Salvarea CĂLDURII Galaţiului poate veni de la Bucureşti

Salvarea CĂLDURII Galaţiului poate veni de la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încălzirea Galaţiului ar putea fi rezolvată cu ajutorul Primăriei... Capitalei. Încă de luna trecută, Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale Galaţi, a declarat, în exclusivitate pentru "Viaţa liberă", că se caută o soluţie petru recuperarea datoriilor pe care Apaterm le are către Electrocentrale, una dintre variante fiind preluarea conducerii Apaterm de către Electrocentrale.

Pe de altă parte, proaspătul director al Apaterm, Cristian Istrate, a spus şi el, în primul interviu pe care l-a dat în noua sa postură, că trebuie găsită o soluţie comună pentru salvarea celor două entităţi care le asigură căldura şi apa caldă gălăţenilor. "Trebuie să vorbim şi cu cei care produc agentul termic. Să vedem în ce situaţie sunti. Va trebui găsită o soluţie ca ambele întreprinderi să discute comun şi să aibă o singură voce la Bucureşti", a spus acesta.

Modelul Capitalei

Soluţia ar putea veni tocmai de la Primăria Capitalei, care încearcă să aducă sub aceeaşi umbrelă furnizorul şi producătorul agentului termic din Bucureşti. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că fuziunea RADET - ELCEN este "în calendar", urmând consultarea Ministerelor Justiţiei şi Finanţelor, pentru avizele necesare, iar apoi aprobarea prin hotărâre de guvern. De altfel, în Bucureşti, constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice (SACET) este în ultima fază. "Ţinând cont că, la ora actuală, calendarul unificării dintre ELCEN şi RADET se află în etapele finale, nu este justificată o discuţie despre majorarea tarifului la transportul şi distribuţia energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv SACET, toate neconcordanţele între deciziile autorităţilor naţionale şi ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi atunci în măsură să controleze tarifele, în beneficiul cetăţenilor", a declarat edilul.

Acest lucru este, de altfel, foarte necesar şi la Galaţi, acolo unde practic, preţul gigacaloriei pentru populaţie depinde de municipalitate, de Apaterm, de Electrocentrale şi, nu în ultimul rând, de ANRE. În prezent, preţul gigacaloriei în Capitală este de 341 de lei, din care populaţia plăteşte circa 170 de lei, iar municipalitatea suportă, prin subvenţie de la bugetul local, 171,18 lei, adică peste 50 la sută din cost. La Galaţi, locatarii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire plătesc 247,73 de lei pe gigacalorie, iar municipalitatea plăteşte 78,84 lei.

Citit 3145 ori Ultima modificare Duminică, 31 August 2014 15:17

7 comentarii

  • postat de 123456789
    Luni, 01 Septembrie 2014 21:31
    185.26.182.***
    Pai ce facem, domnilor ? Ne intoarcem la sistemul comunist centralizat unde decizia era luata de o singura persoana, eventual un dictator ?
    1
    6
    Raportează
  • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE
    Luni, 01 Septembrie 2014 16:05
    185.26.182.***
    @Brăilenii pot, gălățenii bătuți în cap...ăia de la primărie, normal.

    Mai mare misto' nu am auzit.
    Primaria, in sine, nu poate face mare lucru daca CJ-ul nu aloca bani. Asta a facut ala Bunea. Ca si-a tras si el ceva, poate. Oricum, procororii lu' Base s-au facut de ca-ca. Asculta, zic, si se dovedeste ca este un mare zero.

    De fapt, dupa mine, iata de ce anume este vorba:
    - In '69, ceasca a fost convins sa aduca centrala termica a csg sa faca bani. Asa s-au montat si generatoarele de curent. Alea cazane trebuiau sa faca si abur la 300 grdC si curent electric. 60% din gazele de furnal. Peste 250 MW trimisi in circuitul energetic, la pret de energie hidro. Patru grupuri energetice.
    - produs rezidual: apa calda la 150grdC. Pretul 0,00 lei. Asa ca s-a decis sa se trimita apa calda in oras.
    - niste conducte. Evident, niste bani. Cam 13$/mia de mc apa trimisa spre blocuri.
    - dupa capusarea CSG si vanzarea la 8% din valoare a CSG, a inceput balciul politic. Noi derectori la CET. Pana in 2008, doua grupuri faceau si curent. Nu s-au aliniat preturile la costuri ci, ANRE a pus preturi de zece ori mai mari. Sa salvam minerii care trimeteau 15% carbune si 85 pamant, ca pe vremea lu ceasca.
    - din 2009, derectorii base de la electrocentrale nu au mai reusit sa trimita si curent electric. De la doua grupuri la unul si ala doar pentru apa calda.

