Fertilizarea culturilor - recordul ultimilor şapte ani

Fertilizarea culturilor - recordul ultimilor şapte ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit datelor centralizate la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, până la 26 martie fusese fertilizată cu îngrăşăminte chimice, în judeţ, o suprafaţă de 29.906 hectare de teren. Asta înseamnă circa 30 la sută din cele 98.708 ha semănate astă-toamnă, ceea ce reprezintă cel mai bun procent din ultimii şapte ani.

„Fermierii au fost stimulaţi să cumpere îngrăşăminte de faptul că, la un moment dat, se punea problema ca statul să acorde o subvenţie în acest sens. Din păcate, se pare că bugetul naţional nu permite, cel puţin deocamdată, un astfel de efort financiar”, ne-a declarat Alexandru Sîntion, directorul DADR Galaţi.

Aşa cum era de anticipat, cele mai bune rezultate în ceea ce priveşte fertilizarea culturilor semănate în toamnă au fost înregistrate la exploataţiile agricole private mari, care au o medie de circa 68 la sută. Există chiar societăţi care au fertilizat toată suprafaţa semănată, cum ar fi „Dealul Covurlui” de la Băleni.

„Ar fi fost bine să fi primit ceva bani de la stat pentru îngrăşăminte chimice, dar n-am mizat pe asta când am început treaba. Am fertilizat pentru că ne dorim performanţă”, ne-a spus inginerul Ionel Miron, managerul amintei societăţi.

Evident, cele mai slabe realizări sunt la terenurile lucrate de ţăranii neasociaţi: numai 22 la sută din grâul semănat în toamnă a fost fertilizat. „Asta arată că agricultura individuală nu are niciun viitor. Nu se face nici tehnologie şi nici nu se obţin rezultate”, spune directorul DADR.

În ceea ce priveşte situaţia per ansamblu a fertilizărilor, Alexandru Sîntion este destul de mulţumit: „Se putea mai bine, fără îndoială, dar nu este deloc rău nici aşa. Dacă era şi ceva subvenţie, probabil că aveam o creştere a suprafeţei de 10-15 procente”. De altfel, faptul că Guvernul a renunţat să mai dea subvenţia anunţată i-a nemulţumit mult pe fermieri.

Interesant este că anul acesta  a crescut şi suprafaţa fertilizată cu gunoi de grajd: s-a ajuns la 2.599 de hectare. Poate părea foarte puţin, dar dacă ţinem cont că pe câmp au ajuns peste 50.000 de tone de gunoi de grajd şi că în urmă cu doi ani suprafaţa era de zece ori mai mică, realizăm că avem de-a face cu un salt impresionant.

Explicaţie foto: Ţăranii din judeţ n-au mai fertilizat aşa de mult din 2002, când ministrul Sârbu a dat gratis sute de mii de tone de îngrăşăminte

Citit 1032 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.