Sistem falimentar "întreţinut" de o minoritate: 20 la sută - procentul de rău-platnici din Galaţi

Sistem falimentar "întreţinut" de o minoritate: 20 la sută - procentul de rău-platnici din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape jumătate dintre gălăţeni nu au niciun leu datorie la întreţinere * Alţi 30 la sută au datorii care pot fi achitate cu un minim efort


Cel mult doi din zece gălăţeni ţin sistemul de termoficare al oraşului în stare de faliment. Cel puţin aşa arată un nou studiu realizat de Apaterm, din care rezultă că 12 la sută dintre clienţii acestei societăţi cumulează peste 80 la sută din suma totală pe care o datorează populaţia către distribuitorul public de căldură şi apă caldă. Practic, asta înseamnă că mai bine de opt gălăţeni din zece nu au datorii la întreţinere sau au datorii care pot fi recuperate (sume de până la 2000 de lei).

Opt gălăţeni din zece sunt bun-platnici

Acelaşi studiu, efectuat pe un eșantion de 19.738 apartamente din 140 de asociații, mai relevă faptul că mai mult de un sfert dintre clienţii Apaterm (26 la sută) nu au niciun leu datorie. Acestora li se adaugă alţi 20 la sută care nu mai au datorii facturate, ci doar penalităţi, pe care Primăria şi Apaterm le vor şterge dacă proprietarii vor intra în noul program de ştergere a penalităţilor. Dacă adunăm procentele, rezultă că aproape jumătate dintre gălăţeni nu au practic datorii la întreţinere. De fapt, procentul de clienţi Apaterm care îşi ţin datoriile din scurt este chiar mai mare de atât, pentru că alţi aproximativ 30 la sută dintre gălăţeni au datorii mici, care pot fi achitate lejer. "21 la sută au restanţe cuprinse între 0 şi 199 de lei, 7 la sută au restanţe cuprinse între 200 şi 499 de lei, iar 5 la sută au restanţe cuprinse între 500 şi 999 lei. Adunând aceste procente, realizăm că, de fapt, opt gălăţeni din zece pot fi incluşi în categoria bun-platnicilor, doar 20 la sută dintre cei branşaţi la sistemul public având datorii care ar trebui încadrate în categoria celor de risc.

Şi posesorii de centrale au datorii

Studiul efectuat de Apaterm mai relevă şi alte anomalii, printre care faptul că unii proprietari care şi-au montat centrale termice continuă să aibă datorii la Apaterm (evident, este vorba despre sume datorate pentru "căldura din părţi"). Pe parcursul anului 2013, 910 apartamente din eșantion (4,61 la sută) nu au achitat niciun leu la întreţinere. Dintre acestea, 149 au centrale, 68 sunt debranşate total, iar restul de 693 sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire", se mai arată în studiu. De asemenea, o treime dintre apartamentele pentru care nu s-a plătit niciun leu la întreţinere timp de un an sunt nelocuite.

Citit 3273 ori Ultima modificare Luni, 28 Aprilie 2014 18:48

10 comentarii

 • postat de mihai
  Sâmbătă, 03 Mai 2014 15:26
  82.159.95.***
  Este un punct de vedere Apaterm, societate care doreste sa ramana in activitate desi este falimentara, dar nu ne spune la cat se ridica pierderile in reteaua de distributie care incarca factura consumatorului final. Auzi?, factura din parti. Ce mizerabili, hoti la drumul mare, unde-i incompetenta inventeaza aberatii. Cand noi romanii vom incepe sa fim cinstiti cu noi insine?
  0
  1
  Raportează
 • postat de LUCIA
  Miercuri, 30 Aprilie 2014 09:28
  82.137.10.***
  Locuiesc in micro38 bl N 16 apartin de asociatia de locatari 703. Cu toate ca suntem doi pensionari cu pensie de 800 lei de persoana suntem cu plata facturilor la zi,cu toate acestea nu pot beneficia de apa calda, am fost nevoit sa-mi instalez boiler.Acum factura la energie electrica sa majorat,am sotul care este dependent de oxigen si platesc factura la energie si pe reteta sotului o pensie.Dupa toate acestea cand ajung sa platesc intretinerea constat ca in afara consumului de apa rece pe care il declar m-ai platesc si niste asa zise pierderi,cam2mc de persoana,iar iluminatul pe casa scarii platim aproape la jumatatea consumului din apartament.Daca cineva abilitat citeste acest comentariu rog sa se implice in verificarea contabilitatii asocatiei m-ai sus mentionate deoarece a ajuns sa faca ce vrea fara sa se consulte cu locatarii. Fac lucrari de reparatii fara licitatii fara facturi si opresc banii la intretinere fara a elibera o factura.
  0
  1
  Raportează
 • postat de NIMIC NU-I INTAMPLATOR LA EI........DOAR .....BUNUL SIMT !!!!!!!!!!!!!!
  Miercuri, 30 Aprilie 2014 09:06
  78.96.254.***
  FRATILOR !!!!!!!!!

