"Taxa de stâlp" loveşte tot mediul privat / Impact redus pentru bugetul local şi societăţile publice

"Taxa de stâlp" loveşte tot mediul privat / Impact redus pentru bugetul local şi societăţile publice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ArcelorMittal Galaţi ar putea vira suplimentar bugetului de stat în jur de un milion de euro anual * Transurb nu trebuie să plătească pentru stâlpi, pentru că îi are concesionaţi de la Primărie * Municipalitatea, la rândul ei, nu va avea cheltuieli, deoarece instituţiile publice sunt scutite de la plata taxei


"Taxa pe stâlp" nu afectează bugetul public al Galaţiului. Doar o serie de societăţi publice locale trebuie să dea nişte bani în plus la stat începând cu 2014, însă, potrivit unor estimări făcute deja de cei din administraţie, sumele nu sunt foarte mari. Ceea ce înseamnă că nu există un motiv real de îngrijorare în ceea ce priveşte preţul serviciilor publice, acestea urmând foarte probabil să rămână la acelaşi nivel.
În schimb, mediul privat din Galaţi primeşte o lovitură destul de serioasă la acest capitol. Potrivit unor estimări neoficiale, ArcelorMittal, de exemplu, ar urma să plătească peste un milion de euro anual doar pentru această taxă.

ArcelorMittal, "constructor special" al bugetului de stat
Deşi conducerea ArcelorMittal nu a avansat deocamdată niciun fel de cifre pe cale oficială, se pare că suma totală pe care va trebui să o plătească Combinatul bugetului de stat sub formă de taxă de stâlp depăşeşte un milion de euro anual. Conducerea companiei afirmă că încă se fac calcule pentru a determina cu exactitate efortul financiar suplimentar pe care va trebui să îl facă de la începutul lui 2014. "Deocamdată evaluăm impactul acestei decizii a Guvernului, este o surpriză neplăcută pentru noi. Din punctul nostru de vedere, nu este un pas în direcţia cea bună. Şi repet ceea ce am spus de multe ori atunci când am vorbit despre situaţia Combinatului: nu mai trebuie să fim văzuţi ca o vacă de muls. Vaca nu mai are lapte, chiar sângerează", a declarat Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galaţi.

O taxă care se adaugă altor biruri
Departamentul de Relaţii Publice al ArcelorMittal a venit cu explicaţii suplimentare pe tema "taxei de stâlp". "Ne aşteptăm ca noua taxă pe construcţii speciale să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale companiei. În plus, rezultatele companiei corespunzătoare anului 2014 vor fi afectate şi de creşterea mai multor taxe impuse asupra preţului energiei electrice (dacă se menţine actuala tendinţă), de majorarea accizelor, calculate în funcţie de rata inflaţiei, de creşterea, în două etape, a salariului minim pe economie şi majorarea redevenţelor asupra activităţilor miniere cu 25 la sută. Drept urmare, eforturile continue ale companiei de a reduce costurile pentru a menţine competitivitatea la nivel local, european şi internaţional sunt anulate de creşterea sarcinii fiscale", se arată într-un răspuns oferit de Dorian Dumitrescu, purător de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.
De asemenea, conducerea companiei este nemulţumită şi de faptul că, în momentul în care s-a publicat Ordonanţa cu noua taxă, bugetul ArcelorMittal pe 2014 fusese deja întocmit. "În conformitate cu prevederile Codului Fiscal, acesta ar trebui modificat doar prin lege, publicată, de regulă, cu şase luni înaintea intrării în vigoare a modificării", au mai comentat reprezentanţii combinatului siderurgic.
În schimb, o altă companie care deţine şi la Galaţi multe construcţii speciale, Electrica, susţine că nu poate face deocamdată o estimare asupra impactului pe care îl va avea noua ordonanţă. "Aplicarea Ordonanţei  102 ar trebui să se facă după o metodologie care, până la această dată, nu a fost elaborată de organele în drept. Aşadar aşteptăm metodologia", a declarat Minodora Bute, şef compartiment Relaţii Publice şi Comunicare, Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord.

