Problema Electrocentrale devine din ce în ce mai gravă / Încălzirea Galaţiului pe timp de iarnă, în pericol

Problema Electrocentrale devine din ce în ce mai gravă / Încălzirea Galaţiului pe timp de iarnă, în pericol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul apei calde e pe cale să devină scandalul încălzirii pe timp de iarnă * Electrocentrale anunţă că este iminentă o nouă sistare a furnizării de gaz metan * ArcelorMittal confirmă că lucrurile sunt grave şi reacţionează: "Orice sistare va fi urmată -  în mod probabil - de oprirea tehnologică a producţiei fluxului primar" * 150 de angajaţi ai CET au protestat ieri pentru că nu şi-au luat salariile


Scandalul sistării apei calde este pe cale să devină mult mai grav: dacă în câteva zile nu se găseşte o soluţie măcar pe termen mediu, gălăţenii s-ar putea confrunta cu o criză a încălzirii în această iarnă. Mai mult, datoriile de pe traseul Asociaţii de proprietari - Apaterm - Electrocentrale - ROMGAZ sunt pe cale să oprească producţia la Oţelărie şi la Furnalul 5 din combinatul siderurgic Galaţi. Ceea ce înseamnă trei mari probleme: termoficarea oraşului, pierderi economice majore şi, nu în ultimul rând, o situaţie socială explozivă.

Protest la Electrocentrale, din cauza salariilor restante

De altfel, cel din urmă aspect, adică cel social, e cel care a declanşat ieri avalanşa de informaţii alarmante în ceea ce priveşte situaţia CET Electrocentrale. Aproximativ 150 de angajaţi ai societăţii, unii ieşiţi din schimbul de noapte şi alţii veniţi de dimineaţă la serviciu, au protestat ieri în faţa sediului administrativ, cerând să li se plătească salariile restante de opt zile. Deşi oamenii trebuiau să îşi primească leafa pe data de 11, până astăzi nu s-a plătit niciun leu, din cauză că societatea a ales să achite factura la principalul furnizor, ROMGAZ.

"Lumea este foarte supărată şi a luat atitudine. Nu mai pot nici ei să aştepte, e deja o întârziere mare. Oamenii au intrat în cele din urmă la lucru, după ce conducerea a anunţat că va face tot posibilul să plătească salariile până la mijlocul săptămânii viitoare. În acest moment, eu nu pot să garantez că oamenii nu se vor revolta din nou", a declarat liderul de sindicat din cadrul Electrocentrale, Mihai Popa. Acesta susţine că tensiunile acumulate în rândul angajaţilor sunt destul de mari, cu atât mai mult cu cât oamenii au fost privaţi de drepturile salariale tocmai într-o perioadă în care aveau nevoie de bani ca de aer.

"Vă daţi seama că oamenii sunt nemulţumiţi, pentru că a început şcoala, unii nu au avut de unde să cumpere copiilor cele necesare, rechizite, haine, ştiţi cât e nevoie de bani în această perioadă. Oamenii s-au revoltat chiar şi împotriva noastră, a celor din sindicat. Spuneau că nu am făcut nimic, că nu i-am sprijinit. Dar noi am făcut mereu presiuni, am avut întâlniri cu factori de decizie, chiar în urmă cu două zile am fost la primarul Marius Stan, ca să încercăm să evităm o situaţie gravă", a mai spus sindicalistul Mihai Popa.

"Am fost nevoiţi să sacrificăm salariile"

De cealaltă parte, conducerea Electrocentrale susţine că nu a avut de ales atunci când a decis să amâne plata lefurilor. "A trebuit să sacrificăm salariile oamenilor, ca să putem plăti facturi la ROMGAZ. E o problemă foarte mare, pentru că în continuare există riscul să ni se taie gazul. Le-am explicat oamenilor că am preferat să amân plata salariilor, pentru că cealaltă variantă ar fi fost să închidem fabrica, din cauză că nu mai aveam materie primă. Ce să aleg? O amânare a salariilor sau dispariţia locurilor de muncă? Sper ca în şase, şapte zile să putem plăti şi salariile, însă oricum există riscul să se păstreze acest decalaj şi la următorul salariu", a spus directorul Electrocentrale, Tudor Petre.