  CUM DOAMNE IARTA-MA TOATE , MATRAPAZLACURILE , FURTURILE SI PROSTIILE AU CAZUT IN CAPUL BIETULUI CETATEAN , EXACT DIN MOMENTUL IN CARE DIN 2012 A VENIT LA CONDUCEREA SOCIETATII " PUPAZA DUBLU LEFUITA " SI APOI " OSPATARUL CIORBITA".

  PERSONAL INCLIN SA CRED CA NU MAI ERAU MANAGERI IN TARA ASTA SAU STRANSURA ADMINISTRATIVA DE TOATE CULORILE POLITICE , ERA CAZUTA IN SOMN DE MOARTE CU BUZUNARELE LARG DESFACUTE , SA FACA LOC PLOCOANELOR CELOR CARE FARA DE MINTE SI BUN SIMT ERAU NUMITI IN DIVERSE FUNCTII.


  (pamflet)
  0
  1
  Raportează
 • postat de H2O
  Marți, 29 Aprilie 2014 16:01
  5.13.227.***
  CONTRACT INDIVIDUAL CU TOTI FURNIZORII. DESFIINTAREA ASOCIATILOR DE LOCATARI!
  TOTUL VA FI NORMAL DUPA AIA! DEBITELE VO'R FI INCASATE LA TIMP! FARA PROBLEME!
  2
  7
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 29 Aprilie 2014 14:38
  213.218.53.***
  cum se poate face un SISTEM FUNCTIONABIL care sa intruneasca si cerintele Apacanal SA Galati (actualmente total idioate si deplasate) cu cele ale Proprietarilor de apartamente si cu legile care guverneaza Asociatiile de proprietari, regularizarea, normele ANRSC si hotararile pentru ADI :

  A) Apacanal SA sa inteleaga ca este in PRIMUL RAND in interesul ei pentru a avea un raport de plata (a se intelege FACTURA) directa cu orice CLIENT BUN PLATNIC

  B) Apacanal SA sa nu ceara aberatiile actuale, ca o Asociatie sa aibe ZERO datorii, si sa semneze TOTI proprietarii de apartamente pentru bransarea individuala la subsol / casa scarii CI SA ACCEPTE ACEASTA SOLUTIE


  1- Sa fie instalat la fiecare bloc al unei Asociatii de Proprietari UN NOU APOMETRU APCANAL pentru cei care vor face bransamente individuale, care va exista in paralel cu cel vechi

  2- La orice Asociatie de proprietari indiferent ca are datorii sau nu are datorii sa accepte o relatie de FACTURARE INDIVIDUALA cu proprietarii care isi fac bransamente separate pe acest NOU APOMETRU APACANAL, cu sigura conditie ca proprietarul care semneaza aceasta facturare individuala sa fie
  - debransat de la tevile vechi si sa fie racordat
  - aiba un apometru de apartament in subsolul blocului / casa scarii
  - sa fie bransat numai la acest apometru de apartament nou

  3- Regularizarea poate sa o faca tot Asociatia de Proprietari care desi tabelul de regularizare va fi comun, pierderile scrise pentru cei bransati invdividual sa fie ZERO si sumele de plata pentru cei bransati individual sa fie comunicate Apa Canal SA si cele pentru care sunt in continuare bransati la comun, apometrul Apacanal vechi sa fie ca astazi, cu plata la Asociatia de proprietari.

