Galaţiul, lovit de secetă

Galaţiul, lovit de secetă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cea mai gravă situaţie - în zona Comeşti-Nicoreşti, unde nivelul de precipitaţii din ultimele şase luni a fost extrem de redus * Din păcate, nicio instituţie nu mai măsoară, la Galaţi, rezerva de apă din sol, aşa că treaba se face „din ochi” * Lipsa precipitaţiilor impune urgent irigaţii, motiv pentru care Direcţia Agricolă a solicitat plata anticipată a subvenţiei * O altă veste proastă: instalaţiile sunt funcţionale pe doar 6 la sută din arabilul din judeţ *

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, în judeţul nostru au început să se manifeste din ce în ce mai clar efectele secetei. „Fermierii ne transmit că lipsa de apă a început să fie critică. Sunt unii care se gândesc să oprească semănatul până când va ploua”, ne-a spus Prtofira Onode, director executiv adjunct al DADR.

Agricultură „în orb”

Potrivit unor estimări date publicităţii de Ministerul Agriculturii, partea de sud a Moldovei se află într-o situaţie destul de delicată în ceea ce priveşte rezerva de apă din sol. Aflăm astfel că pe adâncimea 0-100 cm rezerva de apă este la nivelul a 50 la sută faţă de situaţia normală.

Din păcate, nu se oferă date mai precise şi asta din simplul motiv că în judeţul nostru nicio instituţie nu mai face măsurători de acest gen. Şi asta nu de ieri, de azi, ci din 2002. „Este neplăcut că nu avem date exacte, însă nu dispunem de fondurile necesare pentru a cumpăra o astfel de aparatură. Vom solicita sprijinul Ministerului Agriculturii”, ne-a declarat Profira Onode.

În condiţiile actuale, este clar că agricultura se face ca pe vremea bunicilor: fiecare fermier estimează „din ochi” cam care e nevoia de apă a solului. Ceea ce nu-i tocmai o situaţie demnă de mileniul III în care ne aflăm.

Probleme mari în estul judeţului

Chiar fără a avea o diagramă a umidităţii solului, realitatea că în ultimele şase luni a ploua sporadic şi că plantele de cultură tânjesc este de natură să îngrijoreze pe toată lumea. Nu doar pe fermierii ameninţaţi de spectrul falimentului, ci şi pe noi, consumatorii de alimente. Orice secetă însemnă penurie, iar penuria înseamnă scumpiri!

Seceta este gravă în special pe partea de est a judeţului, unde nu a mai plouat de foarte multă vreme. Potrivit măsurătorilor făcute de sistemul Agroexpert, luna aprilie a fost şi mai grea pentru fermierii gălăţeni: a plouat doar a zecea parte din media anuală pentru această lună.

În Lunca Brateşului au fost doar 2,4 litri de apă pe metrul pătrat, în zona Frumuşiţa-Folteşti - 3,2 l/mp, în zona Târgu Bujor-Bereşti - 4,2 l/mp, în Matca-Corod - 4,6 l/mp, în Cosmeşti-Nicoreşti - 2,8 l/mp, în Iveşti-Lieşti - 3,6 l/mp s.a.m.d.

Sistemele de irigaţii vor fi pornite în scurt timp

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi spune că a început demersurile pentru ca subvenţia pentru irigaţii să fie virată mai rapid. „Este neapărat nevoie să începem irigaţiile, acolo unde sistemul este funcţional”, a punctat Profira Onode.

Din păcate, situaţia nu este tocmai fericită în privinţa sistemului de irigaţii. Deşi, teoretic, ar putea fi irigate la Galaţi în jur de 110.000 ha de teren, în realitate numai pe jumătate din suprafaţă sistemul mai este intact, iar de udat efectiv se udă doar pe aproximativ 20.000 de hectare. Adică vreo şase la sută din arabilul total. Cel puţin aşa ne-a obişnuit experienţa anilor trecuţi.

În final, trebuie să spunem că specialiştii sunt de părere că dacă în şapte-opt zile zile nu va ploua, atunci o parte dintre culturile agricole din zona neirigabilă a judeţului Galaţi vor fi compromise, iar la toamnă hambarele vor fi goale şi pâinea foarte scumpă.

Explicaţie foto: În aprilie n-a plouat aproape deloc la Galaţi...

Citit 1248 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.