Câţi bani dau gălăţenii pe vacanţe/ Călătoresc milionarii, dar şi pensionarii

Câţi bani dau gălăţenii pe vacanţe/ Călătoresc milionarii, dar şi pensionarii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Câteva sute de euro v-ar putea ajunge pentru o vacanţă reuşită * Pensionarii sunt cei mai conştiincioşi şi mai curioşi turişti gălăţeni * Chiar dacă bani sunt tot mai puţini, turişti de lux există în continuare în Galaţi * Avem o mare familie a celor care fac turism profesionist în destinaţii exotice * Gălăţeni care vor să tranziteze Transsiberianul într-un tren de lux care pleacă din Beijing


Chiar dacă puţini sunt gălăţenii care aduc acasă măcar vreo 3.000 de lei pe lună - sumă suficientă pentru asigurarea unui trai cât de cât decent - gustul pentru călătorie, cunoaştere şi aventură nu ne-a părăsit nicio clipă. Comparativ cu anii de dinainte de debutul crizei economice, mai mare grijă de propriul buzunar avem cu toţii: şi gălăţenii cu multe milioane de euro în conturi şi cei cu salariul minim pe economie sau cu pensii nici mari, nici mici. După puteri, călătorim fiecare: în insule exotice, peste lanţuri muntoase care străbat continente, în ţări calde sau reci, la munte sau la mare. Vă spunem astăzi pe unde se mai plimbă gălăţenii şi cu ce costuri.

«Pensionarii sunt cei mai buni turişti!»

Agenţia Montana este specializată în organizarea de vacanţe pentru gălăţenii cu venituri mici şi medii. Managerul agenţiei, Mihai Constantin, ne spune că accentul s-a pus, în ultimii cinci ani, pe turiştii seniori de peste 50 de ani sau cu vârste apropiate. "Fac turism de 29 de ani şi vă pot spune cu siguranţă că pensionarii sunt cei mai bun turişti. Anul trecut am avut circa 500 de persoane care au apelat la serviciile noastre, pentru destinaţii divese, printre care fi Ţara Sfântă, Istanbul, Grecia Insulară sau regiunea Costa Brava din Spania. Spre deosebire de tineri, care sunt mai puţin interesaţi de călătorit cu grupul, turiştii seniorii - aşa cum îi numin noi - sunt deosebit de receptivi la toate informaţiile pe care le prezintă ghizii. Important este ca acestor turişti să li se ofere tot confortul şi toată atenţia de care au nevoie. Nu mergem în hoteluri care să aibă mai puţin de trei stele şi, foarte important, le arătăm de la început care sunt costurile", ne-a declarat Mihai Constantin.

Preţurile sejururilor, în funcţie de destinaţie, pot începe de pe la 200 de euro.

Bulgaria a pierdut teren în faţa Greciei şi Turciei

Managerul agenţiei Hobby Tour, Florin Constantinide, ne-a spus că gălăţenii preferă, din ce în ce mai mult, regimurile all-inclusiv greceşti şi turceşti, în detrimentul celor bulgăreşti. "Motive ar fi mai multe. Pe de o parte, se pare că nivelul la care bulgarii ofereau servicii a mai scăzut. Apoi, turiştii au reuşit să vadă mai departe. Turcii, spre exemplu, sunt recunoscuţi pe plan mondial pentru calitatea regimului all-inclusive şi ultra all-inclusive. Grecii au şi ei avantaje majore şi au mai şi tăiat din preţuri, din cauza problemelor financiare pe care le-a traversat ţara în ultima perioadă. Iar serviciile sunt mult mai bune. Mergând alături de un grup, am văzut chiar cât de mult s-au adaptat grecii pieţei turismului. Acolo unde sunt mulţi turişti români, găsim meniuri în limba română", ne-a declarat Florin Constantinide.

Un ultra all-inclusiv, la un hotel de lux din Turcia, spre exemplu, vă poate costa de pe la câteva sute de euro până la peste o mie de euro, în funcţie de câte extraopţiuni sunt incluse în preţ: taxe de aeroport, excursii suplimentare, asigurări medicale etc.

