Cât costă refacerea irigaţiilor în judeţul Galaţi

Cât costă refacerea irigaţiilor în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Peste 7,5 milioane de euro ar intra în infrastructura principală, în primele faze de investiţie * Încă 20 de milioane de euro s-ar duce pe alimentarea cu apă de la Movileni a zonei Matca * Şi cu infrastructură reabilitată, irigaţiile tot vor fi prea scumpe pentru mulţi fermieri

De ani de zile, fermierii gălăţeni se plâng că nu-şi pot uda câmpurile, fie pentru că infrastructura principală de irigaţii e părăginită, fie pentru că preţul udării e prea mare, iar banii nu şi-i recuperează din sporul de producţie. Prin votul de săptămâna trecută al parlamentarilor - prin care s-a decis acordarea unui miliard de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii - au şi fermierii gălăţeni o nouă şansă să-şi vadă problemele rezolvate. În 2016, din miliardul votat se vor aloca 145 de milioane de euro pentru infrastructura principală, adică în aducţiunile de apă. Să vedem ce sume vor ajunge la Galaţi, pentru proiectele deja depuse de privaţi şi de stat.

Momentan, suntem la pământ

Acum, sistemul gălăţean de irigaţii este folositor pentru prea puţini fermieri. Judeţul nostru are 351.000 hectare de teren agricol, din care doar vreo 15.000 se irigă efectiv. Mai exact, udă o parte dintre fermierii din Lunca Prutului şi din Lunca Siretului. Suprafaţa pe care s-ar putea uda - chiar şi după ce s-a furat ca-n codru din ţeava de apă - e mai mare, ajungând până la peste 55.000 de hectare. Totuşi, cine n-are apa aproape sau cine se află pe trepte superioare de udare nu-şi poate permite să plătească energia necesară pentru a-şi pompa apa până pe câmp. Fermierii gălăţeni înscrişi în federaţii şi organizaţii de utilizatori de apă pentru irigaţii (FOUAI-uri sau OUAI-uri) au tot accesat bani pentru a-şi reface infrastructura de irigat din ferme. Vorbim aici însă despre ceea ce se numeşte infrastructură secundară de irigaţii, pentru reabilitarea căreia se pot atrage fonduri europene nerambursabile. Pentru reabilitarea infrastructurii principale, însă, nu se pot absorbi fonduri europene. Aceste investiţii cad în grija statului, care până acum n-a prea investit, cel puţin în zona Galaţiului.

Nevoile sistemului principal de irigaţii din judeţ

Directorul adjunct al Agenţiei Naţional pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi, ing. Gheorghe Lefter, ne-a dat detalii despre lucrările care ar trebui făcute în ceea ce priveşte infrastructura principală de irigaţii din Galaţi, dar şi despre costurile pe care le-ar implica aceste lucrări. "Înainte de toate, ar trebui să reabilităm SPA Dunăre, care deserveşte o suprafaţă de 91.000 de hectare. Acolo ar trebuie înlocuite cele şase agregate de pompare cu unele mai puţin energofage. De asemenea, ar trebui înlocuite conductele de aspiraţie cu care tragem apa din Dunăre. Acestea sunt metalice şi suferă de pe urma unui grad ridicat de coroziune. Instalaţiile electrice, la fel, ar trebui, reabilitate. Apa ar trebui măsurată cu debitmetre, tehnologie a cărei implementare o cer şi cei de la Apele Române. Să spunem că toate acestea s-ar putea realiza, la SPA Dunăre, cu circa trei milioane de euro", a precizat ing. Gheorghe Lefter.
Aceasta nu este însă singura nevoie a infrastructurii principale de irigaţii din judeţ. "Un alt obiectiv major este reabilitarea SRP 1 Vânători. La momentul actual - chiar dacă este încă în administrarea noastră - SRP 1 este predată către FOUAI Câmpia Covurluiului. Dumnealor deja au întocmit un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro pentru reabilitare. Asta a fost suma maximă pentru care li s-a permis să depună proiectul în cadrul căruia se vor înlocui agregatele de pompare. De asemenea, FOUAI Câmpia Covurluiului a întocmit un proiect de reabilitare a unui fir la sifonul Mălina, care transportă apa din zona Vânători spre Mihail Kogălniceanu, unind CMT (Canalul Magistral Terasă) cu Vânători. Firul acesta are un diametru de peste 3.000 de milimetri şi o lungime de trei kilometri. Este în funcţiune de prin 1985 şi s-a corodat. Sunt pierderi mari de apă, iar în cadrul acestui proiect se fac realiza o torcretare cu beton la interior, ceea ce îi va prelungi destul de mult durata de utilizare. Tot FOUAI Câmpia Covurluiului mai are un proiect prin care, cu 1,5 milioane de euro, trebuie realizată consolidarea unui fir al sifonului de Lozova şi, pe măsura 1.2.5, au accesat un milion de euro - maximul acordat - pentru reabilitarea unui fir la sifonul Suhurlui", a spus ing. Gheorghe Lefter.
După ce se va putea reabilita şi sifonul Valea Gerului, cu diametrul de 1.900 de mm, care duce apa spre zona Griviţa - Costache Negri, specialistul citat este de părere că punctele nevralgice ale sistemului principal de irigaţii vor fi fost rezolvate. "Ar mai fi de refăcut pereţii de beton pe canale, spre exemplu, dar astea sunt chestiuni mai simple şi s-ar putea rezolva mai uşor", a declarat ing. Gheorghe Lefter.
În total, ar fi deci nevoie de 7,5 milioane de euro pentru a aduce infrastructura principală aproape de un stadiu decent de utilizare.

