Cum se face RESTITUIREA taxei de poluare pentru autovehicule

Cum se face RESTITUIREA taxei de poluare pentru autovehicule
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 655/31.08.2015, a fost publicată OG nr.40 pentru modificarea şi completarea OUG nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. În legătură cu acest subiect, DGRFP Galaţi vine cu următoarele precizări:

"Contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent, în termenul de prescripţie prevăzut de O.G. nr.92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Sumele prevăzute mai sus, precum şi dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi data restituirii acesteia se achită către contribuabili pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20 la sută din valoarea acestora, iar plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de organul fiscal competent".

Cum se calculează

Sumele care urmează să fie restituite contribuabililor, precum şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale se actualizează cu indicele preţurilor de consum publicat de INS la data emiterii deciziei de restituire. Cererile de restituire se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrarea cererii (în conformitate cu prevederile art.70 din O.G. nr.92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) prin decizie care se comunică persoanei interesate în termen de maximum 10 zile de la emitere.

Împotriva deciziei organului fiscal, precum şi în cazul nesoluţionării cererii de restituire în termenul prevăzut mai sus, persoana interesată poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care trebuia soluţionată cererea de restituire.

Procedura de efectuare a plăţii sumelor reprezentând aceste taxe speciale va fi stabilită prin ordin al ministrului Mediului şi al preşedintelui ANAF.

Citit 4625 ori Ultima modificare Joi, 17 Septembrie 2015 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.