Bugetul local nu are de suferit
În ceea ce priveşte Primăria Galaţi, care este proprietar asupra stâlpilor din oraş, lucrurile sunt oarecum simple. "Introducerea taxei pe construcţii, ca modificare a Codului Fiscal prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102 din 14.11.2013, nu afectează bugetul local sub nicio formă, întrucât instituţiile publice sunt exceptate de la plata taxei pe construcţii, în această categorie intrând şi stâlpii pe care Primăria Galaţi i-a dat în concesiune societăţii locale de transport public, Transurb", se arată într-un răspuns al Biroului de Presă al Primăriei Galaţi.
Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre societăţile locale de interes public, cum ar fi Transurb, Apă Canal etc. Totuşi, valoarea pe care trebuie să o plătească aceste societăţi este relativ mică, ceea ce înseamnă că preţul pe care gălăţenii îl vor plăti pentru aceste servicii nu se va majora. "Transurb, spre exemplu, mai deţine şi alte construcţii supuse impozitării de la 1 ianuarie 2014. Este vorba despre garduri, rezervoare de combustibil, rampe din beton, reţele electrice exterioare şi altele. Potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal, toate aceste construcţii vor fi taxate, de la 1 ianuarie 2014, cu 1,5 la sută din valoarea lor de inventar. Estimările arată că, în total, pentru aceste construcţii taxabile din 2014, Transurb va avea de plătit în jur 60.600 de lei", se mai arată în răspunsul Primăriei Galaţi.
Doar Apă Canal ar putea să plătească ceva mai mult pentru construcţiile speciale pe care le deţine în proprietate, însă, din nou, nici în acest caz nu se pune problema creşterii tarifelor, cu atât mai mult cu cât aici ar trebui să intervină şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. În plus, profitul consistent pe care îl face Apă Canal ar trebui să acopere lejer aceste taxe suplimentare, fără a mai fi nevoie de ajustări de preţ la serviciile livrate populaţiei.

Citit 2080 ori Ultima modificare Vineri, 13 Decembrie 2013 16:35

5 comentarii

 • postat de vreau multe taxe si impozite
  Sâmbătă, 14 Decembrie 2013 16:17
  79.116.104.***
  eu propun o taxa pe rabdarea romanului sa fie umilit si saracit de niste smecheri ce se numesc politicieni. cu cit o sa treaca mai mult timp si puterea de cumparare a romanului obisnuit o sa fie mai mica, cu atit sa fie marita taxa. sa se numeasca taxa pe prostii de votanti.
  0
  9
  Raportează
 • postat de porumbei nunți brăila galati
  Sâmbătă, 14 Decembrie 2013 10:47
  213.233.92.***
  Era normal sa ne afecteze tot pe noi. Urmraza sa se regăsească în facturile noastre.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Lica
  Sâmbătă, 14 Decembrie 2013 07:01
  5.13.145.***
  Eu as pune o taxa pe basina! In acest mod simplu s-ar colecta de la toti cei 70 % de votanti, sume importante de bani!
  6
  7
  Raportează
 • postat de Și gardurile dintre blocuri și spațiul închis ar trebui impozitat de Primăria Galați.
  Sâmbătă, 14 Decembrie 2013 01:22
  92.86.69.***
  Eu aș pune și taxa de gard funcție de înălțime, lungime și material fabricat în afară de gardul viu vegetal. Și Primăria Galați ar trebui să pună taxe pe gardurile dintre blocurile cartierelor și impozitați suplimentar pentru spațiul închis ce a devenit din spațiul public, spațiu verde, în spațiu privat.
  1
  15
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 14 Decembrie 2013 00:26
  5.13.177.***
  Orice retard poate inventa taxe si impozite noi, nu-i trebuie multi neuroni, si nici mult bun simt mostenit de la parinti. Pentru cel din urma trebuie cat mai deloc sau mult pe minus ptr a ajunge parlamentar aka macator de foste delicatese comuniste... vorbind multi si prost... inutil... facand putine spre foarte putine dar pe bani foarte multi nemunciti si nemeritati! Cam asa suna traducerea textului politician, roman mai ales! (sau numit!)
  Cum stapanii nostri de peste ocean nu au nici cel mai mic interes sa resuscitam, reincarnam mai bine spus industria, ne ducep spre abiss si rapid, nu doar incet si sigur! Cat despre bruno ribo asta... vaca lui ne-a muls multor cetateni a acestui oras, sanatatea, amintirile, aerul la propriu, nespalatilor indigeni conturi grase... iar noi cu praful de pe toba poluarii si... cam atat! NIMENI NU VINE INTR-O TARA STRAINA SA INVESTEASCA PENTRU BINELE INTERN, DOAR PROSTII MAI CRED IN ASA CEVA! IAR FOSTI, ACTUALII SI VIITORIIGUVERNANTI DE ILUZII VOR STII CE STIU EI MAI BINE: SA MINTA, SA NE FURE, UMILEASCA, SARACEASCA, ASUPREASCA... pentru ca romanul dupa ce s-a nascut poet, ESTE SI DELASATOR, PROST, ASTEAPTA MILA SI RAZBUNAREA CEREASCA... SA ASTEPTE MULT SI BINE PANA NU MAI AVEA CE MANCA IN CURAND!
  2
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.