  4- Apcanal va primi un tabel de plata de la Asociatiile de proprietari si va efectua - O FACTURA mare pentru Asociatia de proprietari pentru consumul inregistrat pe apometrul vechi Apacanal - comun asociatiei si acum proprietarilor care sunt la comun
  si MAI MULTE FACTURI INDIVIDUALE pentru toti proprietarii care sunt pe APOMETRUL NOU al Apacanal si care au apometre de apartament la subsol / casa scarii / usa apartamentului si care nu mai sunt bransati la sistemul vechi.

  ASTFEL SE REALIZEAZA:
  - toti cei care vor sa se branseze individual si separat de "la comun" sa o poata face IMEDIAT SI FARA NICI-O OPRELISTE cu conditia sa nu aiba datorii la Asociatie
  - toti cei care au datorii sau nu au bani momentan pentru investitii sa ramana "la comun" cu plata in continuare la asociatie.
  4
  3
  Raportează
 • postat de Gil
  Marți, 29 Aprilie 2014 13:36
  5.13.161.***
  Studiu de tot rasul.
  1 . In iarna 2012 - 2013 , in blocul ,in care locuiesc, s-au platit 280 lei/2 camere fara sa deschida caloriferele; la 3 camere s-a depasiit 350lei,asta in cazul in care tevile subsolului sunt izolate, bucatariile si baile blindate din subsol, cat se platea ptr calorifere calde?!
  2 . in iarna 2013-2014, acelasi bloc , s-a renuntat total la incalzirea centralizata si....surpriza, cei fara centrala de apartament, s-au incalzit cu radiatoare electrice sii au platit comparabil cu iarna*12-*13si au avut mai multa caldura, si inca o surpriza nu au crescut facturile la gaze nici ptr cei cu centrale.

  HEI,ALO!!! toarsilor, nu credeti ca un studiu mai corect nu se putea?!
  0
  4
  Raportează
 • postat de io
  Marți, 29 Aprilie 2014 12:17
  89.137.228.***
  Prima dată .
  Demolați mafia întreținută de baronii psd
  A doua oară .
  E o minciună sfruntată .Că 20% răi platnici.Nu sunt răi platnici ,sunt lipsiți de posibilități financiare din cauza politicului.
  Concluzia e una singură .
  Demolați psd ca să aveți posibilitatea unei vieți normale în Galați și Țară.
  3
  6
  Raportează
 • postat de popo_acas
  Marți, 29 Aprilie 2014 10:00
  89.137.220.***
  Octombrie , noembrie , decembrie 2013 si aprilie 2014 am tremurat . Cu aste trebuia sa inceapa articolul . Am platit si am tremurat . Acuma , ca este terminat sezonul de incalzire , si facem studii ....
  Trebuie sa se liberalizeze deconectarile de la acest serviciu ; singuri care se pot opune sint vecinii celui deconectat; este bine si pentru consumatori , si pentru apaterm . Trebuie limitata/lichidata zona unitara .
  1
  9
  Raportează
 • postat de DECAT CALDURA SI APA SA DAM ......MAI BINE UN STUDIU VESEL SA INSIRAM
  Marți, 29 Aprilie 2014 09:41
  78.96.254.***
  Ia uite Dom'le

  Ei nu pot sa-si tina nadragii de foame si prostie si se trezi brusc SOCIOLOGIA in Apaterm.

  Au scormonit ei ce au scormonit ( total ospatareste ) si au incropit un esantion tupeist , unde cica numai 20% din consumatori mai au datorii la ei .

  V-ATI PRINS ? ASTA INSEAMNA CA :

  - DATORII NU MAI AU DE INCASAT AJUNGAND LA FUNDUL SACULUI ADICA LA ACEL FUDUL DOI DIN ZECE , CARE LA O SOCIETATE SERIOASA CU ACTIVITATI MULTIPLE GENERATOARE DE VENITURI SECUNDARE ( vi le spun alta data care's alea) , NICI NU CONTEAZA.

  - PRODUCTIE N-AU FACUT EI IARNA DAR ACUM CA VINE VARA. SI MAI INTRA SI C.E.T. ul IN R.K. DOUA LUNI JUMATE.

