim mai puţin", Combinatul cere reducerea taxei locale de mediu

Pe principiul "poluăm mai puţin, vrem să plătim mai puţin", Combinatul cere reducerea taxei locale de mediu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea ArcelorMittal Galaţi se consideră îndreptăţită să ceară măcar o reducere a taxei locale de mediu, dacă nu o eliminare a acesteia * "Viaţa liberă" vă prezintă ce proiecte de mediu s-au finalizat în ultimii ani pe platforma siderurgică * Cea mai importantă realizare pare a fi iazul tehnologic de la Mălina, care respectă acum "cele mai dure norme de mediu"


ArcelorMittal Galaţi doreşte să nu mai plătească nicio taxă de mediu către comunitatea locală sau, în cel mai rău caz, doreşte o ajustare a acestei taxe pe măsura poluării efective pe care o produce oraşului. Sunt afirmaţiile actualei conduceri a Combinatului, care propune o negociere cu actuala administraţie a Galaţiului pentru a se renunţa la acţiunea în instanţă prin care ArcelorMittal cere anularea taxei.

"Credem că această taxă ar trebui să fie reajustată"

"Am cerut în instanţă anularea acestei taxe de mediu. Cu precedenta administraţie locală, nu am găsit canalul corect de comunicare pentru a discuta aceste lucruri, dar ne reafirmăm disponibilitatea de a discuta oricând cu actuala conducere. Considerăm că ar fi mult mai bine decât să mergem în instanţă", a declarat Bruno Ribo, directorul ArcelorMittal, la o recentă dezbatere pe probleme de mediu.

Cu alte cuvinte, conducerea ArcelorMittal propune o negociere directă a cuantumului taxei de mediu, pentru a se renunţa la acţiunea în instanţă. Deşi s-a ferit să spună cu ce procent de reducere a taxei s-ar mulţumi conducerea Combinatului, Bruno Ribo a vorbit despre faptul că ArcelorMittal a redus poluarea cu 50 de procente în ultimii ani. "În ultimii doi, trei ani, nivelul nostrul de emisii, în special nivelul de emisii în atmosferă, dar şi în apă, a fost redus drastic, cu 40, 50, 60 la sută. Iar taxa de poluare a rămas aceeaşi. Credem că ar trebui ca această taxă să fie reajustată", a declarat Bruno Ribo.

Proiect finalizat în evacuarea apelor uzate

Unul dintre cele mai importante proiecte de mediu cu care se laudă conducerea combinatului gălăţean este iazul tehnologic de la Mălina, finalizat în luna iunie a acestui an. "Avem două puncte de descărcare a apei: la Cătuşa şi la Mălina. Cu iazul tehnologic Cătuşa am rezolvat problema în totalitate în urmă cu doi ani, când s-au executat lucrări. În plus, nici nu există o problematică foarte mare în zonă de când s-a oprit sursa principală de poluare, UCC1. Ne-am concentrat în ultimii ani pe Mălina. În 2011, autorităţile de mediu, în special Apele Române, au spus că acest iaz tehnologic nu mai este conform cu normele, aşa că ne-a obligat să-l reabilităm. Proiectul a început în 2011 şi, anul acesta, în luna iunie, am reuşit să-l finalizăm. Cei de la Apele Române ne-au spus că este una dintre lucrările cele mai bine executate de către un privat în regularizarea unor cursuri de apă", a declarat directorul de Mediu din cadrul ArcelorMittal Galaţi, Vespasian Popescu. Acesta susţine că proiectul a avut două scopuri: pe de o parte, de exploatare în siguranţă a digului, adică de protejare a iazului piscicol din vecinătate şi, pe de altă parte, de reamenajare a iazului tehnologic, astfel încât apa deversată în râul Mălina şi de acolo în Siret să fie conformă cu normele tehnice de protecţia apelor din România. "După finalizarea proiectului suntem în măsură să spunem că respectăm o normă extrem de severă. Pentru suspensii, principalul indicator în ceea ce priveşte apa, ni s-a impus o normă de 60 de miligrame pe litru şi am reuşit să ajungem la aceste valori de la 3.000 de miligrame pe litru, pe care le aveam ca valoare-limită de emisie în autorizaţie", a mai spus Vespasian Popescu.

