Topul Naţional al Firmelor/ Care sunt CELE MAI PERFORMANTE companii gălăţene de "categorie grea"

Topul Naţional al Firmelor/ Care sunt CELE MAI PERFORMANTE companii gălăţene de "categorie grea"
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În clasamentul pe domenii de activitate întocmit de patronatele din CNIPMMR se regăsesc şi 138 de companii gălăţene * Dintre acestea, 13 firme au intrat în topurile realizate la nivelul marilor întreprinderi * Domeniul naval, industria, construcţiile şi industria alimentară, cel mai bine reprezentate

Spre deosebire de anii trecuţi, mediul de afaceri gălăţean a avut o prezenţă mai substanţială în clasamentul ultimului Top Naţional al Firmelor Private, realizat de patronatele din cadrul Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Mai exact, 138 de firme gălăţene s-au regăsit, la diferite categorii, în topul realizat pe baza unei metodologii aplicate la nivel naţional, în care se ţine cont de mai mulţi factori, precum profitul brut, cifra de afaceri, valoarea activelor, numărul de angajaţi, raportate pe 2014. Întreprinderile au fost clasificate pe domenii de activitate şi pe categorii de mărime, de la microîntreprinderi la întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii şi întreprinderi mari. Numărul destul mare de întreprinderi gălăţene care au reuşit să se plaseze pe primele locuri ale topului este un semn încurajator pentru economia, destul de vitregită până acum, a Galaţiului, apreciază preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

„Sigur că ne dorim mai mult pentru mediul de afaceri gălăţean, mai sunt încă multe de făcut, dar poate că e bine să privim şi partea plină a economiei gălăţene. Iată, sunt companii care reuşesc să se ridice şi să se facă remarcate la nivel naţional în domeniul lor de activitate. Să sperăm că astfel de firme vor fi din ce în ce mai numeroase, spre beneficiul economiei şi comunităţii locale”, a precizat preşedintele patronatelor gălăţene.

Un lucru demn de remarcat este că Galaţiul a avut 13 reprezentanţi la „categoria grea” a marilor întreprinderi, ca nivel al profitului sau productivităţii în domeniile lor de activitate, sectorul naval, industria, construcţiile, dar şi industria alimentară fiind cel mai bine reprezentate.

Polul naval mişcă Galaţiul

Sectorul naval are drept „navă amiral” Şantierul Naval Damen Galaţi, care, în domeniul construcţiilor de nave, a ocupat locul întâi pe ţară, cu un profit de 38,9 milioane de lei. Şantierul a avut anul trecut un număr mediu de 2.333 de angajaţi şi a raportat o cifră de afaceri de 500 milioane de lei. Pe zona activităţilor legate de activitatea construcţiilor navale, SC Aktiv Ship SRL, cu 365 de salariaţi şi o cifră de afaceri de 19,2 milioane de lei, s-a plasat pe primul loc după profitul brut, 3,7 milioane de lei, în domeniul „Tratarea şi acoperirea metalelor”. De asemenea, SC Alewijnse Marine Galaţi SA a ocupat locul doi pe ţară ca productivitate, în domeniul „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică”. Compania este specializată pe activităţile de inginerie electrică navală, iar anul trecut, cu 476 salariaţi, a raportat o cifră de afaceri de 171 milioane de lei şi un profit brut de 2,7 milioane de lei.

Plutonul naval este completat cu cel al transporturilor, SC Navconsult SRL, specializată pe angajarea de personal maritim şi fluvial reuşind, cu 357 angajaţi şi o cifră de afaceri de 15,5 milioane de lei, să obţină pe domeniul „Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă” locul doi ca nivel al profitului, chiar dacă acesta a fost de doar 59.773 lei.

Port Bazinul Nou a reuşit să obţină, cu 289 de salariaţi, o cifră de afaceri de 34,7 milioane de lei şi un profit brut de peste 1 milion de lei, rezultate care au plasat-o pe locul trei ca productivitate pe domeniul de activitate „Manipulări” (de mărfuri).

Nu în ultimul rând, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, care are drept misiune principală menţinerea în bune condiţii a şenalului navigabil al Dunării, s-a plasat pe locul trei ca cifră de afaceri, cu 57,1 milioane de lei, pe domeniul „Activităţi şi servicii anexe transportului de apă”, însă aici trebuie menţionat că activitatea regiei este, într-o bună măsură, susţinută de la bugetul Ministerului Transporturilor.

