Negocieri în Combinat / Sindicaliştii de la ArcelorMittal cer majorarea salariului cu 17 la sută
Foto: Foto: Arhivă Bogdan Codrescu

Negocieri în Combinat / Sindicaliştii de la ArcelorMittal cer majorarea salariului cu 17 la sută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicatul Siderurgistul AMG vrea o majorare semnificativă a salariilor * De asemenea, reprezentanţii muncitorilor mai cer prime de sărbători şi vacanţă în valoare totală de 1.500 de lei pe an


Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi cer indexarea salariului cu 17 procente la actualele runde de negocieri care au loc în Combinat. De asemenea, membrii Sindicatului Siderurgistul AMG, singurul care participă anul acesta la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pe 2014, mai cer şi o serie de sporuri pentru diverse categorii de salariaţi, care pot ajunge şi până la sută la sută. "Am transmis o adresă conducerii ArcelorMittal prin care îi informăm cu privire la cererile noastre. Astfel, dorim ca de la 1 ianuarie 2014 să se indexeze salariul de bază individual al tuturor salariaţilor cu 17 la sută. De asemenea, avem şi o serie de cerinţe în ce priveşte anumite sporuri. Sporul pentru siguranţa circulaţiei să fie între 5 şi 8 la sută, iar sporul pentru personalul care lucrează pe bază de grafic de tură (în patru schimburi) să fie de 50 la sută sâmbăta şi de sută la sută duminica", a declarat purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.

Sporuri şi prime pentru evenimentele majore din an

În plus, sindicaliştii au venit cu o serie de propuneri şi în privinţa altor sporuri. "Cerem un spor în sumă fixă de 100 de lei pe lună pentru «Salvatori», adică cei care au făcut cursuri speciale în acest sens, un spor de 5 la sută pentru consemn al salariaţilor la domiciliu, un spor pentru activitatea de manevră în conducere simplificată (este vorba despre mecanicii de locomotivă), care să fie de 30 la sută şi un spor pentru antene de 10 la sută", a completat Vasile Crişan.

Sindicaliştii s-au decis şi cu privire la primele de sărbători. Astfel, ei cer câte 250 de lei pentru fiecare eveniment major din an (ziua de naştere, Paşti, Ziua Metalurgistului şi Crăciun), precum şi o primă de vacanţă de 500 de lei.

O ultimă cerinţă a reprezentanţilor salariaţilor este ca de la 1 ianuarie 2014 salariul minim în Combinat să fie de 900 de lei brut, iar de la 1 iulie acesta să crească la 950 de lei.

Bruno Ribo: "Trebuie să înţelegem unde ne aflăm"

E greu de spus, însă, cam cât vor primi sindicaliştii din tot ceea ce au cerut. Conducerea ArcelorMittal s-a declarat reticentă cu privire la majorarea salariului anul acesta. "Singurul meu mesaj este că trebuie să înţelegem unde ne aflăm. Nu trebuie să uităm că suntem în al cincilea an consecutiv de pierderi. Înţelegem dificultăţile angajaţilor noştri, dar ceea ce s-a făcut pentru ei în ultimii doi ani este maximum din ceea ce se putea face. În ciuda pierderilor, trebuie să continuăm să investim, ca să ne menţinem şi să progresăm", a declarat recent Bruno Ribo, într-un interviu acordat "Vieţii libere".

Citit 4156 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Decembrie 2013 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.