Nu există soluţie de avarie dacă se taie gazul

În ciuda faptului că sunt mai mult decât justificate, eventualele proteste din partea angajaţilor Electrocentrale par, totuşi, să pălească în faţa celorlalte potenţiale pericole care pândesc din umbră. De altfel, mesajul de ieri al directorului Electrocentrale, Tudor Petre, a fost suficient de alarmant încât să determine o reacţie şi din partea conduceii ArcelorMittal Galaţi, care, până acum, s-a rezumat la a nu comenta problemele furnizorului său. "În acest moment, este iminentă o nouă sistare a furnizării de gaz metan. Noi ne-am notificat deja clienţii, mă refer aici şi la ArcelorMittal, cu privire la acest risc, dar sperăm să rezolvăm situaţia în ultimul ceas. Problema este că nu mai avem nici stocuri de păcură, ca să asigurăm continuitatea, aşa cum s-a întâmplat ultima dată când s-a oprit gazul metan", a declarat directorul Tudor Petre, care a recunoscut că nici până la această dată nu a semnat un nou contract cu principalii săi furnizori, ROMGAZ şi TRANSGAZ.

Se poate opri producţia fluxului primar în Combinat

O consecinţă directă a unei astfel de situaţii este oprirea Oţelăriei şi a Furnalului 5 de pe platforma siderurgică, scenariu enunţat ieri chiar de conducerea ArcelorMittal. "ArcelorMittal Galaţi îşi exprimă profunda îngrijorare privind posibilitatea opririi furnizării de gaze pentru CET. Această măsură poate cauza oprirea furnizării de abur pentru Combinat sau pentru furnizorul nostru de oxigen şi - prin urmare - poate periclita continuitatea fluxului primar. Orice sistare va fi urmată - în mod probabil - de oprirea tehnologică a producţiei fluxului primar. ArcelorMittal Galaţi reafirmă faptul că nu are datorii la CET pentru serviciile cumpărate şi că este o victimă colaterală într-un conflict la care nu are nicio contribuţie. Reprezentanţii noştri continuă dialogul cu autorităţile competente, pentru a evita orice întrerupere în procesul de producţie", se arată într-o declaraţie de presă a ArcelorMittal Galaţi.

Electrocentrale furnizează, direct sau indirect, două subproduse către Combinat: abur (prin Linde Gaz, care îl transformă în oxigen) şi apă demineralizată. Dacă absenţa celui de-al doilea produs nu ar avea consecinţe grave, în ceea ce priveşte oxigenul lucrurile se complică, deoarece acesta este neapărat necesar la Oţelărie. Dacă Oţelăria ar fi oprită, şi Furnalul 5 ar fi oprit.

Un alt actor important în problema datoriilor cauzatoare de risc, Primăria Galaţi, spune că nu poate interveni în relaţia contractuală dintre Electrocentrale şi ROMGAZ. "Tot ce putem spune este că încasările pe care le facem de la populaţie prin Apaterm se duc către Electrocentrale. Reiterăm apelul către populaţie să îşi plătească datoriile, ca să nu mai avem probleme", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Salariul mediu la Electrocentrale e de 3.000 de lei

CET Electrocentrale Galaţi are 540 de angajaţi, iar salariul mediu în societate este, potrivit directorului Tudor Petre, de 3.000 de lei. Aşa cum susţine liderul de sindicat Mihai Popa, societatea a făcut şi o serie de restructurări în ultima perioadă din cauza problemelor financiare. Tot din cauze financiare, în această primăvară angajaţilor li s-a tăiat 5 la sută din salariu.

Citit 4625 ori Ultima modificare Vineri, 20 Septembrie 2013 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.