Mai puţin căutate au fost, în acest an, staţiunile din Croaţia, frumoase, cu plaje stâncoase, dar cu preţuri mai mari. "Merită menţionat şi faptul că turiştii au învăţat foarte repede şi foarte bine să se bucure de sejururile last-minute. Nu de puţine ori, pe final de sezon, apare posibilitatea unei vacanţe la un preţ mult redus faţă de cel de plecare, din vârful de sezon. Iar gălăţenii au învăţat să vâneze astfel de ocazii şi să le valorifice. Sunt şi alte posibilităţi pe care gălăţenii le fructifică. Turism de croazieră cu plecare din Constanţa - o chestiune cu totul deosebită, care s-a dezvoltat în ultimii ani - poate costa între 200 şi 400 de euro de persoană", a mai spus Florin Constantinide.

Luxul rămâne la el acasă

De când cu criza, gălăţeni care să nu se uite la bani nu mai sunt. Totuşi, oameni cu afaceri de multe milioane de euro, care să-şi permită să cheltuiască sume mari pentru confortul propriu, pentru relaxare şi auto-educaţie sunt încă din belşug. Tocmai de aceea avem concitadini care merg la safari în Africa sau care se duc până spre Bali şi Noua Zeelandă ca să descopere, să înveţe şi să se relaxeze. "Există o mare familie a gălăţenilor care s-au specializat pe turism exotic. De ceva vreme, aceşti oameni fac turism ca nişte cunoscători. Ştiu ce să caute şi unde. De multe ori, rămân uimit de precizia cererilor lor. Se poartă din ce în ce mai mult sejururile care încep cu tururi, cu descoperirea unor regiuni mai puţin cunoscute şi continuă, în aceeaşi zonă, cu câteva zile de relaxare în condiţii de lux", a mai precizat Florin Constantinide.

"Uneori, dorinţele clienţilor noştri sunt adevărate provocări. Spre exemplu, există un grup care vrea să facă Transsiberianul, călătorind într-un tren de superlux care pleacă din Beijing. Nu numai că nu este deloc ieftin, dar necesită şi foarte multă pregătire. La acest nivel, nu mai suntem singurii care accesează locuri. Se bat pentru ele şi americanii, şi canadienii, spre exemplu, iar unii dintre ei îşi fac rezervări cu ani înaininte. Aşa că sarcina noastră, destul de dificilă uneori, este să găsim soluţii pentru clienţii noştrii", ne-a declarat managerul agenţiei Hobby Tour.

Preţul unui pachet de acest gen pleacă de la peste 5.000 de euro, opţiunile fiind însă extrem de bogate.

Câţi bani ne luăm când plecăm în vacanţă

Managerul agenţiei de turism Montana, Mihai Constantin, ne-a dat câteva indicii cu privire la cheltuielile care ne aşteaptă atunci când ne alegem un sejur, prin agenţie. "Oferta trebuie studiată cu mare atenţie, din cauza faptului că pe piaţă mai sunt şi agenţi neserioşi. Sigur, preţurile pot fi reduse, dar dacă sunt totuşi prea mici, atunci clientul trebuie să se uite cu atenţie la ofertă. Preţul sejurului trebuie să conţină TVA, care trebuie plătit. Apoi, trebuie incluse sau menţionate clar şi vizibil taxele de aeroport sau asigurările. Chiar dacă nu par scumpe la prima vedere, ele se adună, iar turistul trebuie să ştie de la început cât trebuie să scoată din buzunar", ne-a spus Mihai Constantin.

Important este şi faptul că uneori frumuseţea sejurului este dată de multe vizite opţionale, care se plătesc separat. "Aceste excursii opţionale trebuie să existe, dar, după părerea mea, ar trebui să se poată bucura de frumuseţea sejurului şi cei care nu plătesc suplimentar pentru ele. Excursiile principale trebuie organizate în locuri cunoscute, de care oamenii să se bucure. Oricum, costurile excursiilor suplimentare n-ar trebui să depăşească circa 40 la sută din preţul de bază al sejurului", ne-a declarat Mihai Constantin.

Sunt destinaţii în care preţurile sunt mai mari sau mai mici. Oraşe în care băuturile au preţuri diferite dacă sunt servite pe terase sau în care există taxă de faţă de masă. Există baruri în care sunteţi obligaţi să le cedaţi locul clienţilor fideli şi în care, la lăsarea serii, se schimbă dozajul la care se servesc băuturile. Fie că le aflaţi pe toate de la agentul de turism, fie că vă documentaţi de unii singuri pe internat sau mai aflaţi una-alta de la prietenii care călătoresc mai mult, sunt lucruri pe care ar fi cel mai bine să le ştiţi înainte să decolaţi. Nu de alta, dar n-aţi vrea să vă coste vacanţa mai mult decât v-aţi propus.

Citit 2285 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2013 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.