ArcelorMittal susţine că ne poluează mai puţin
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ArcelorMittal susţine că ne poluează mai puţin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cantitatea de apă folosită de ArcelorMittal Galaţi în fluxul tehnologic a scăzut la jumătate faţă de anul 2009 * În plus, printr-o serie de acţiuni de mentenanţă, conducerea combinatului afirmă că a redus semnificativ nivelul emisiilor din aer * Cea mai recentă investiţie pe tema mediului este realizarea unui punct de reciclare a deşeurilor periculoase, din care se face acum combustibil


În ciuda crizei financiare şi a pierderilor pe care le raportează, conducerea ArcelorMittal Galaţi susţine că şi-a îmbunătăţit foarte mult în ultimii ani cifrele legate de protecţia mediului. La toate cele trei capitole importante, aer, apă şi sol, ArcelorMittal se laudă cu îmbunătăţiri substanţiale, care au adus şi o serie de reduceri de costuri. De asemenea, conducerea companiei anunţă şi o premieră în România, realizarea, în parteneriat cu o firmă de profil, a unui depozit de deşeuri periculoase. Avantajul acestui demers este că, pe de o parte, se reduc costurile cu transportul acestor deşeuri, iar pe de altă parte Combinatul beneficiază de o serie de resurse pe care până acum le arunca.

Emisii mai mici în aer

Conducerea ArcelorMittal susţine că a reuşit, doar printr-o serie de acţiuni de mentenanţă la două electrofiltre, să reducă în această zonă emisiile de praf cu 60 - 70 la sută. "Pentru a reduce emisiile şi a ne respecta obligaţiile de mediu nu am avut resurse foarte mari, întrucât se ştie că ArcelorMittal nu trece printr-o perioadă fastă. Departamentul Aglomerare este principala sursă de emisie de praf, însă printr-un program bine ţinut în frâu am reuşit ca două electrofiltre să le aducem în parametri şi să atingem limitele prevăzute de autorizaţii. Scăderea ca şi concentraţie este chiar spectaculoasă, undeva între 60 şi 70 la sută şi aceste prime măsuri au dovedit că se poate face treabă şi cu bani puţini. În acest moment, suntem în măsură să respectăm chiar şi viitoarele limite impuse de organismele de mediu, care vor fi valabile din 2016", a explicat directorul de mediu de la ArcelorMittal Galaţi, Vespasian Popescu. Metoda a început să fie folosită şi la alte instalaţii similare. Este vorba despre două electrofiltre foarte mari, de la Epurare Gaze Arse, care au intrat recent în aceeaşi procedură. "Într-un timp relativ scurt, în două-trei săptămâni, am reuşit să intervenim în anumite echipamente de bază şi am ajuns la o performanţă de scădere cu 35 la sută a concentraţiei la coş. Este o provocare pentru că aceste electrofiltrele mari sunt cu totul altceva decât ce am făcut noi până acum", a mai adăugat Vespasian Popescu.

Consumul de apă a scăzut la jumătate în patru ani

Ca urmare a unui alt program care are implicaţii atât în zona de mediu, cât şi în cea financiară, ArcelorMittal a reuşit să reducă la jumătate cantitatea de apă utilizată în fluxul tehnologic faţă de acum patru ani. "Am ajuns în acest moment la o reducere faţă de 2009 cu mai mult de 50 la sută. Şi asta doar prin acţiuni de mentenanţă şi monitorizare. În luna noiembrie am înregistrat un consum de 10,4 metri cubi / tona de oţel lichid şi, din câte se pare, pe tot anul vom avea un consum de 12 metri cubi / tona de oţel lichid. Esti chiar ţinta pe care ne-am fixat-o pentru anul viitor. În 2009 se consumau 26 de metri cubi pe tona de oţel lichid", a declarat directorul de mediu din cadrul ArcelorMittal. Acesta enumeră printre metodele care au dus la această scădere înlocuirea în anumite locuri a răcirea cu apă cu răcirea cu aer, îmbunătăţirea sistemelor de transport, a vanelor, a pompelor. "Acest program va continua, sperăm să atingem ţintele pe care au colegii noştri din Divizia de Produse Plate", a mai adăugat Vespasian Popescu. În ce priveşte evacuarea apelor uzate, conducerea combinatului susţine că cel mai mare proiect al anului 2013 rămâne reabilitarea iazului tehnologic Mălina. "Practic, în acest moment, combinatul de la Galaţi respectă în proporţie de 90 la sută cele mai severe norme de protecţia apelor", a punctat Vespasian Popescu.

ArcelorMittal va recicla deşeurile periculoase chiar pe platformă

Însă cel mai important proiect din ultima vreme în zona de protecţie a mediului este realizarea chiar pe platforma siderurgică a unui depozit de deşeuri periculoase. Din nou, susţine conducerea ArcelorMittal, beneficiile acestei decizii sunt şi pentru mediul înconjurător, şi pentru bugetul companiei. "Suntem singurul agent economic din România care îşi face un depozit de deşeuri periculoase. Este vorba despre un spaţiu de depozitare şi de tratare a deşeurilor. Scopul este de a reduce cantitatea de deşeuri care se elimină direct, recuperarea şi reciclarea părţilor de deşeuri care pot fi recuperate şi reducerea punctelor de colectare şi de depozitare în cadrul uzinelor ca să evităm incidente. Activitatea va fi desfăşurată de un agent economic, pe spaţiul nostru. Până acum noi eliminam cu totul aceste deşeuri periculoase, iar costurile erau extrem de mari. Deşeurile noastre erau preluate, amestecate cu alte deşeuri, se făcea un combustibil greu, care se vindea în altă parte. Combustibil pe care noi putem să îl folosim în fabricile de ciment. Deci ei luau bani şi de la noi, şi de la cei cărora le vindeau combustibilul. Şi ne-am întrebat de ce nu putem face noi asta. Prin această metodă reuşim să reducem cantitatea de deşeuri eliminate direct cu aproximativ 45 la sută. Acest lucru va avea efecte în siguranţa manevrării şi transportului deşeurilor periculoase, în respectarea uneia dintre cele mai dure legislaţii şi în recuperarea unor resurse, pe care până acum la aruncam cu totul", a spus directorul de mediu din cadrul ArcelorMittal, Vespasian Popescu.

De câştigat nu are doar combinatul, ci şi firma care se ocupă cu reciclarea deşeurilor periculoase, Vivani. "Această soluţie rentabilizează activitatea pentru ambele părţi. Toată lumea are de câştigat. Combinatul beneficiază de nişte resurse, cum ar fi acel combustibil sau diverse materiale care se întorc în fluxul de producţie, iar noi nu mai transportăm cantităţi atât de mari, implicit avem costuri mai mici, a declarat Alexandru Giuroiu, director Vivani.

"Am redus noxele, taxa de poluare nu este corectă"

Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal: "Din câte ştiu au fost o serie de verificări în centrele mai multor oraşe din România, şi din câte am auzit Galaţiul a obţinut printre cele mai bune rezultate. În ciuda acestui lucru, Galaţiul este singurul oraş din România în care se plăteşte o taxă de poluare la bugetul local. În plus, având în vedere eforturile pe care le-am făcut în direcţia aceasta, considerăm că această taxă nu este corectă".

Citit 2631 ori Ultima modificare Vineri, 06 Decembrie 2013 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.