Profit din industrie

La categoria mari întreprinderi, Galaţi a avut reprezentanţi în Topul Naţional al Firmelor realizat de CNIPMMR şi în alte zone ale industriei, altele decât cea navală. Vârful de lance a fost, pe anul 2014, SC Criomec SC, o societate care a avut o evoluţiei foarte bună în montarea şi repararea echipamentelor industriale. Pe 2014 a raportat un număr mediu de 559 salariaţi, o cifră de afaceri de 48,6 milioane de lei şi un profit brut de peste un milion de lei. Compania a avut a treia cea mai mare cifră de afaceri la nivel naţional, pe domeniul „Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat”, activitatea ei fiind, însă, mult mai complexă decât lasă să se înţeleagă denumirea după codul CAEN a principalei activităţi.

Un an profitabil a avut şi SC Phoenix Slag Services SRL. Cu 274 de angajaţi, o cifră de afaceri de 106 milioane de lei şi un profit brut de 24,1 milioane de lei, compania s-a plasat, după acest din urmă indicator economic, pe primul loc la categoria „Recuperarea materialelor reciclabile sortate”. După cum se ştie, societatea are drept principal obiect de activitatea valorificarea materialelor din halda de zgură a combinatului siderurgic ArcelorMittal.

Construcţiile au luat partea leului

Dacă este, totuşi, să ne referim la recorduri în materie de profit, SC Arabesque SRL este lider incontestabil nu numai la nivelul Galaţiului, ci şi la nivel naţional, pe segmentul comerţului cu materiale de construcţii. Societatea a raportat pe 2014 un număr mediu de 2.486 de salariaţi, iar la o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de lei a obţinut un profit brut de 59 milioane de lei. Compania a depăşit de mult „graniţele” Galaţiului, iar acum, atât cu numeroasele filiale din ţară, cât şi cele din străinătate, şi-a consolidat statutul de societate multinaţională.

În topul profitului, nu numai pe domeniul ei de activitate, o regăsim şi pe SC Mairon Galaţi SA, din grupul Mairon. Societatea a avut anul trecut un număr mediu de 404 salariaţi şi o cifră de afaceri de 1,14 miliarde de lei. Compania a obţinut primul loc, cu un profit de 36,6 milioane de lei, pe domeniul „Comerţul cu ridicat al metalelor şi minereurilor metalice”.

Profit bine condimentat

Oarecum o surpriză a Topului Firmelor este regăsirea în acesta, la întreprinderi mari, a unei societăţi din subordinea Consiliului Local Galaţi, respectiv, SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA Galaţi. Societatea a obţinut locul doi pe ţară ca profit, cu peste 1 milion de lei, pe domeniul de activitate „Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare”. Pe anul trecut, societatea ce se ocupă de administrarea pieţelor gălăţene a raportat un număr mediu de 305 salariaţi şi o cifră de afaceri de 19,5 milioane de lei.

Un loc doi ca profit brut, cu 1,8 milioane de lei, a obţinut şi SC Alex&Comp SRL, la „Fabricarea condimentelor şi ingredientelor”. Cât de „gălăţeană” va fi pe viitor societatea, rămâne de văzut, compania cu 254 de salariaţi şi o cifră de afaceri de 58,6 milioane de lei fiind preluată, în aprilie, de grupurile Dr.Oetker, respectiv, Fuchs.

În zona alimentară, SC Prutul SA şi-a consolidat poziţia în domeniul „Fabricarea uleiurilor”, plasându-se pe locul doi ca nivel al profitului, cu 1,8 milioane de lei. Compania, cu operaţiuni în întreaga ţară, a avut anul trecut 555 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 745 milioane de lei.

Una peste alta, s-a format un pluton de mari întreprinderi care trag după ele economia Galaţiului. Nu ne rămâne decât să sperăm că, în anii viitori, vor creşte economic cât mai multe întreprinderile mici şi mijlocii, astfel încât acestea să intre, de asemenea, în categoria grea a numărului locurilor de muncă generate, a cifrei de afaceri sau profitului.

Citit 5652 ori Ultima modificare Marți, 03 Noiembrie 2015 01:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.