EXCLUSIVITATE VL/ Electrocentrale vrea să PREIA conducerea APATERM

EXCLUSIVITATE VL/ Electrocentrale vrea să PREIA conducerea APATERM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Revizia anuală se amână, deci gălăţenii nu vor rămâne fără apă caldă din 28 iulie, cum fusese anunţat


Sinan Mustafa, reprezentantul firmei Maestro SPRL Constanţa, desemnată de instanţă să conducă Electrocentrale, este, de puţină vreme, cel de care depinde în mare măsură căldura gălăţenilor în iarna ce va urma. Privit ca "omul negru" de către angajaţii Electrocentrale, administratorul special al acestei companii este cel care poate decide, în mare măsură, soarta pe care o va avea sistemul centralizat ce încălzire al Galaţiului. Huiduit miercuri, înainte de întâlnirea cu sindicatele, Sinan Mustafa a încercat să explice, pentru "Viaţa liberă", motivele care au dus la reducerea drastică a sporurilor de care beneficiază angajaţii Electrocentrale, relaţia acestei companii cu Apaterm, cât şi modul în care va încerca să scoată din impas producătorul de energie termică.
"În primul rând, trebuie să se înţeleagă foarte bine faptul că, în momentul în care am venit aici, Apaterm avea o datorie de 339 de milioane de lei către Electrocentrale, datorie care, din păcate, nu a fost prinsă în tabelul de creditare. Conform acestui tabel, Apaterm are de plată către Electrocentrale doar 32 de milioane de lei, bani care şi aşa vin eşalonat. Practic, de acolo pornesc toate problemele", a explicat acesta.
"De asemenea, vreau să menţionez faptul că Electrocentrale deţine în acest moment cinci cazane şi patru turbine, din care însă funcţionează doar un cazan şi o turbină, dar şi aceste agregate funcţionează practic la jumătate din capacitate", mai susţine Sinan Mustafa.
Începând de luni, 28 iulie, gălăţenii ar fi trebuit să rămână fără apă caldă, din cauza reviziei anuale căreia ar fi trebuit supuse echipamentele CET. Sinan Mustafa a luat decizia de a amâna aceste revizii, pentru a mai amortiza, chiar şi puţin, pierderile pe care compania le suportă pe timpul verii. "În fiecare vară, Electrocentrale pierde sume foarte mari. Noi vindem de cinci sau şase milioane de lei şi cheltuim aproape 16 milioane de lei, din care 11 milioane sunt reprezentate de factura la gaze. Este o sumă imensă", a explicat administratorul special.

Doar schimbarea din temelii poate salva compania

Potrivit administratorului special al Electrocentrale, doar o schimbare din temelii a companiei o mai poate scăpa de faliment. "În acest moment analizăm fiecare contract în parte. Am redeschis negocierile inclusiv cu cei de la ArcelorMittal", a spus Sinan Mustafa.
"Trebuie să investim într-o nouă capacitate de producţie a energiei termice, deoarece aceasta este deja depăşită. Din păcate, Electrocentrale nu poate face acest lucru singură, drept pentru care trebuie să avem alături de noi atât Consiliul Local, cât şi pe cei de la ArcelorMittal. Deja avem în plan o propunere de schimbare a facilităţilor de producţie, dar nu se poate estima încă un preţ", a mai spus acesta.
"Ne-am dori să construim un nou cazan pentru abur industrial şi o facilitate pentru producerea apei calde. Pentru această ultimă facilitate avem în vedere spaţiul nostru din oraş, tocmai pentru a reduce, pe cât posibil, pierderile", a continuat Sinan Mustafa.

Modificarea planului de îndatorare

Cele mai mari probleme ale SC Electrocentrale SA derivă din datoria istorică pe care Apaterm nu a achitat-o, datorie care, de altfel, a şi fost ciuntită. Sinan Mustafa are în plan schimbarea acestei stări de fapt. "Practic, legea ne permite în acest moment să cerem o modificare a planului de îndatorare a celor de la Apaterm, având în vedere că noi suntem cei mai mari creditori. De asemenea, dorim să cerem cesiunea către Electrocentrale a creanţelor pe care Apaterm le are către noi. Practic, acum pot să modific acest plan, având în vedere că suntem creditorii majoritari", a spus Sinan Mustafa. De altfel, constănţeanul le mai pregăteşte o surpriză celor de la Apaterm. "Vreau să cer în instanţă să li se ridice dreptul de administrare. Legea 85/2006 îmi permite să fac acest lucru. De altfel, vom demara aceste proceduri în cel mai scurt timp posibil", a mai spus acesta.

