"Păcănelele" - nocive sau sursă de bani la buget?

"Păcănelele" - nocive sau sursă de bani la buget?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Parlamentul va discuta un proiect de lege prin care jocurile de tip slot-machine să mai fie admise doar în cazinouri şi în agenţiile Loteriei Române * La Galaţi ar putea să dispară o industrie cu o cifră anuală de afaceri de 50 de milioane de euro


Senatorii şi deputaţii se pregătesc să dea o lovitură serioasă industriei jocurilor de noroc. Un grup de o sută de parlamentari a depus la sfârşitul lunii trecute un proiect de lege prin care jocurile de noroc tip slot-machine vor putea să funcţioneze legal doar în cazinouri şi agenţii ale Loteriei Române. În acest fel, consideră iniţiatorii, se vor reduce cazurile de "ludomanie" şi de violenţă domestică. Pe de altă parte, însă, asociaţiile profesionale din domeniul jocurilor de noroc consideră că iniţiatorii legii nu îşi vor atinge obiectivele declarate, pentru simplul motiv că jocurile de tip slot-machine nu vor dispărea. Mai mult, susţin patronatele, există bănuiala că se pregăteşte o super-afacere pentru Loteria Română, care va deţine astfel monopolul pe o piaţă extrem de bănoasă. Numai la Galaţi, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanţelor, cifra de afaceri însumată a firmelor care deţin aparatele denumite popular "păcănele" depăşeşte 200 de milioane de lei. În plus, numărul angajaţilor din acest domeniu ajunge la aproape o mie în Galaţi, potrivit estimărilor unor oameni de afaceri care se ocupă de gambling.

Ce presupune iniţiativa parlamentarilor

Propunerea legislativă, depusă în ultima zi a lunii martie, prevede că, pentru jocurile de tip slot-machine, numărul minim de mijloace de joc care pot fi exploatate de acelaşi operator economic este de 50 de aparate, în cadrul aceleiaşi locaţii sau în locaţii diferite. Numărul de slot-machine, pentru fiecare locaţie, va fi minimum 2 mijloace de joc, dar nu mai mult de 5 mijloace de joc, pentru locaţiile autorizate pentru activitatea Companiei Naţionale Loteria Română. Concluzionând, dacă s-ar aplica propunerile legislative ale parlamentarilor, jocurile de noroc tip slot-machine pot fi autorizate să funcţioneze legal doar în cazinouri sau agenţii aparţinând Loteriei Române. De asemenea, interconectarea mijloacelor de tip slot-machine pentru organizatorii care deţin autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc, într-un sistem de tip jack-pot, nu se poate realiza decât în cazul cazinourilor sau agenţiilor Companiei Naţionale Loteria Română, orice altă interconectare fiind interzisă.

Cât de "periculoase" sunt păcănelele

Iniţiatorii, în majoritate parlamentari PSD, consideră că legislaţia actuală nu oferă destule garanţii în privinţa protejării minorului, care "pur şi simplu este invitat în sălile de jocuri, de reclame sugestive prezente la fiecare colţ de stradă, în apropierea unităţilor de învăţământ sau a aşezămintelor religioase sau culturale". "Prezenţa sloturilor în spaţiile comerciale nu încurajează sub nicio formă consumul, ademenind pur şi simplu populaţia către soluţia cea mai scurtă de câştig fără muncă, anume jocul de noroc, care până la urmă se dovedeşte doar o sursă eficientă de pierdere a resurselor financiare de către populaţie în detrimentul coşului zilnic de cumpărături. Având în vedere toate acestea, considerăm că exploatarea acestui tip de jocuri doar în cazinouri sau în agenţiile Companiei Naţionale Loteria Română ar oferi garanţiile necesare de exploatare conform legislaţiei în vigoare a acestui tip de jocuri, slot-machine, fără să pună în pericol populaţia României", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Există legătură cu violenţa domestică?