  - CAT PRIVESTE CERSITUL DE BANI DE LA POSESORII DE CENTRALE DE APARTAMENT PE PRINCIPIUL CRETINOID SI ILEGAL AL "CALDURII DIN PARTI" AM SENTIMENTUL SI CONVINGEREA TOTODATA CA LA RANDUL EI NEMERNICA PLATA O VOR PRIMI TOT .......".DIN PARTI"

  Nu le este rusine magarilor. A se intelege ca ma refer la conducerea de varf si la zecile si sutele de milioane vechi ,lefuite si indemnizuite de acestia.
  Nu mai tin minte specialistii in ciorbite si gratare, inginerii financiare si alte teorii manageriale, iarna trecuta cand au inchis caldura in sute si sute de blocuri dea valma ! Cine incalzea peretii acelor blocuri : - centralele de apartament sau penibilul Apaterm cu managementul lui de carciuma zoioasa. CINE ? Ce ar fi daca si ele ar cere acum contributie din parti . Aud !!!!!!!!!!


  @ Ion Cetateanu

  - nu-l mai botezati studiu ca nu este . Este o minciuna sfruntata.
  - sunt profund de acord cu toate visurile dumneavoastra si am sa va demonstrez asta.
  - inca din 2007 societatea Apaterm a propus Primariei si Consiliului trecerea la contorizarea pe orizontala prin circuit inelar la nivel de paliere, cu caseta de robineti si ceas multivalent in fata usii fiecarui apartament. Asa cum atunci Nicolae n-a inteles nimic , nici Stan acum nu intelege nimic . La fel daca faceam inca de acum 7 - 8 ani , un numar de c.a.f.-uri (cazane de apa fierbinte) cu arzatoare performante pe care si cehii si suedezii s-au oferit si inca se ofera sa ni le dea cu credit furnizor pe termen lung, functionale si cu pacura si cuulei de rapita , motorina ori c.l.u. nu numai cu gaz metan , scapam de tirania prosteasca a C.E.T. - ului.

  Din partea alesilor , opozitie tacita totala. Fie-le odihna-n functie placuta si usoara
  0
  10
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Marți, 29 Aprilie 2014 07:05
  79.116.96.***
  Acest studiu arata cat de necesara este separarea consumatorilor si debransarea definitiva a rai platnicilor . Ce se asteapta oare ,sa achite bunii platnici datoriile enorme ale railor platnici ? Apaterm daca vrea sa mai indrepte ceva si sa-i mai aiba clienti pe bunii platnici sa urgenteze separarea consumatorilor ,poate si cu ajutorul CL si primariei ,in caz contrar bunii platnici, cu apa calda si caldura intrerupte, vor inceta sa mai plateasca sau se vor debransa si isi vor instala surse alternative de caldura si apa calda. Aceiasi situatie si in cazul apei reci furnizate de Apa Canal . Care o fi datoria Apaterm la Apa Canal pentru apa rece furnizata ,transformata in apa calda si neplatita de raii platnici ? Daca alesii nostri nu se vor trezi in ultimul ceas sa demareze un program de separare a consumatorilor ,se vor trezi in mod cert ,in brate ,cu doua societati comerciale falimentare si cu un oras paralizat din lipsa utilitatilor de baza.Cum vade eu interesarea celor doua societati in separarea consumurilor : eliminarea birocratiei si atuturor ingradirilor impuse de cele doua societati si de aberantul regulkament neocomunist abia elaborat de madam ADI ,daca este necesar proiectarea ,acesta sa fie gratuita ( este interesul lor sa aiba clienti buni platnici ) ; eliminarea intermediarilor (ex Techem) prin posibilitatea de a masura cantitatea de energie termica furnizata pentru fiecare consumator la limita de separare a propietatilor ,fara ordinul 343/2010; instalarea de catre acestea a aparatelor de masura ( cantarul este al vanzatorului nu al cumparatorului ) . In ceea ce priveste CL ,subventiile sa fie orientate spre investitii in separarea consumatorilor ,cale sigura spre efiencientizarea acestor societati ,de geaba schimba conducte ,face investitii in SC-uri daca beneficiarii nu platesc sau sunt debransati.
  0
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.