La un pas de deschiderea unui CONFLICT DE MUNCĂ la ArcelorMittal Galaţi
Foto: Foto Bogdan Codrescu (Arhiva "Viaţa liberă")

La un pas de deschiderea unui CONFLICT DE MUNCĂ la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicaliştii acuză de „indiferenţă” şi „rigiditate” reprezentanţii administraţiei din Comisia de negociere a noului contract colectiv de muncă


Negocierile de marţi, 20 ianuarie, au fost „în trei ceasuri rele” pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă (CCM) al siderurgiştilor. Chiar dacă vechiul CCM a intrat în prelungiri, nefiind valabil decât până pe 29 ianuarie, reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal şi cei ai Sindicatului Siderurgistul AMG nu au făcut nici un pas în plus în negocieri, iar spiritele s-au încins şi mai mult, chiar dacă reprezentanţii salariaţilor s-au arătat inclusiv dispuşi să mai reducă cu încă doi la sută din procentul solicitat de creştere a salariilor.

„Deşi membrii Comisiei de negociere din partea Sindicatului Siderurgistul AMG au arătat deschidere pentru o eventuală reducere a indexării salariale de la 15 la 12 la sută, restul cererilor rămânând neschimbate, oferind astfel posibilitatea de a se ajunge la un CCM pentru cei peste 6.000 de salariaţi, membrii comisiei de negociere din partea Administraţiei au fost total indiferenţi faţă de propunerile noastre şi au făcut ca ziua de astăzi (marţi, 20 ianuarie – n.r.) a negocierilor să fie una eşuată”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt şi secretarul general al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan. Acesta a precizat că noua rundă de negociere ar fi programată pe 23 ianuarie, însă înainte de începerea acestora, în aceeaşi zi, este programată o întâlnire extraordinară a Consiliului de Coordonare a Sindicatului Siderurgistul AMG în care se va decide poziţia cu care se va merge în faţa administraţiei.

„Toţi membrii noştri de sindicat vor fi informaţi corect în legătură cu oferta administraţiei privind veniturile salariale pe 2015. Cert este că, dacă membrii comisiei de negociere din partea administraţiei vor rămâne la fel de indiferenţi şi rigizi la cererile noastre, vom fi nevoiţi să folosim paşii următori legali pentru a obţine o creştere a salariilor de bază pe măsura eforturilor salariaţilor noştri”, a explicat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul AMG.

Altfel spus, până la declanşarea unui conflict de muncă făţiş între siderurgişti şi reprezentanţii patronatului nu mai este decât un pas. Dacă se va evita o asemenea situaţie, rămâne de văzut. Până în prezent, administraţia s-a arătat dispusă să ofere o majorare a salariilor cu 30 de lei de la 1 ianuarie, la care s-ar adăuga o majorare de 40 de lei de la 1 iulie. De asemenea, s-a mai promis o primă de 100 de lei în decembrie, în cazul în care combinatul va avea profit şi majorarea de la 160 lei la 200 lei a primelor de ziua de naştere şi Ziua Siderurgistului. Este, însă, o ofertă cu mult sub aşteptările salariaţilor din combinat.

Citeşte şi: Câţi BANI în plus la SALARII le oferă administraţia ArcelorMittal siderurgiştilor gălăţeni

Citit 4209 ori Ultima modificare Marți, 20 Ianuarie 2015 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.