Va primi Matca apă de la Movileni?

În acestă vara, SC Agrimat Matca SA, manageriată de ing. Gavrilă Tuchiluş, a adus apă din Dunăre, pompată la mare înălţime, pentru a-şi putea iriga culturile pe timp de secetă. Pe alocuri, de-a lungul aducţiunii, apa a înaintat şi cu câţiva metri pe oră. Costurile au fost împovărătoare. Şi tot mari vor rămâne şi dacă infrastructura s-ar moderniza, din cauza treptei superioare de pompare pe care se află localitatea. Soluţia pentru ca întregul bazin legumicol Tecuci să poată uda în voie este, la acest moment, doar pe hârtie: alimentarea zonei cu apă din bazinul hidrocentralei de la Movileni. "Eu cred că acest proiect, al alimentării zonei Matca cu apă de la Movileni, se va realiza, mai devreme sau mai târziu. Sperăm noi că mai devreme. Nota de fundamentare pentru acest proiect a ajuns la minister, pentru aprobare. Această notă de fundamentare a fost promovată de ANIF Galaţi, după care şi-a urmat cursul. A fost avizată de ANIF la Bucureşti şi la minister, iar acum urmează să se întocmească documentaţia pentru avizarea lucrărilor de intervenţie, memoriu tehnic şi aşa mai departe. Sunt paşii pe care îi urmează orice lucrare. Sunt lucrări care ar trebui realizate cu bani de la stat. La ultima evaluare, costurile se ridicau la 90 de milioane de lei, cu tot cu staţia de bază, staţia de repompare, aducţiunea (conductă de 2.000 mm în diametru, pe o lungime de 11 kilometri) de la Movileni până la staţia 49, unde se face repomparea…. Tot. E o suprafaţă întinsă acolo, e bazin legumicol, aşa că n-ar fi un cost tocmai mare al investiţiei. Ar fi păcat să nu se realizeze aşa o lucrare”, a explicat ing. Gheorghe Lefter.

Fără sprijin pentru energie, tot n-o să ude toată lumea

Chiar şi cu întreaga infrastructură principală finalizată şi predată, tot nu le-ar fi la îndemână să ude tutror fermierilor gălăţeni care au nevoie de apă. Motivul: sistemul de irigaţii din zona noastră a fost creat într-o perioadă în care statul socialist avea bani. Drept pentru care, s-a ajuns la concluzia că merită să pompezi apa la 90 de metri înălţime şi să urci chiar şi până pe a cincea treaptă de pompare. Era rentabil atunci. Era rentabil şi în perioada în care statul subvenţiona irigaţiile. Spre exemplu, în bazele de date ale ANIF este consemnat faptul că în 2009 - ultimul an în care s-au acordat subvenţii pentru irigaţii - suprafaţa contractată pentru irigaţii era de 91.417 hectare de teren, iar cea irigată, efectiv, se ridica, însumând toate udările, la 83.998 hectare. În anul următor, odată cu eliminarea subvenţiei, suprafaţa contractată pentru irigaţii a scăzut la mai puţin de jumătate (la 40.948 hectare), iar cea irigată efectiv a scăzut de mai mult de opt ori (la 10.665 hectare).
Problema se înregistrează, în special, în zonele aflate pe treptele III, IV, V şi VI de pompare, adică la peste o sută de metri înălţime. Astfel de zone se găsesc în Cudalbi, Matca, Cuca, Rediu, Frumuşiţa, Scânteieşti, Folteşti, Pechea, Tuluceşti şi Măstăcani. Şi chiar dacă toată infrastructura va fi refăcută, fermierilor din zonele mai înalte le va fi greu să ude fără sprijin financiar.

