Sumele neutilizate de ANL, realocate pentru „Prima casă”

Sumele neutilizate de ANL, realocate pentru „Prima casă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a realocat sumele neutilizate ca garanţii în programul Prima Casă pentru achiziţiile de locuinţe construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel încât să poată fi folosite pentru orice tip de locuinţă în cadrul programului, pe fondul solicitărilor de suplimentare a banilor. 
Anul trecut, Guvernul a alocat un plafon de 500 milioane lei pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) prin programul Prima Casă, fondurile nefolosite anul trecut putând fi utilizate şi în cursul acestui an până la epuizare.

Din această sumă, au fost alocaţi până în prezent 314,5 milioane lei unui număr de 15 bănci, din care au fost acordate garanţii în intervalul septembrie 2013 - iunie 2014 de aproape 8,8 milioane lei, reprezentând o rată de utilizare a plafonului alocat de 1,7 la sută, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, autorităţile estimează că până la finalul anului vor mai fi acordate garanţii de circa 5,2 milioane lei pentru achiziţiile ANL, utilizând acelaşi algoritm de calcul, ceea ce înseamnă că se vor utiliza în total 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.
Având în vedere că plafonul general aprobat în 2014 pentru garanţiile Prima Casă (cu excepţia locuinţelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la începutul lunii iulie, iar băncile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul a decis să realoce sumele neutilizate pentru achiziţiile de locuinţe ANL către bănci pentru a le folosi ca garanţii generale în cadrul programului, inclusiv pentru imobilele ANL.

Citit 1953 ori Ultima modificare Marți, 23 Septembrie 2014 17:05

1 comentariu

 • postat de adi
  Miercuri, 24 Septembrie 2014 11:37
  109.102.94.***
  daca autoritatile de la ANL isi doresc sa vanda aceste lociunte ar trebui sa fie corecti si sa treaca o suprafata locuibila spre vanzare nu una halucinant de uriasa de ajunge sa coste o locuinta ANL care se afla la capatul orasului cat una situata in centru...nu o sa le cumpere nimeni in aceste conditii
  1
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.