Proiecte complementare

De asemenea, conducerea Combinatului spune că, prin acest proiect a reuşit să reducă riscurile chiar şi în cazul unor accidente de mediu. "Am construit un stăvilar: pe de o parte măsurăm exact debitul de apă pe care îl deversăm, iar pe de altă parte, în caz de accident, avem posibilitatea să stopăm apa chiar şi pentru o lună, timp în care să se poată acţiona pentru îndepărtarea efectelor", a explicat directorul de Mediu.

Alte proiecte complementare pentru îmbunătăţirea calităţii apelor uzate sunt, potrivit directorului Vespasian Popescu, reţinerea şlamului la sursa de generare, adică la Oţelărie, şi preluarea întregii cantităţi de şlam din iazul Mălina şi utilizarea lui la aglomerare. "Cu aceste proiecte credem că ArcelorMittal Galaţi dovedeşte că îşi respectă obligaţiile de mediu pe care le are şi că face eforturi într-o perioadă în care toată lumea încearcă să supravieţuiască. Efortul financiar pe acest proiect nu este unul mic, e foarte mare", a mai spus directorul de mediu.

Cu 40 la sută mai puţină apă consumată în doi ani

În plus, conducerea Combinatului se laudă că a reuşit să reducă foarte mult consumul de apă în ultimii ani. "Programele noastre de reducere a consumului de apă au început să dea roade, avem un trend foarte bun. În 2012 am reuşit să reducem cu 30 la sută consumul de apă faţă de 2009, iar în 2013 reducerea a fost de peste 40 la sută. Aceste rezultate s-au obţinut prin paşi mărunţi: nu s-au făcut investiţii spectaculoase, nici nu e cazul pentru aşa ceva, a fost vorba doar despre o coordonare a activităţilor de mentenanţă, aşa cum scrie la carte. Un alt pas a fost monitorizarea consumului de apă. Avem, de asemenea, demarat de doi ani un program de izolare a tuturor ţevilor prin care trec fluide pentru ca iarna să nu ne mai afecteze îngheţul. Consumul în acest moment este de 13,23 metri cubi de apă / tona de oţel, iar anul acesta ne-am propus să ajungem la un consum de sub 13 metri cubi. Ţinta în următoarea perioadă este de 11 metri cubi / tona de oţel, ceea ce ar fi o realizare importantă, având în vedere lungimea reţelei de apă din Combinat", a completat directorul Vespasian Popescu.

Primăria Galaţi: "Să vină cu noile cifre şi discutăm"

Reprezentanţii Primăriei Galaţi susţin că vor lua în calcul orice modificare a parametrilor de mediu pe care îi înregistrează combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. "Îi aşteptăm la Primărie cu cifrele ca să discutăm pe această temă. Suntem dispuşi să analizăm problema, urmând ca o eventuală decizie să fie luată prin intermediul unei şedinţe de Consiliu Local", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

 

Citit 3306 ori Ultima modificare Duminică, 04 August 2013 16:34

9 comentarii

 • postat de DEGEABA NU VEZI?RADU NELU ESTE UN ESCROC
  Marți, 13 August 2013 09:45
  93.118.196.***
  da trebuie dublata ,nu micsorata ,DUBLATA NENE pt nemernicii astia ca nu au mai marit salariile de cativa ani ,mai corect indexat , firma de c,acat ,cica nu au profit ,de atatia ani?si cica vin cu bani de acasa, cine va mai crede pe voi?va-ti intrebat lucrul asta dle BRUNO ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de XXYYZZ
  Miercuri, 07 August 2013 23:47
  5.13.172.***
  Buna seara Domnilor,

  Ce am sa va spun , poate nu are legatura cu subiectul si oricum un singur lucru am de spus cand se vorbeste de poluare. Glume din popor pentru popor. Poluare la Galati a fost, va fi si pentru totdeauna multi ani de acum incolo, restul este SPAGA sau negocieri imperialiste sau ...TIGANI.
  De ce nu mai spune dl.Bruno despre pierderile pe care le are AMG in ultimii , cati ani? multi, nu?
  El crede ca este singurul om pe pamant care se pricepe la economie? Pai daca era combinatul pe pierdere nu pleca indianul - francezul - englezul - bors - balta de mult din Galati?? Bai baieti?!