Citit 3817 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Octombrie 2015 00:50

10 comentarii

 • postat de RADULIAN
  Marți, 20 Octombrie 2015 09:08
  81.12.150.***
  Domnule Mihai Stroila bine ca ai reaparut matale, unde ai fost bre, pana acum. Cum ai rabdat , matale prostiile astora...???.Matale le zici cum nu se mai poate de bine dar cine sa ia seama. Bani s-au bagat si se baga in irigatii dar daca nu este minte si pricepere cu preocupare serioasa pentru agricultura vai de ei. Daca Lefter a ajuns Director la ANIF GALATI este clar nu mai vad galatenii irigatii nici la Pastele cailor. Unde i-au gasit pa astea , mai Dle Stroila, cine ne-au pricopsit cu acest tandem de toata rusinea Barceanu+ Lefter...??? Bine zici matale ANIF este patria prostilor si a betivilor. Blestem pe capul nostru.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Agricultor care am platit pentru fostul sistem de irigatii
  Luni, 19 Octombrie 2015 22:48
  78.97.254.***
  Sunt unii care nu inteleg si mesajul adiacent: dar cu cei care au distrus sistemele de irigatii, cum ramane? Unii fac si altii distrug. Avem un precedent. Se refac sistemele de irigatii. Sunteti siguri ca peste cativa ani nu vor fi distruse de catre alti "emanati"?
  2
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Luni, 19 Octombrie 2015 20:36
  109.98.102.***
  Citesc si nu-mi cade bine vaicareala si pesimismul. Sigur. Starea reala a activitatii de IMBUNATATIRI FUNCIARE, in general si a IRIGATIILOR, in mod special, nu este o stare buna. Cauza...?! Activitatea a cazut pe mana habarnistilor, a veneticilor, a impostorilor, a celor fara pic de merite. S-a distrus si picul de infrastructura, s-a pustiit, totul a devenit ruina, vandalii cu gulere albe, politicieni de doua parale sustinuti de ,,specialistii,, iresponsabili, fara pretuire si respect fata meseria pentru care s-au forma. S-a distrus cu precadere in cei din urma 10-12 ani, s-a pus capat prin Ordonanta 82/2011, si acum -iata!- ne vaicarim. ne facem ca nu cunoastem. Guvernul actual, tanarul ministru al AGRICULTURII, Daniel CONSTANTIN, impreuna fac eforturi pentru O AGRICULTURA IRIGATA. Cine nu stie..?!. Iata: in jud Galati s-au investit in ultimii 2-3 ani peste 15 milioane de E in refacerea si modernizarea amenajarilor interioare, urmeaza o noua finantare UE pentru alte 12 milioane de E începând cu anul viitor. Va spun ca om, ca SPECIALIST implicat pana peste in astfel de investitii pentru o AGRICULTURA IRIGATA. Acolo unde este raspundere, implicare, determinare si dorinta de a face treaba, lucrurile se misca. S-au facut lucruri minunate in Lunca Prutului- in Bratesul de Sus, la Foltesti-, sus in Campia Covurluiului, la Smârdan, in Lunca Siretului, la Branistea. Lucrari concepute, executate cu consultanta de executie si urmarirea a calitati de SPECIALISTI, de PROFESIONISTI cu oarece merite si multa experienta in proiectarea, executarea, exploatarea si consultanta a ACTIVITATILOR si LUCRARILOR de IRIGATII. S-au facut lucrari de calitate fara pic de vicii in executie, cu comportari exceptionale la PROBELE GENERALE de FUNCTIONARE si la RECEPTIA de TERMINARE a LUCRARILOR. Sigur s-au mai strecurat si impostori, dar intre PROFESIONISTI s-au autoeliminat. Mai sunt si altii. Functionarime inepta sau abuziva, mici stabi de provincie, nenumarati ,, tehnocrati,, care umplu organigrama ANIF- ului si a institutiilor cu greutate in REFACEREA si MODERNIZAREA IRIGATIILOR, contribuind- anonimi, dar eficienti- la brambureala geneala. Nu vreau sa fiu nedrept. Am spus mai sus. Stiu, din experienta, ca, nu o data, putinii, cati mai sunt, angajatii