Cei mai BOGAŢI GĂLĂŢENI au, în total, 840 milioane de euro

Cei mai BOGAŢI GĂLĂŢENI au, în total, 840 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* Banul la ban trage, de 18 ori mai mult decât bugetul pe un an al judeţului!


Că au pierdut sau au câştigat milioane de euro, în Top 300 Capital sunt cam tot aceiaşi gălăţeni ca şi anul trecut, în linii mari. O singură familie intră pentru prima oară în top, deşi avere are de mai mulţi ani. În rest, sunt 13 oameni care, împreună, au început 2015 tot bogaţi, dar cu 30 de milioane de euro mai puţin faţă de anii precedenţi.

Acum, cei mai bogaţi gălăţeni deţin averi de peste 840 milioane de euro, adică au de peste 18 ori mai mulţi bani decât sumele prevăzute iniţial în bugetul Consiliului Judeţului pentru anul 2015! Totuşi, toţi aceşti gălăţeni n-au strâns, împreună, decât puţin peste jumătate din cât are cel mai bogat român, Ion Ţiriac, a cărui avere se ridică la 1,5 miliarde de euro.

Stoica şi Didilă. Separat sunt mai săraci

Oamenii de afaceri Gruia Stoica şi Vasile Didilă, fraţi din comuna Toflea, nu mai sunt prezentaţi împreună în Top 300 Capital, ca în ediţiile precedente ale topului. Pe poziţia 14, în scădere cu şapte locuri faţă de anul trecut, este Vasile Didilă (42 ani), prezentat ca fondator al Grampet Group, din care fac parte, potrivit Capital „Grup Feroviar Român şi alţi doi operatori feroviari privaţi din Ungaria şi Bulgaria, case de expediţie în Germania, Austria, Serbia Moldova şi Ucraina şi patru fabrici de construcţii: Reloc- Electroputere VFU Craiova, Electroputere VFU Paşcani, Reva Simeria şi Grampet Debrecen”. În primăvara acestui an, Grampet a devenit şi primul operator feroviar privat din Croaţia şi o obţinut licenţă de transport în Austria.

Vasile Didilă are o avere estimată la 200-220 de milioane de euro.

Gruia Stoica (47 de ani) e pe poziţia 21, în scădere cu 14 locuri faţă de topul precedent. Omul de afaceri are o avere de 165-180 de milioane de euro, tot în scădere, faţă de anul trecut. Capital menţionează faptul că e cofondator al Grampet Group. De asemenea, anul trecut, el a reînceput producţia de locomotive la Electroputere, unde au lansat şi un produs complet nou. Francezii au comandat deja acest produs, numit locomotiva „Terra Nova”. Inginerii de la Craiova au creat chiar şi prima locomotivă care funcţionează doar cu biodisel şi ulei, fără nici un adaos de motorină. Nu în ultimul rând, Gruia Stoica investeşte în Fundaţia Toflea, care îi sprijină pe copiii sătenilor săraci din Toflea să meargă la liceu şi la facultate.

Recent, Gruia Stoica a avut mai multe probleme cu legea. A fost arestat din cauză că i-ar fi dat avocatului Doru Boştină o şpagă de trei milioane de euro ca acesta să îi divulge oferta cu care CFR Marfă participa la o licitaţie la care era înscris şi GFR. Curtea de Apel Ploieşti i-a dat lui Gruia Stoica o condamnare de patru ani de închisoare. În topul precedent, averea oamenilor Gruia Stoica şi Vasile Didilă de afaceri era estimată la 410-430 milioane de euro, în vreme ce acum, chiar dacă le-am socoti laolaltă averile, ar fi vorba despre 365-400 de milioane euro.

Familia Rapotan e mereu în top

Cezar, Angelica şi Mircea Rapotan sunt cei care controlează grupul Arabesque, cu afaceri în ţară şi în străinătate, în domeniul retail-ului şi al distribuţiei de materiale de construcţii. În topul precedent, cu o avere estimată la 95-100 de milioane de euro, familia Rapotan ocupa locul 48. Acum, aceştia ocupă locul 28, cu o avere estimată la 140-150 de milioane de euro, după un an în care profitul s-a dublat şi a ajuns la circa 10 milioane de euro.

Costel Miron şi afacerile sale de elită

Averea omului de afaceri Costel Miron (55 de ani) este estimată la 88-90 de milioane de euro, în creştere cu trei milioane faţă de anul trecut. Mairon Galaţi a făcut afaceri de peste 257 de milioane de euro anul trecut, potrivit Capital. Costel Miron ocupă, în top, poziţia 49.