Negocieri cu sindicatele

În aceste zile au loc negocieri cu sindicatele din Electrocentrale, vizavi de pachetul salarial obţinut prin intermediul contractului colectiv de muncă. "Scăderea beneficiilor salariale nu este decât un praf în ochi. Aceste scăderi nu vor rezolva situaţia uzinei. Însă reprezintă un prim pas", a explicat Sinan Mustafa. "Cei care şi-au dedicat o viaţă întreagă acestei întreprinderi trebuie să înţeleagă faptul că este nevoie de sacrificii pentru a putea merge înainte. Se poate renunţa la prima de pensionare, spre exemplu, pentru acest deziderat", a mai explicat administratorul special al celor de la Electrocentrale.

Relaţie tensionată cu angajaţii

Miercuri, înainte de a începe negocierile pentru reducerea beneficiilor angajaţilor, Sinan Mustafa a fost huiduit în curtea unităţii de cei aproape 100 de oameni care se strânseseră pentru a vedea cât de afectaţi vor fi la buzunare. Mai mult, după prima rundă de negocieri, mai mulţi angajaţi i-au contestat capacitatea de a readuce Electrocentrale pe linia de plutire. "A mai fost administrator pentru alte două societăţi şi ambele au sfârşit în faliment. Ce ne garantează nouă faptul că Electrocentrale nu va avea fix aceeaşi soartă şi că acest om nu a fost adus aici tocmai pentru a ne falimenta", a spus unul dintre angajaţi.
"Este ambiţia mea personală să fac această unitate să funcţioneze", a mai spus, pentru "Viaţa liberă", Mustafa Sinan

CITEŞTE ŞI: Marius Stan anunţă MOARTEA sistemului public de CĂLDURĂ: "Pe Apaterm scrie FALIMENT! Soluţia este DEBRANŞAREA"