Iniţiatorii arată că prin această propunere legislativă "se urmăreşte reducerea drastică a cazurilor de dependenţă patologică faţă de jocurile de tip slot-machine, precum şi crearea unui climat mai sănătos de educaţie pentru populaţia de minori".

Iniţiatorii mai cred că aplicarea acestei propuneri legislative va duce la "scăderea importantă a numărului de cazuri de violenţă domestică datorate lipsei mijloacelor financiare şi, în perspectivă, la o stabilitate mai mare a celulei de bază a societăţii, familia". Iniţiatorii menţionează, în expunerea de motive, că ludomania este dependenţa patologică de jocuri de noroc, "o boală psihică cu urmări din cele mai grave, ajungându-se la situaţii limită, de la pierderea familiei sau a locuinţei până la sinucidere". Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Replica organizatorilor jocurilor de noroc

Patronatele din industria jocurilor de noroc consideră că proiectul iniţiat de cei o sută de parlamentari este bazat pe manifestări comportamentale asociate majoritar cu efectele jocului pe piaţa neagră, unde aparatele nu respectă regulile impuse de Biroul Român de Metrologie Legală şi unde nu există nicio responsabilitate faţă de jucător. "Piaţa legală de sloturi este extrem de bine reglementată şi controlată, derulează programe de «joc responsabil» şi este la bază o industrie de entertainment, fiind un contributor semnificativ la bugetul de stat, plătind în avans toate taxele aferente exploatării acestui tip de joc de noroc, la un nivel de sute de milioane de euro. (...) Proiectul distruge astfel o piaţă legală pentru a rezolva probleme generate majoritar de piaţa neagră. Piaţa neagră nu este eliminată prin adoptarea acestui act normativ, ci încurajată, deci proiectul nu îşi va atinge obiectivul scontat", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi. Sursa citată mai foloseşte drept argumente şi experienţa statelor învecinate, care au adoptat o astfel de politică în ce priveşte industria jocurilor de noroc. "Nu putem să nu reamintim experienţele anterioare din ţări precum Ungaria, Ucraina sau Rusia, care au demonstrat că interzicerea jocurilor de tip slot-machine în aproape toate tipurile de locaţii conduce la o explozie a pieţei negre şi o migrare a jucătorilor către medii mai greu gestionabile. Chiar şi Ungaria, cel mai recent exemplu, lucrează la redeschiderea pieţei de sloturi, după ce s-a confruntat cu o explozie incontrolabilă a pieţei negre", se mai arată în comunicat.

Cifrele industriei "păcănelelor" la Galaţi

În judeţul Galaţi există nu mai puţin de 38 de operatori care au ca obiect de activitate jocurile de tip slot-machine. Potrivit datelor publice de pe site-ul Ministerului Finanţelor, cei 38 de operatori au deschise nu mai puţin de 335 de puncte de lucru. În total, în aceste 335 de puncte de lucru sunt instalate nu mai puţin de 1.453 de aparate. Din cei 38 de operatori care au aparate pe teritoriul judeţului, doar şapte sunt firme locale, restul aparţinând unor operatori din alte judeţe, care au deschise la noi puncte de lucru. Cele şapte firme gălăţene deţin, împreună, 880 de aparate din totalul 1.453, adică ocupă aproximativ 60 la sută din piaţă. Cele şapte firme au înregistrat, împreună, în anul 2012, o cifră de afaceri de 140 de milioane de lei şi un profit de 4,1 milioane de lei. Cu tot cu operatorii care au deschise puncte de lucru, cifra de afaceri a "păcănelelor" în Galaţi depăşeşte 200 de milioane de lei, aproximativ 50 de milioane de euro. În total, potrivit datelor Minsiterului Finanţelor, cele şapte firme gălăţene au, împreună, în jur de 700 de angajaţi, iar contribuţia lor la bugetul de stat este de peste 5 milioane de euro pe an.

Citit 2437 ori Ultima modificare Duminică, 27 Aprilie 2014 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.