“Dunăreanului” Corneliu Găvăneanu i-a scazut averea

Companiile controlate de omul de afaceri Corneliu Găvăneanu (64 de ani) au raportat şi pierderi. Metaltrade Internaţional SRL a declarat către Finanţe că a ieşit pe minus cu 7.768.034 lei, în 2014. Per total, averea omului de afaceri gălăţean ar fi scăzut cu vreo opt milioane de euro în ultimul an, rămânând acum la nivelul a 50-52 de milioane de euro. Anul trecut, Corneliu Găvăneanu era pe locul 94 în top, în vreme ce în acest an ocupă locul 104. Capital a considerat oportun să amintească şi că fiul omului de afaceri gălăţean, Răzvan, este membru în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania.

Marian Andreev face bani din ulei. Prutul, înapoi pe plus

Marian Andreev, (51 de ani) patronul SC Prutul SA a prosperat anul trecut. Averea sa, estimată în topul precedent la 35-37 de milioane de euro, a crescut între timp cu aproximativ cinci milioane de euro. De pe poziţia 181, pe care o ocupa acum doi ani, Andreev a urcat pe poziţia 167, în topul de anul trecut şi pe poziţia 131, în topul de anul acesta. În 2014, societatea Prutul SA raporta un profit de 1.805.284 lei. Îmbucurător faţă de 2013, când se raportase o pierdere de 20.261.661 lei. Societatea a trecut, recent, printr-un amplu proces de modernizare a utilajelor şi infrastructurii.

Arcada: un brand şi două mari averi

Partenerii Mihai Humă (58 de ani) şi Spiru Mantu (62 de ani), fondatorii companiei de construcţii Arcada Company ocupă, în acest an, locurile 179 şi 180 în Topul 300 Capital. Anul trecut, aceştia se situau pe locurile 112 şi 113, în top. Averile oamenilor de afaceri sunt similare, estimează Capital, ajungând la 28-30 de milioane de euro fiecare, în scăderea considerabilă faţă de 2013. Dacă în 2014 Arcada raporta, pentru 2013, o creştere a profitului de la 1,6 milioane de euro la 12 milioane de euro, acum a venit vremea pentru o scădere de 65 la sută a profitului. În condiţiile în care Arcada se pregăteşte să lucreze la o autostradă în Transilvania, profitul ar putea însă creşte din nou, destul de curând.

Familia Istrate. Minus 30 de milioane de euro

Omul de afaceri gălăţean Corneliu Istrate (împreună cu copiii săi Ionuţ şi Anca) este o prezenţă constantă în topul celor mai bogaţi români. În topul publicat în anul 2013, averea familiei era estimată la circa 70 de milioane de euro, iar anul trecut estimarea era de 55-57 de milioane de euro. Acum familia ocupă "abia" locul 235 în top, cu o avere estimată la 22-25 de milioane de euro, în vreme ce anul trecut era cu 135 de poziţii mai sus. Familia are afaceri în construcţii şi în turism. Anul trecut, în noiembrie, Vega 93, cea mai cunoscută societate din „familia” de firme Vega, şi-a cerut insolvenţa şi a raportat pierderi de 25 de milioane de euro. A continuat, însă, să lucreze pe proiecte însemnate. În plus, a început să se ridice o altă firmă din aceeaşi familie, şi anume Lemacons.

Legea-i lege, banu-i ban

Pentru prima dată în Top 300 Capital se regăseşte, în acest an, familia gălăţeană Stăncic. Este vorba despre oamenii de afaceri care controlează grupul de firme Tancrad şi care ocupă poziţia 223, cu o avere de 23-25 milioane de euro. Anul trecut, societatea Tancrad raporta un profit de peste trei milioane de euro. Aceeaşi societate a întâmpinat însă mai multe probleme, recent, fiind implicată în dosarul Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila, actualmente condamnat pentru corupţie. La acel moment, parte din bunurile firmei fuseseră puse sub sechestru.

Cei mai prosperi români

Dacă pe primul loc din top este, din nou, Ion Ţiriac, cu 1,5 miliarde de euro, pe locul doi al podiumului bogăţiei româneşti se situează fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, care au o avere estimată la 850-900 de milioane de euro. Pe locul trei s-a clasat omul de afaceri Ioan Niculae, actualmente închis, cu o avere de 750-800 de milioane de euro.

Citit 16963 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Noiembrie 2015 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.