acestor institutii reprezinta elementul de continuitate si de minima functionalitate, intr-o structura al carei varf e schimbat mereu, arbitrar, imprevizibil, dupa cum bate vantul politic. Dar sunt si unii,destui, din pacate, foarte, foarte multi- la ANIF aproape 85%- adusi in ,,aparat,, pe alte criterii decat COMPETENTA si PROFESIONALISMUL, PREGATIREA DE SPECIALITATE: cea DE IMBUNATATIRI FUNCIARE. Cu ei e mai bine sa nu te pui, sa nu ai de-a face. Sunt baieti si fete de gasca, bine vazuti si sustinuti, din pacate, in prostie de cate un sef de partid, loiali pana la slugarnicie (sau pana la schimbarea liderului) siguri de pozitia lor, obraznici si agresivi care au numai si numai certitudini si nici pic de indoieli si nu au nici spatiul mintal pentru opinii diferite. Citesc si recitesc ce se scrie si ce se comenteaza. Ma intristez si ma ingrijorez. Cu vaicareala si cu vreau, vreau... fara sa punem umarul si sa scoatem mintea din vacanta, activitatea de IRIGATII nu trece de uvertura. Ce facem noi , SPECIALISTII de IMBUNATATIRI FUNCIARE...? Ce...? Stiu foarte bine ca nu poti transforma ,,rezonabilul,, in virtute suprema. Inventarul experientelor noastre profesionale nu poate fi ,, curatat,, de numeroasele lui episoade nerezonabile fara risc de a deveni o plicticoasa peltea de insiruiri, mereu si mereu, sterpe, goale. Pe de alta parte, nu poti evacua din campul comportamentului comunitar din activitatea de IRIGATII, si nu numai, criteriul masurii, al cuviintei, al adecvarii si profesionalismului. Dialogul cu valorile autohtone e sporadic, arbitrar, guvernant, in cel mai bun caz, de interes maximal de pastrarea locului si scaunului. Nu ne intereseaza omul merituos si ideile sale.Iata, asta si dupa 2-3 ani de la apusul regimului si a guvernarii ce a dus la sucombarea activitatii de IRIGATII. S-a coabitat din prosti, din inertie, s-au mostenit invaturi proaste legate si de IRIGATII. Dar, a venit vremea sa porneasca, sa se miste ceva, putin cate putin si in activitatea de IRIGATII .Guvernul a facut primul pas. A dat o lege, LEGEA IRIGATIILOR. Nu este o lege perfecta. Dar este un inceput. Trebuie sa realizam ca IRIGATIILE sunt activitati LIBERALE. Dar Guvernul urmareste ca aceasta activitate sa aiba un caracter social -liberal - 50% cu 50%. Este un pas inainte care trebuie sa aiba ca uvertura,EDUCAREA si PROFESIONALIZAREA ACTIVITATILOR de IMBUNATATIRI FUNCIARE si in special a IRIGATIILOR. Altfel geaba stradaniile...!
  3
  2
  Raportează
 • postat de Marian
  Luni, 19 Octombrie 2015 18:24
  5.13.150.***
  Sa ne spuna si noua cineva cate milioane de euro din fonduri europene s-au alocat sau cate urmeaza sa se mai aloce pentru reabilitarea amenajarilor preluate de organizatii . Daca tot s-au bagat bani in pamant , atunci trebuie sa se faca ceva si pentru aductiune , dar asa cum pune problema d. Lefter , nu este decat un vis . Vorbeste dansul de schimbarea agregatelor la SPA Dunare , daca imi amintesc bine , apa era asigurata in cea mai mare parte a anului gravitational , ei dar daca se poate , hai sa ne batem joc de banii statului. Poate ne mai spune cineva si la care organizatii s-au alocat fonduri europene si ce posibilitati sunt ca sa ajunga apa pentru irigatii , sau pur si simplu au mancat euro degeaba . Asa e la noi , verificarile se fac cand de fapt nu mai ai ce verifica.
  0
  2
  Raportează
 • postat de ignorantul
  Luni, 19 Octombrie 2015 12:39
  217.156.52.***
  Incep cu o vorba batraneasca, "Frica pazeste bostanaria !"
  Intreb: Care frica (cui sa-i fie frica si pentru ce)? Care bostanarie (a cui bostanarie, a statului)?