    Asa ca aste preturi, sociale pentru Galati, au explodat la nivel de Japonie.
    2
    6
    Raportează
  • postat de Brăilenii pot, gălățenii bătuți în cap...ăia de la primărie, normal.
    Luni, 01 Septembrie 2014 12:40
    109.98.100.***
    Păi la București șomajul este cel mai redus din România, salariul minim este 2 000 RON/lună și totuși anul ăsta la București și-au pus centrale termice de apartament 50 000 apartamente....PIB-ul Bucureștiului este mult mai mare, au 6 sectoare, adică de 6 orașe tip Galați, au fonduri să mai supraviețuiască, dar noi suntem săraci, Electocentrale în insolvență, în regim de lucru în avarie la minimum, Apaterm în faliment și trei sferturi din apartamentele orașului în incapacitate de plată, sărăcia în Galați fiind lucie și în expansiune. Brăilenii cum au putu să-și bage centrale de apartament, contor de gaz cu ajutorul primăriei și noi nu? Brăilenii au plătit din buzunar numai montarea caloriferelor și instalația din apartament, restul fiind gratis, adică cuplare la gaz, conorizare și centrală de apartament pentru încălzire și apă caldă.
    2
    14
    Raportează
  • postat de CARICIOPLANE
    Luni, 01 Septembrie 2014 11:54
    5.13.226.***
    INTR-ADEVAR ASA AM AUZIT SI EU
    SALVAREA VA VENI DE LA BUCURESTI !!!!!
    CALDURA VA FI ADUSA CU CAMIOANE SI POSIBIL SI CU, CARICIOPLANE PANA LA AVIASAN.
    LEHAMITE .
    1
    12
    Raportează
  • postat de popo
    Luni, 01 Septembrie 2014 09:29
    213.233.85.***
    Eu nu inteleg nimic din postul de mai jos si din articol .
    Adica cum , modelul capitalei ? Adica pentru cei racordati la sistemul centralizat , primaria sa injecteze mai multi bani ?
    0
    12
    Raportează
  • postat de NICU
    Luni, 01 Septembrie 2014 08:40
    79.116.105.***
    CETATENII IN VOCE CU UNITI TREBUIE IN MOD DEMOCRATIC SA MEARGA SA-SI FACA DREPTATE SUSTIND IDEIILE LOR! CELE MAI CONVENABILE!
    NICIODATA NU SE VA FACE NIMIC DEORECE SUNT INTERESE POLITICE SI PERSONALE PENTRU EI!!
    1
    10
    Raportează
  • postat de Marius Stanica
    Luni, 01 Septembrie 2014 08:21
    213.218.53.***
    CAM ACESTA ESTE FURTUL DIN BUZUNARELE CELOR CARE MUNCESC :

    "La Galaţi, locatarii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire plătesc 247,73 de lei pe gigacalorie, iar municipalitatea plăteşte 78,84 lei."

    Daca sunt cetateni galateni care au centrale de apartament, oricum prin taxe si impozite o parte din banii lor se duc la subventionarea celor care sunt racordati la Apaterm !!

    Eu consider acest lucru UN FURT ORDINAR pentru ca ei se tot lauda cu faptul ca sistemul Electrocentrale - Apaterm este de "inalta eficienta" si care produce gigacaloria mai ieftin decat centralele individuale de apartament, dar de fapt nu exista DELOC "inalta eficienta" ci INALT FURT !

    Furt prin toate caile posibile. O PARTE DIN CALDURA APATERM nu este subventionata direct de primarie ci este subventionata de PRETUL CURENTULUI !!
    Daca va aduceti aminte, exista taxa de inalta cogenerare inclusa in pretul facturii, pret de subventionare din partea tuturor consumatorilor a entitatilor gen Electrocentrale Galati !!!

    Si uite asa STATUL NE CAPUSEAZA PRIN ACESTE ENTITATI COMERCIALE care produc pierderi si sunt furate prin tot felul de contracte si oameni angajati mai mult pe baza de nepotism decat de competenta !


    Pana nu vom scapa de acesti vampiri, acest oras si aceasta tara nu va putea progresa.
    9
    12
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.