Scuterul a înlocuit căruţa

Scuterul a înlocuit căruţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În 14 luni, în judeţul Galaţi au dispărut 9196 cai * La 31 decembrie 2007 erau 33.286 de capete, iar acum sunt doar 24.630 * Caii au ajuns la lei, la salam sau în ciorba de... vită *

Să vezi şi să nu crezi, în 14 luni de zile, efectivele de cai din judeţul Galaţi au scăzut cu aproximativ 27 la sută. Mai precis, dacă la 31 decembrie 2007 existau în scriptele oficiale 33.286 de capete, la 1 martie 2009 mai figurau doar 24.630.

Cum ar veni, în circa 420 de zile au dispărut din efective 9.196 de cabaline, deci cam 22 pe zi. Foarte multe, trebuie să recunoaştem, mai ales dacă ţinem cont că în ultimii zece ani fluctuaţiile au fost reduse. Plus/minus câteva sute pe an.

Vită cu potcoave

Explicaţiile acestui fenomen sunt - paradoxal - şi simple, dar şi complicate. Sunt simple pentru că scăderea efectivelor de cai este un fenomen natural, pe fondul aplicării normelor europene (exigente) privind protecţia animalelor şi a progresului tehnologic.

În acelaşi timp, sunt complicate deoarece totul s-a produs foarte brusc şi pare să aibă o legătură cu samsarii de cai. Prin judeţ cutreieră mai multe „echipaje” de comercianţi de cai, care cumpără pe întrecute patrupede de la ţărani. Scopul declarat: revânzarea către producătorii italieni de salam sau către grădinile zoologice. Realitatea: cu totul alta.

Există informaţii că o mare parte dintre caii cumpăraţi din judeţul Galaţi sunt transformaţi în... „carne de vită” pe teritoriul judeţelor Vaslui şi Vrancea, iar apoi se duc în comerţ pe diferite filiere. Evident, carnea de cal este cât se poate de comestibilă, însă ni se pare corect să fie vândută ca atare (şi legal), nu „botezată” şi „la negru”.

Diii cu scuterul!

Dincolo de moda consumului de carne de cal, nu se poate să nu observăm că tot mai mulţi ţărani renunţă la prietenul cu potcoave în favoarea cailor-putere. „În urmă cu patru-cinci ani aveam în comună peste 1.000 de cai, iar acum s-a coborât sub jumătate”, apreciază primarul de Lieşti, Iulian Boţ.

„Cred că este o evoluţie naturală. Nu se mai poate face agricultură cu calul şi vaca. Îngrijirea animalelor este, de asemenea, destul de costisitoare. Aşa că nu mai e nicio supriză să vezi oameni trecând la câmp cu scuterul sau cu bicicleta în loc de căruţă”, adaugă primarul.

Aşadar, vremea cailor pare să apună. O singură nedumerire avem: ce vor mai pune italienii în salam după ce murgii şi bălanii vor fi dispărut de tot de pe aceste meleaguri?

Explicaţie foto: Încet, încet se duc toţi...

Citit 1148 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.