Citit 6722 ori Ultima modificare Vineri, 25 Iulie 2014 00:10

17 comentarii

 • postat de Asociatia 759, bloc M4 A, scara I
  Joi, 31 Iulie 2014 14:15
  5.13.192.***
  Pe luna IUNIE 2014- apa rece 9,93 metru cub
  - apa calda 40,41 lei metru cub...............vrem contorizare individuala...este de trait la bloc din 600 lei pe luna, venitul minim pe economie?
  0
  2
  Raportează
 • postat de unu
  Vineri, 25 Iulie 2014 20:37
  82.137.13.***
  el mai bun Plan si la APATERM SI ELECTROCENTRALE. Da-ti afara toti directorii si secretare afara, pana la ingineri. La ingineri va opriti pueti un dispecer si inginer la conducere, cu salariu de 4 ori cel mult fata de salariu minim.
  Iar toti pupincuristii de la partide afara. Pana atunci vorbe in vant.
  Ma duc sa mai tai niste lemne, ca la iarna o sa fac profit.
  2
  14
  Raportează
 • postat de unu
  Vineri, 25 Iulie 2014 20:23
  82.137.13.***
  Domnu Popa DANUT, ce spuneti dumneavoastra se numeste comunism. ROMANII nu dresc comunism, asa ca dupa noul nostru conducator Victor Viorel ponta a spus, scapa cine poate, noi avem conturi in Elvetia. In 2014 ne da cu praf in ochi si in 2015 incepem sa suportam consecintele.
  Ne pot controla domni de la PSD-PC, PONTA si motanul FELIX? DA. O sa puneti stampila .
  ASA CA CIOCU MIC, SCAPA CINE POATE.
  6
  3
  Raportează
 • postat de POPA DANUT
  Vineri, 25 Iulie 2014 18:48
  89.137.228.***
  suntem o tara bogata , cu oameni saraci si conducatori idioti!!! de ce nu spune nimeni ca doar cei care pupa-n cur partidul si cotizeaza gras au demolat tot ce s-a construit in aceasta romanie pentru a vinde la fier vechi si isi ridica vile, masini sau yachturi luxoase,si-au tras salarii de 8000-20000 lei,iar muncitorii de rand sunt platiti cu minim pe economie 800lei?sa punem mana pe bate,coase sau furci ca la 1907 si sa instauram o noua ordine echitabila pentru toti cei ce muncesc!!! pentru cei simpli platiti cu salarii de mizerie, fabrica este ineficienta si trebuie taiat salariul, dar directorii care nu fac nimic pentru redresarea economica isi incaseaza sporuri de conducere si bonificatii nesimtite pentru simplul fapt ca fac economie la fondul de salarii!!! ESTE TIMPUL SA DARAMAM ACEASTA ORANDUIRE NEO-SCLAVAGISTA !!! LA LUPTA CU MAFIA CRETINILOR DIN FRUNTEA TARII!!! OAMENI DE BUNACREDINTA TREBUIE SA PREIA PUTEREA SI SA PUNEM PE UN FAGAS NORMAL DESTINUL TARISOAREI NOASTRE, RESPECTAND CRITERIUL VALORILOR CRESTINE SI NU PE CEL AL TRADATORILOR DE NEAM!!!CEI VINOVATI DE SITUATIA IN CARE AM AJUNS IN ULTIMII 25 DE ANI TREBUIE SA RASPUNDA IN FATA LEGII SI SA PLATEASCA DUPA JUDECATA POPORULUI OROPSIT!!! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!!!
  2
  12
  Raportează
 • postat de nostradaumu-fa
  Vineri, 25 Iulie 2014 17:01
  94.176.183.***
  Anti-psd , nu ar fi vorba de cei 1200 angajati , cum - necum se vor descurca ei , mai ales cei de la Apaterm , care [de muncitori vorbesc ] au salariile mici , in jur de 1000 lei . Problema majora acum este ca peste 3-4 luni vine iarna , si la o iarna normala cu minus 5-10 grade , cu 6 luni de frig pe an , cum ne descurcam ? Pe ales il inteleg , nu-si face mari probleme caci la una din cele 4 sotii o gasi el ceva caldura , dar cum ramane cu noi ? Eu unul chiar nu vreau sa bag 80 milioane intr-o centrala , fiind chiar multumit de serviciul Apaterm , excluzand anul trecut . Asi vrea ca acesti bani sa-i folosesc la ingrijirea sanatatii , la o excursie in strainatate , etc .
  7
  3
  Raportează
 • postat de anti-psd
  Vineri, 25 Iulie 2014 16:11
  86.124.204.***
