Angajaţii gălăţeni nu prea cunosc legislaţia muncii

Angajaţii gălăţeni nu prea cunosc legislaţia muncii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anual, în medie 700 de gălăţeni se adresează Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru a sesiza că li se încalcă drepturile la locul de muncă. Totuşi, mai puţin de jumătate dintre plângeri sunt soluţionate în favoarea celui care face petiţia. Asta deoarece aspectele sesizate nu se confirmă la momentul verificării sau pentru că angajaţii nu cunosc în totalitate prevederile legale şi le interpretează în sensul dorit de ei.

Din datele oferite de purtătorul de cuvânt al ITM Galaţi, Carmen Corodeanu, instituţia a înregistrat, în primul semestru al acestui an, 371 de petiţii. Doar 48,5 la sută dintre aceste sesizări s-au confirmat şi după controlul inspectorilor de muncă.

Chiar şi aşa, numărul răspunsurilor favorabile petentului a crescut faţă de aceeaşi perioadă din anii trecuţi. În primul semestru din 2012, angajaţii gălăţeni au înaintat către ITM 350 de petiţii şi doar 39,5 la sută dintre ei au avut răspuns favorabil. În primul semestru din 2011 au fost 339 de plângeri şi doar 36 la sută dintre răspunsurile la acestea au dat dreptate petentului.

Ce probleme se sesizează

Există şi plângeri în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Dar majoritatea covârşitoare a sesizărilor sunt în domeniul relaţiilor de muncă. Acestea din urmă au vizat faptul că patronii nu le-au dat salariile pentru timpul efectiv lucrat sau pentru orele suplimentare, că nu le-au acordat concediul de odihnă sau că nu le-au achitat drepturile salariale aferente concediului neefectuat. Nu în ultimul rând, unii gălăţeni îşi iau inima în dinţi şi îşi reclamă patronii că nu le-au făcut formele legale de angajare, mai ales, că, mai nou, dacă sunt descoperiţi, sunt sancţionaţi şi aceştia că lucrează fără carte de muncă. De altfel, inspectorii ITM atrag atenţia că drepturile angajaţilor sunt cel mai des încălcate atunci când prestează muncă la negru.

Citit 2370 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.