  Domnilor, atata vreme cat s-a JEFUIT reteaua de irigatii, si NU S-A LUAT NICI O MASURA PENTRU IDENTIFICAREA SI PEDEPSIREA VINOVATILOR, ce face acum?
  O luam de la capat?
  Avem legi pentru orice!!!
  Da chiar asa este.
  Avem prevederi legislative pentru orice, cu amenzi si pedepse foarte mari.
  Problema noastra e ca nu le aplica nimeni.
  Iar factorii de decizie - politicul - se lauda ca munceste si dau legi, dar uita sa "bage sula in coaste" celor care trebuie sa le aplice!!!
  Asa ca vreti IRIGATII, atunci ganditi-va serios ce se v-a intampla cu furtisagurile instalatiilor de irigare.
  Canalele, nu cred ca o sa le fure nimeni, doar ca, tevile si instalatiile de aductiune a apei, pompele de la statiile de pompare, traseul de cupru de la stalpii de curent electric, asta o sa dispara in secunda doi.

  Inchei cu aceeasi vorba batraneasca, "Frica pazeste bostanaria !"
  Intreb: Care frica (cui sa-i fie frica si pentru ce)? Care bostanarie (a cui bostanarie, a statului)?
  0
  5
  Raportează
 • postat de statul palma barba cot
  Luni, 19 Octombrie 2015 12:16
  82.137.11.***
  Statul clintelar nu se mai satura de furat si de distrus e ca si.cum ai darama garaje si ai construi parcari aceeiasi clienti ai statului in functii de conducere si de decizie acelasi sistem imbacsit de parazitism nepotism si spaga
  0
  2
  Raportează
 • postat de corneliu
  Luni, 19 Octombrie 2015 10:31
  5.2.205.***
  Fermierii galateni aveau in '90 unul din cele mai bune si eficiente sisteme de irigatii/desecare din tara. Cu complicitatea sau chiar cu ajutorul lor sau cel putin cu stiinta lor acest capital a DISPARUT! Numai conducta de aluminiu cred ca au avut fiecare unitate CAP sau IAS intre 5000 si 10000 buc..... Daca acest complex era facut pe banii lor era OK dar aici a fost jaf pe banii nostri. Ideea ca fermierii mai vor o data sa praduiasca valori de investitie atat de mari e o gluma proasta. Irigatii DA, pe banii nostri NU!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Terente
  Luni, 19 Octombrie 2015 09:46
  86.34.180.***
  De la baraj pana la la Matca se poate aduce apa gratis, cu fortele proprii ale Agrimat, prin achizitionarea de pompe eoliene(wind pump), amplasarea lor facandu-se la intervale corespunzatoare dupa parametrii de functionare optima. In China se aduce apa dintr-o vale inundabila pe un platou arabil dar odinioara arid, printr-o cascada de astefel de pompe actionate 100% de vant.
  0
  4
  Raportează
 • postat de un sfert de secol ratat
  Luni, 19 Octombrie 2015 08:12
  5.13.140.***
  de 25 de ani se fura si se distruge in romania in continuu si nu sunt un nostalgic comunist chiar deloc
  0
  6
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 19 Octombrie 2015 08:04
  5.13.190.***
  7,5 milioane de euro ????? Nu s-au pierdut doua zerouri ? Avand in vedere pretul la energie nu cumva ar trebui schimbat modul de gestionare si distributie a apei la culturi ? Reabilitarea sa inceapa in mod unitar ,de la schimbarea metodelor de udare si reducerea la o treime a consumului de apa si pana la reproiectarea aductiuniei la un debit care sa asigure ,la costuri minime ,a acestei treimi.La ce mai este necesara reabilitarea statiilor de pompare existente ,statii care urmau sa asigure apa pentru cca 289000 ha (Campia Covurlui ,Extindere Campia Covurlui si Nord Covurlui ) atata timp cat nu se vor mai iriga decat aproximativ 100000 Ha ? Cat de benefica ar fi fost existenta la aceasta data a barajului si acumularii Suhurlui ,microclimat aducator de ploi , apa pentru irigatii ,partial din colectarea scurgerilor de pe vaile adiacente ,irigatii si asigurarea alimentarii cu apa a localitatilor din centru judetului .Consider ca si cele 7,5 milioane de euro sunt un vis ,nu se va face nimic ,ce a fost distrus este distrus definitiv , sa multumim conducatorilor iubiti din ultimii 25 de ani ,consider ca unii au pastrat recent un moment de reculegere si pentru distrugerea imbunatatirilor funciare .
  1
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.