Criza a băgat sucul la apă

Criza a băgat sucul la apă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Singurul producător de sucuri din judeţul Galaţi spune că e pe cale să renunţe * Cauzele: criza a redus drastic vânzările, iar concurenţa pare să aibă accente neloiale * „Vine în judeţ suc la preţuri incredibile: mai ieftin decât apa!”, spune patronul afacerii *

Puţină lume ştie, dar la marginea de nord a judeţului Galaţi - undeva între Ghidigeni şi Priponeşti - rezistă pe baricade ultima fabrică de suc din judeţul Galaţi.

Cândva aveam mai multe astfel de întreprinderi. Exista gigantul Coca-Cola, mai era şi o secţie a fostului IJPIPS, ba chiar şi o societate brăileană ridicase o secţie de producere a sucurilor în urbea noastră. Cu timpul, s-au închis toate, cu excepţia celei din nordul judeţului. Care, însă, nu se simte nici ea prea bine...

Lumea nu mai are bani...

Adrian Timofte (foto 2), patronul amintitei fabrici, ne-a declarat că afacerile au luat-o razna cam din luna ianuarie. „Piaţa noastră de desfacere înseamnă în special Bârladul şi Tecuciul, precum şi comunele de pe rază de circa 50-60 de kilometri. Pot să spun că treaba mergea destul de bine până în ianuarie anul acesta. Însă lucrurile s-au schimbat. Vânzările ne-au scăzut la jumătate”, spune Timofte.

Patronul fabricii de sucuri declară că scăderea vânzărilor are legătură directă cu criza din ţară: „Comercianţii cu care lucrăm ne-au spus că nu doar la sucuri s-a prostit vânzarea, ci şi la alte produse. Am înţeles că la mărfurile nealimentare e chiar şi mai grav. Nu mai are lumea bani!”.

Concurenţă la preţuri de apă chioară

Adrian Timofte este foarte nedumerit de modul cum funcţionează piaţa sucurilor. În special când vine vorba de preţurile practicate de unii producători.

„Eu vând sucul cu un pic mai mult decât mă costă să-l fac: 95 de bani, fără TVA, bidonul de trei litri. Asta în condiţiile în care folosesc apă scoasă de mine din puţuri de mare adâncime şi purificată aici. De asemenea, PET-urile le fabric tot eu - pot asigura necesarul pentru tot sudul Moldovei - deci nu am costuri suplimentare. Cu toate acestea, sunt unii, de pe la Buzău, care vin cu sucul la 82 de bani fără TVA. Dacă socotim cât îi costă transportul, ne dăm seama că ei vând marfa mai ieftin decât apa chioară”, spune Timofte.

De altfel, se pare că nu doar de la Buzău vin astfel de sucuri la preţuri incredibile, ci şi de la Bacău şi de la Focşani. „Dacă situaţia asta va continua şi anul acesta nu am ce face: trebuie să reduc drastic activitatea. Şi aşa linia mea de îmbuteliere funcţionează doar 3-4 ore pe zi, după ce anul trecut eram nevoit, uneori, să fabric şi 10 ore pe zi pentru a acoperi cererea”, concluzionează patronul singurei fabrici de sucuri din judeţul Galaţi.

Aşadar, recesiunea economică nu are efecte doar în construcţii, pe piaţa imobiliară şi în metalurgie. Au de suferit şi micii producătorii din domenii care, cel puţin teoretic, nu ar fi trebuit să scadă. Cine ar fi crezut, în urmă cu câteva luni, că până şi piaţa sucurilor va intra în picaj?!

Explicaţie foto 1 - Linia a fost pornită doar pentru camera fotoreporterului „Vieţii libere”. Muşterii - ioc!

Citit 1629 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.