  Toti inapoiatii mintal comenteaza sa se inchida 2 societati care dau un salariu la aprox 1200 de angajati.Plus alte cred vreo cateva zeci sute care lucreaza la firme private care au contracte cu acele 2 societati.Dupa creierul vostru ars sa se inchida si Santierul Naval si Arcelor etc.Va plangeti ca nu sunt locuri de munca in Galati, dar pe de alta pare va bucurati sa se inchida alte societati.Dupa creierul vostru tamp vreti sa ajungeti ca Valea Jiului acum vreo 10-15 ani.In loc sa se faca o analiza cine a adus aceste 2 societati in ademenea hal, voi ca niste personae debile mintal cereti falimentul.
  5
  10
  Raportează
 • postat de Și viceversa nu merge? Același rezultat final este...faliment. Două relicve comuniste inadaptabile, cu aceiași gândire economică, parazitism se cheamă, vorba lui Ceaușescu.
  Vineri, 25 Iulie 2014 15:34
  109.98.103.***
  Și mă rog de ce nu să preia Apaterm Electrocentralele, tot aia este, două energofage parazite ce sug prin a lor monopol....două societăți parazite ce se susțin una pe alta cu același rezultat, ineficiență dezastroasă comuniste prin tehnologie și gândire, poate viabile prin Siberia lui Putin.
  2
  8
  Raportează
 • postat de nostradaumu-fa
  Vineri, 25 Iulie 2014 15:01
  94.176.183.***
  A venit romanul Mustafa in Galati sa ne invete cum sa ne incalzim . Poate sa ne spuna turcaletele cam cat isi trage din toata comedia asta ? Si cu acceptul cui ? Sa lasam tribunalul deoparte , vrem sa stim cine trage sforile ?
  1
  15
  Raportează
 • postat de gand
  Vineri, 25 Iulie 2014 14:56
  5.13.130.***
  un mort vrea sa preia un cadavru!!! Electrocentale a fost construita sa produca 600 Mwh energie electica! Ce cantitate de enrgie electrica a produs si a vandut anul acesta ?
  2
  7
  Raportează
 • postat de Roman
  Vineri, 25 Iulie 2014 11:42
  5.13.138.***
  Tot respectul ptr Sinan Mustafa din partea Galatenilor daca are intentii serioase,dar lumea este sceptica atata timp cat a facut parte din CA al Electrocentrale si e trimis de AGA, ca si reprezentant al MAESTRO SPRL CONSTANTA cam dubioasa numirea..iar despre relatii tensionate cu angajatii ei sunt manipulati de unii si de altii ptr a distrage atentia de la furaciunile ce sau produs... cat si de salariile nesimtite si sporurile de conducere ptr performante (care nu exista)si care se ridica la 50% din salariile domniilor lor ce insuneaza cam 7000-8000 ron lunar ale celor 7 directori si fosti directori care si au construit vile, cumparat masini scumpe ,conturi grase ..iar muncitorii salarii de mizerie care vor sa le mai si taie,..la conducerea institutiei o directoare economica care semneaza si uita ce semneaza ..incompetenta si lipsita de orce scrupule deh e sotie de General nu?
  2
  13
  Raportează
 • postat de Electrocentrale livrează o marfă nevandabilă, Apatermul distribuie o marfă fără căutare, azi apa caldă, Iarna ajutoare de încălzire pe energie electrică....și mai trece o Iarnă.
  Vineri, 25 Iulie 2014 11:31
  109.98.103.***
  Băi ăștia cu apă caldă și căldură pe calorifere, aveți marfă nevandabilă, ca dovadă apa caldă nu este folosită, nu este cumpărată pentru că nu este putere de cumpărare chiar dacă vreți să ne-o băgați forțat în casă. Unii folosesc și nu vă plătește ''consumația''....cine-i prostul, ăla care dă degeaba marfa sau cel care ia marfa fără s-o plătească. Oricum, gazul se scumpește, rușii scumpesc gazul, tot la faliment se ajunge....vorba lui Ponta, scapă cine poate. Asta-i economie de piață, moare cel ce nu este competitiv, aveți marfă scumpă și proastă.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 25 Iulie 2014 08:50
  213.218.53.***
  Problema este ca o societate in mod normal pe un profit cat de cat, si cu angajati platiti decent (asa cum ar trebui sa fie toti galatenii) este in insolventa (pasul de dinaintea falimentului, pasul disperat as putea preciza)

