Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Când va reabilita Primăria blocurile

Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Când va reabilita Primăria blocurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă, la Galaţi, un proiect de anvelopare a fost demarat abia la începutul acestui an şi nu cuprinde nici măcar 20 de imobile, Timişoara îşi reabilitează termic şi estetic blocurile din 2009 * Recent, edilii de pe Bega au realizat un proiect care prevede anveloparea a 150 de blocuri de pe principalele artere ale oraşului


E aproape banal să spui că în vestul României lucrurile stau mult mai bine decât în est, dar toată lumea ştie că, imediat ce treci munţii şi te îndrepţi spre vest, peisajul citadin se schimbă atât de mult în bine, încât ai impresia că eşti în altă ţară. În cadrul campaniei "Cum renaştem Galaţiul", vă propunem astăzi o comparaţie cu oraşul Timişoara. Iar subiectul principal este legat de programul de reabilitare termică a locuinţelor, cel care urmăreşte două aspecte: pe de o parte este vorba despre eficienţa sistemului de încălzire şi, pe de altă parte, de aspectul estetic.

Primele lucrări au început în 2009

Potrivit presei locale, Primăria Timişoarei a demarat primele reabilitări termice în oraş încă din 2009, atunci când s-a stabilit un cadru legislativ la nivel naţional. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, publicată în luna martie 2009. Nu numai că edilii Timişoarei (la acea vreme primar era Gheorghe Ciuhandu) s-au mişcat repede după apariţia acestui cadru legislativ, ci chiar l-au anticipat cu două luni. În ianuarie 2009, Consiliul Local Timişoara emitea o hotărâre privind aprobarea criteriilor de selecţie pentru stabilirea ordinii de prioritate a blocurilor de locuinţe incluse în programele anuale de reabilitare termică. Şi rezultatele nu au întârziat să apară, primele blocuri fiind deja finalizate în diferite zone ale Timişoarei.

Un proiect de 10 milioane de euro

Mai mult, la sfârşitul anului trecut, noua administraţie, prin primarul ales în 2012, Nicolae Robu, a accesat un proiect european în valoare de aproape 10 milioane de euro, prin care a pornit reabilitarea termică şi estetică a nu mai puţin de 150 de blocuri, toate din centrul oraşului, ceea ce înseamnă că Timişoara va avea o cu totul altă imagine până la finalul anului viitor, când este programată finalizarea proiectului. Aşadar, dacă în primă instanţă au fost reabilitate blocuri de pe întreg teritoriul oraşului, de data aceasta este vorba despre un proiect concentrat, unitar. "Dorinţa primarului Nicolae Robu este de a reabilita bulevarde întregi pentru a schimba faţa oraşului, şi nu de a realiza astfel de lucrări disparat, în diferite zone, cum se întâmpla până acum", scrie portalul de ştiri Timiş Online, tion.ro.

Contribuţie minimă pentru proprietari, în funcţie de venituri

În ceea ce priveşte contribuţia financiară pentru reabilitarea termică a celor peste 200 de blocuri de pe arterele principale, autorităţile locale şi proprietarii ar urma să suporte 40 la sută din cheltuieli, diferenţiat, în funcţie de venituri, restul de 60 la sută fiind bani din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi de la bugetul de stat. "Şi proprietarii trebuie să plătească, ei au o sarcină de cofinanţare în valoare de până la 30 la sută, dar diferenţiată în funcţie de statutul social, de veniturile pe care le au. Primăria are posibilitatea să compenseze chiar şi integral obligaţiile proprietarilor, dacă sunt cazuri sociale", a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, citat de tion.ro.

150 de blocuri la Timişoara, 20 la Galaţi

La Galaţi, în schimb, un proiect similar a fost demarat abia după schimbările care au avut loc în administraţia locală. În plus, nici amploarea nu este aceeaşi. Dacă la Timişoara în cel mai nou proiect sunt 150 de blocuri pe listă, la Galaţi abia dacă sunt 20 de astfel de imobile. "Actuala administraţie a demarat un astfel de proiect, pe listă fiind blocuri de la cele două intrări principale în oraş, dinspre Tecuci şi Brăila. Se va face unitar, iar proiectul va continua în perioada următoare şi cu alte blocuri", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Condiţiile sunt cam aceleaşi şi la Galaţi, şi la Timişoara. Finanţarea europeană este tot de 60 de procente, iar contribuţia autorităţilor locale şi a proprietarilor este de 40 la sută, împărţită diferenţiat, în funcţie de salariul mediu pe membru de familie al proprietarilor. Cei cu salarii mici vor suporta doar 10 la sută din cheltuieli, cei cu salarii medii 20 la sută, iar cei cu salarii ceva mai mari vor contribui cu 30 la sută din costul total al lucrărilor împărţite pe apartamente.

Avem de trei ori mai mulţi şomeri

Unul dintre capitolele la care judeţul Timiş umileşte cu totul Galaţiul este cel al şomajului. Potrivit datelor publice al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Timişul avea în luna iunie o rată a şomajului de numai 1,65 la sută, faţă de 9,54 la sută, rata şomajului la Galaţi. Concret, în Galaţi erau în luna iunie 16.918 şomeri, dintre care 3.152 indemnizaţi şi 13.766 neindemnizaţi, în timp ce în Timiş erau 5.455 şomeri, dintre care 3.439 indemnizaţi şi 2.016 neindemnizaţi. În plus, la capitolul PIB / cap de locuitor, un indicator extrem de important din punct de vedere economic, estimarea econtext.ro pe 2013 este de 4.582 de euro în Galaţi şi de 10.507 euro în Timiş. Faţă de 2008, acest indicator a scăzut la Galaţi cu 1,7 la sută şi a crescut în Timiş cu 11 la sută.

Comparaţie / Cât costă utilităţile în cele două oraşe

Gălăţenii plătesc mai mult pe metrul cub de apă rece faţă de timişoreni, însă canalizarea şi gigacaloria sunt mai scumpe în vest. De exemplu, pentru un metru cub de apă, timişorenii plătesc 3,3 lei, în timp ce gălăţenii primesc facturi de 4,29 lei. E drept, canalizarea e mai scumpă în vest: 3,27 lei / metru cub, faţă de 2,17 lei la Galaţi. Preţul gigacaloriei este aproximativ la fel în ambele oraş, uşor mai ridicat în Timişoara: 252,17 lei, faţă de 247,73 de lei la Galaţi.

Buget cu 500 de milioane de lei mai mare la Timişoara

Faptul că Timişoara este cu cel puţin un pas înaintea Galaţiului se vede chiar din analiza bugetului local. Astfel, dacă la Galaţi bugetul total este de 844 milioane de lei, la Timişoara bugetul este de 1,3 miliarde de lei. Diferenţa ar fi şi mai mare dacă am lua în calcul faptul că o parte din bugetul de anul acesta Galaţiului, respectiv 225 de milioane de lei, provine dintr-un credit. Potrivit proiectului de buget, anul acesta la Timişoara cei mai mulţi bani se duc pe învăţământ, sănătate şi cultură. Principalele proiecte trecute în bugetul Timişoarei sunt finalizarea lucrărilor la o nouă sală polivalentă, un nou corp de clădire al spitalului de copii şi reabilitarea unor artere principale din municipiu.

Bănăţenii câştigă, în medie, cu 200 de lei mai mult

Statisticile arată că, în luna mai a acestui an, salariu mediu net în judeţul Timiş era de 1.599 de lei, în creştere cu 5 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceeaşi lună mai, la Galaţi salariul mediu net era de 1.401 lei, de asemenea în creştere mică faţă de 2012.

Citit 4124 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2013 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.