  A ajuns domnul Ribo (cel mai mare director in viata?!) sa aibe o gramada de preocupari inteligente, semne ca ceva .. de foarte mult timp nu este in regula la AMG Galati.
  Am ajuns in Romania sa stam la mana unor asa zisi manageri, care altceva nu stiu decat sedinte, grafice si cel mai important sa te tii cu mana de balustrazile de pe la birouri, eventual cu centura omologata, verificata, atunci cand intrii la o negociere sau in general pe la birouri!!

  Romani, galateni, treziti-va ca e de rau sau mai bine zis cred ca ar fi mai bine sa-l inchida o data pentru totdeauna si sa ne apucam si de treaba in Galatiul asta, NOUL Galati.

  Ura si la multi ani.

  BR
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cobra-Galati
  Miercuri, 07 August 2013 10:57
  82.145.210.***
  DEMOLATORII

  AU TRECUT 218 de ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -AU MAI RAMAS 147 de zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  ATENTIONARE:Sta diul vorbelor
  lasa in vigoare CODUL
  PORTOCALIU PENTRU A.M.G
  Inst. de monitorizare si statistica
  a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de
  munca .
  Toate astea pe fondul
  acumularilor
  de nepasare,tradar e,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din
  aceasta fabrica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de HOREA, CLOSCA SI CRISAN AI SINDICATULUI METALURGISTUL
  Marți, 06 August 2013 17:14
  93.118.196.***
  mariti salariile pt ca nu se mai justifica salariiile asa mici la un nivel de trai asa de scump
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cobra-Galati
  Marți, 06 August 2013 11:43
  82.145.211.***
  AU TRECUT 217 de ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -AU MAI RAMAS 148 de zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  ATENTIONARE:Sta diul vorbelor
  lasa in vigoare CODUL
  PORTOCALIU PENTRU A.M.G
  Inst. de monitorizare si statistica
  a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de
  munca .
  Toate astea pe fondul
  acumularilor
  de nepasare,tradar e,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din
  aceasta fabrica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Luni, 05 August 2013 11:32
  5.13.207.***
  TUPEU DE BANDA INTERLOPA!
  II CITEZ"În 2012 am reuşit să reducem cu 30 la sută consumul de apă faţă de 2009, iar în 2013 reducerea a fost de peste 40 la sută. Aceste rezultate s-au obţinut prin paşi mărunţi: nu s-au făcut investiţii spectaculoase, nici nu e cazul pentru aşa ceva"Se lauda cu diferenta consumului din fata de cel din 2009 an in care functiona COCSERIA!!!!!Si cu aceasta documentatie in care mai si specifica ca "NU SAU FACUT INVESTITII" vor sa cistige in instanta de judecata!Nu ca ar fi imposibil-AMG si INSTANTA de judecata au MATRASIT 2 GREVE PERFECT LEGALE IN2007-2008!Dar acum nu mai e ca atunci!
  Va spun eu ce poluati acum si INST DE JUDECATA ar trebui sa tina seama -ati poluat economia orasului si a tarii.
  -poluati cresterea somajului si a prob pt comunitate
  -poluati viata in comunitate cu siguranta ei,conceptul de familie puternic afectat de colmatarile voastre numite si pretentii-cerseala-sau santaj!
  -ne poluati infractorii autohtoni cu succesul loviturii voastre date intregului sistem de securitate a tarii,si intregii legislatii romanesti demonstrindu-le CA SE POATE DA LOVITURI LA NIVEL STATAL!
  poluati cu prezenta voastra in comunitatea care nu va mai vrea,galatenii nu va mai vor fie indieni ,francezi,pakistanezi,indonezieni,din zona Asiei indeosebi nu va mai suportam putoarea rincezerii voastre,a nemuncii,si a hotiei,pt care Dumnezeu pe care voi il porecliti cu nume de wc va loveste cu nasterile pline de pacate -copite in loc de picioare,cap cit furnalul ce il darimati,etc!
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Luni, 05 August 2013 11:11
  5.13.207.***
  AU TRECUT 216 de ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -AU MAI RAMAS 149 de zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  ATENTIONARE:Sta diul vorbelor
  lasa in vigoare CODUL
  PORTOCALIU PENTRU A.M.G
  Inst. de monitorizare si statistica
  a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de
  munca .
  Toate astea pe fondul
  acumularilor
  de nepasare,tradar e,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din
  aceasta fabrica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Intrebari
  Luni, 05 August 2013 10:16
  91.216.52.***
  "ArcelorMittal nu a reuşit să obţină rapid o reducere semnificativă a taxei de poluare, aşa cum îşi dorea, Consiliul Local înregistrând pe 12 iunie două victorii la Curtea de Apel Galaţi. ArcelorMittal Galaţi ceruse Curţii de Apel să reducă semnificativ taxa de poluare, care în 2011 şi 2012 a fost stabilită de Consiliul Local la 7.885.100 de lei pe an (peste 1,85 de milioane de euro), pe motiv că aceasta nu se justifică. Majorarea taxei a fost decisă prin HCL 462/24 noiembrie 2011, iar un an mai târziu combinatul dădea în judecată Consiliul Local Galaţi, cerând reducerea taxei de poluare pe motiv că a închis principalele surse de poluare de pe platforma siderurgică şi că astfel nu s-ar mai justifica plata celor peste 1,85 de milioane de euro pe an.