  este pacat, mare pacat, dar este VINA 100% AL POLITICIENILOR GALATENI !!!

  In frunte cu toata clica de consilieri locali, primar, viceprimar, asa maretz numitul city-manager toti o masa de ingnoranti si incompetenti.

  Conglomeratul Electrocentrale - Apaterm ar fi in teorie mai fiabile decat incalzirea unitara de apartament, dar tipologia aberanta de plata (au introdus Conventii de plata abia dupa ce au intrat in faliment), prostia colosala cu repartitoarele, si mai ales banii furat ci nonsalanta pe tot felul cica de modernizari, si apoi lipsa oricarei dorinte de a verifica vreo eficienta economica, au dus la tot acest macel al delasarii.

  Acum ca sunt vechi, bine, dar ce faci cand ai zeci de mii de locuinte in care oamenii nu au toti bani (cred ca marea majoritate) sa isi inlocuiasca sistemul de incalzire ??
  Se intelege ca sistemul actual nu este cel mai bun ca pret poate, dar chiar si asa, cand nu ai bani de investitii dar ai bani sa platesti incalzirea Apaterm, ce faci cand acest sistem dispare brusc si ai MII DE APARTAMENTE care nu au nici posibilitatea sa isi puna centrala pe gaz ?!?!?!

  VOrbeau multi de supra incarcare a conductelor de gaz, ceea ce nu este adevarat, dar ce ziceti de o supra incarcare a sistemului electric !!!
  6
  11
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 25 Iulie 2014 08:19
  79.116.104.***
  rectific si anulez:...sugge places ,scuze.
  0
  3
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 25 Iulie 2014 08:11
  79.116.104.***
  Voalat se recunoaste ca sistemul hipercentralizat de incalzire al Galatului este deja mort . Daca o poarte din galateni vor ingheta la iarna sa arate cu degetul la cei care au administrat orasul in ultimii 25 de ani. Citez :"De asemenea, vreau să menţionez faptul că Electrocentrale deţine în acest moment cinci cazane şi patru turbine, din care însă funcţionează doar un cazan şi o turbină, dar şi aceste agregate funcţionează practic la jumătate din capacitate", mai susţine Sinan Mustafa." si"Vara.....Noi vindem de cinci sau şase milioane de lei şi cheltuim aproape 16 milioane de lei, din care 11 milioane sunt reprezentate de factura la gaze. " Aceste fraze spun totul si inchide gura celor care mai sustin eficienta sistemului centralizat . La un calcul sumar ,pentru prepararea apei calde necesara cele 63000 de apartamente, inca racordate ,gazul ars in centralele de apartament ar costa 63000X 40lei=2520000 lei ,deci de peste patru ori mai putin sau hai de doua ori mai putin daca tinem seama si de asigurarea cu apa calda a altor categorii de beneficiar si de eventuala energie electrica produs ,desi ma indoiesc ca se mai produce.. Tovarasi ecologisti ,cine poluieza mai mult ,arderea gazului in cazanul CET ( ala despre care spune d-l Mustafa ca merge la jumatate de capacitate si consuma de cel putin doua ori mai mult gaz sau arderea in centralele de apartament. Imbucurator este ca a putut cineva sa spuna in amosfera de 'las ca merge si asa, voturile conteaza"sugge places a tuturor celor care au condus si conduc orasul ,urmatoarele :""Ne-am dori să construim un nou cazan pentru abur industrial şi o facilitate pentru producerea apei calde. Pentru această ultimă facilitate avem în vedere spaţiul nostru din oraş, tocmai pentru a reduce, pe cât posibil, pierderile", a continuat Sinan Mustafa." Bravo domnule ,succes ,spre binele celor care inca nu pot sa-si permita o centrala de apartament . Daca veti realiza aceasta centrala si daca la ea nu veti racorda nici un rau platnic ,sucesul si rentabilitatea sunt asigurate si se poate instala pana la venirea iernii.
  1
  9
  Raportează
 • postat de ariciul
  Vineri, 25 Iulie 2014 07:45
  185.26.182.***
  minciuna crasa.cred ca e clar pentru toata lumea ca se va intampla exact ,ca la arcelor mittal,cand le-au fost vandute drepturile castigate ,de catre ,oancea si mihaila,si mai apoi pacaliti inselati de catre ionel bors ,si mariana craciun,care impreuna cu conducerea din uzine de la o anumita treapta in sus au tot dat cu p..a in ei pana i-au terminat.fratilor?vorbele nu costa nimic,iar sfarsitul este previzibil.prohodul a inceput de muuuult iar coliva a fost impartita cand inca nici nu murise mortul.de la reovulatie incoace,fiecare a luat cat a dorit din marele tort al tarii,altii au furat cat au putut,unii au primit firimiturile,iar ultimii var ramane cu buzele umflate ,fiindca au ramas putini,cuminti si neputinciosi.am fost parte din elita economiei galatene si nationale,si am ajuns niste paria ,din vina unora ca acesta venit sa ne scape de faliment.pai ne va scapa;operatia reusita,pacientul MORT.
  1
  15
  Raportează
 • postat de Io
  Vineri, 25 Iulie 2014 07:12
  5.13.204.***
  Dana dar daca apaterm si-ar produce singura agentul termic?te-ai gandit la asta?La urma urmei daca iar prelua sau nu cei de la electrocentrale pe cei de la apaterm tot prin instalatia apaterm va fi distributia.
  12
  4
  Raportează
 • postat de dana
  Vineri, 25 Iulie 2014 06:43
  5.13.160.***
  Sa-i dam crezare ca ne va scoate la liman -daca vor distribui ei direct caldura si nu prin capusa Apaterm -om trai si om vedea
  1
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.