Apă pentru 70 la sută din legumele judeţului

Apă pentru 70 la sută din legumele judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorul Aurel Zamfir declară că a cerut finanţare pentru terminarea investiţiei în sistemul de irigaţii din zona Suhurlui-Cudalbi-Matca * „Sunt şanse foarte mari să rezolvăm problema”, spune Zamfir * Finalizarea sistemului ar aduce apă pe circa 18.000 de hectare de teren, cultivat în mare parte cu legume *

Vă amintiţi de faimosul proiect „Terasa Covurlui”, care-şi propunea să rezolve irigaţiile pentru partea centrală a judeţului Galaţi? Ei bine, nu se pune problema să fie reluat aşa cum a fost gândit în anii ’70 (nici n-ar fi foarte posibil în vremurile acestea de criză), dar sunt intenţii foarte serioase ca măcar o parte din el să fie terminată.

Costă, dar face!

După câte ne-a declarat inginerul Aurel Zamfir (foto), directorul Sucursalei Galaţi a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), există posibilitatea ca sistemul ce deserveşte 18.385 de hectare de teren arabil în zona Suhurlui-Cudalbi-Matca-Corod să fie terminat.

„Investiţia este realizată, în medie, în proporţie de circa 80 la sută. Lucrările sunt foarte vizibile mai ales de pe şoseaua Cudalbi-Matca. Pe unele porţiuni e gata, pe altele este la jumătate, iar pe o foarte mică parte trebuie luată de la zero, pentru a face o serie de joncţiuni”, spune Zamfir.

Principala joncţiune este cea de la Valea Vulpii (în apropiere de Suhurlui), care va lega aducţiunea din Dunăre cu canalul CMT 2, către staţia de punere sub presiune (SPP) 33, apoi către Gologanu. De aici, apa va trece prin canale şi conducte (toate existente) pe lângă Cudalbi, până la ferma Gologanu, prin SPP-uri cu numerele 35-36-37-38-40-41,  şi apoi până la Matca şi Corod. Colateral, se va face alimentarea către SPP 28, 34 şi 50 (aceasta din urmă pentru a face joncţiunea cu sistemul Galaţi Nord, pe la sud de Matca) şi cu SPP 15, către Valea Gerului.

Sistemul este realmente impresionat, iar realizarea lui ar costa câteva zeci de milioane de euro. Suma finală s-ar stabili de-abia după ce toate detaliile reluării investiţiei vor fi finalizate.

„Avem şanse mari să începem şi să realizăm ceea ce ne-am propus. Dacă nu de anul acesta, atunci măcar de la anul”, spune Aurel Zamfir.

Irigaţii mai uşoare pentru 20.000 de ţărani

Realizarea acestui proiect va scoate din secetă peste 20.000 de proprietari de terenuri din arealul menţionat mai înainte. Zona este cunoscută atât pentru calitatea pământului, dar şi pentru faptul că este secetoasă. Directorul ANIF Galaţi este de părere că acest sistem de irigaţii este extrem de important pentru judeţ.

„Vom putea da apă pentru o zonă care asigură circa 70 la sută din legumele judeţului. Oamenilor le va fi mult mai uşor şi mai ieftin să irige cu apa din sistem, decât să o scoată din puţuri forate, mai ales că pânza freatică se duce din ce în ce mai în adâncime în zonă. De asemenea, în aria deservită sunt şi o serie de societăţi agricole foarte puternice”, a concluzionat Aurel Zamfir.

Citit 1163 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.