  Pentru a fi mai convingători, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au deschis un al doilea proces vizând reducerea taxei de poluare, dar Curtea de Apel Galaţi a decis ieri să conexeze cele două dosare, deoarece au acelaşi obiect. Curtea de Apel Galaţi a amânat pronunţarea unei decizii privind reducerea taxei de poluare pentru luna septembrie 2013.

  Problema a pornit de la administraţia Combinatului, care le ceruse judecătorilor să reducă taxa pe motiv că forul deliberativ local nu a stabilit-o în funcţie de o analiză a nivelului de poluare asupra mediului înconjurător, dar acest lucru nu a fost făcut nici de către ArcelorMittal. Pentru a se lămuri asupra acestui aspect, magistraţii au dispus efectuarea unei expertize, care să stabilească clar nivelul de poluare produs de combinat şi, în funcţie de acesta, dacă se justifică majorarea taxei de poluare sau, dimpotrivă, e necesară o reducere a acesteia. "

  Asta scrie intr-un articol recent din Monitorul.

  Pai, nu mai bine asteapta ei hotararea justitiei daca tot au incredere in ea? Simt ca au sanse sa piarda si s-au gandit sa se inteleaga pe alta cale cu autoritatile locale?

  Si-apoi, de ce sa negocieze Marius Stan, un vremelnic de maxim patru ani, pentru viitorul a aproape un sfert de milion de suflete? Nu mai bine lasam justitia sa-si faca datoria? Ca si ea respira tot aici...
  0
  0
  Raportează
 • postat de HOREA, CLOSCA SI CRISAN AI SINDICATULUI METALURGISTUL - VS-RADU NELU,COBRA,ADASCALITEI-
  Luni, 05 August 2013 09:38
  93.118.196.***
  conducerea sindicatului METALURGISTUL ,este indreptatita s-a ceara conducerii AMG ,in special lui Ribo Bruno ,indexarea salariilor care s-au micsorat din cauza inflatiei , maririi incontinuu a preturilor tot din cauza inflatiei ,a scaderii drastice a nivelului de trai ,si in cele din urma pt ca va merge din ce in ce mai bine, cu toate ca declarati contrariu ca niste babe care se plang la cate un priveghi si la guvern,asta da dar vrea s-a vada si Romani fericiti in siderurgie nu numai strainii care au salarii occidentale intr-o fabrica muribunda,si mai spuneti ca Romanii sunt cersetori in FRANTA ,Uite la tine Bruno -ai inceput si tu s-a umbli pe la Romani cu- SILVOUPLE MUSIU JAVRO
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.