Cât de corect este să lucrezi în ZILELE LIBERE LEGALE şi câţi BANI meriţi pentru asta

Cât de corect este să lucrezi în ZILELE LIBERE LEGALE şi câţi BANI meriţi pentru asta
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că agenţii economici al căror obiect de activitate este comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare îşi pot chema la lucru angajaţi, în zilele declarate libere legale prin lege, dar numai dacă le oferă acestora, în schimb, compensaţii. Aceste compensaţii pot fi: zilele libere acordate în altă perioadă sau un spor la salariul de bază.

La foc continuu nu există zi liberă

Magistraţii ÎCCJ susţin, de asemenea, că sunt justificate prevederile Codului Muncii care prevăd că parte din societăţi nu pot acorda zile libere întregului personal. Totul depinde, potrivit legii, de „caracterul procesului de producţie” şi de „specificul activităţii”.

„Prin sintagma «caracterul procesului de producţie» sunt vizate unităţile sau locurile de muncă cunoscute sub denumirea generică «cu foc continuu», adică acelea care deţin instalaţii, utilaje ori maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare, respectiv fabricile, uzinele, secţiile, sectoarele, atelierele sau alte compartimente de producţie similare care au în dotare astfel de mijloace, iar sintagma «specificul activităţii» priveşte o gamă largă de unităţi şi locuri de muncă, şi anume cele din transporturi aeriene, navale, terestre, telecomunicaţii, domeniul sanitar şi de asistenţă socială, al aprovizionării populaţiei cu gaze, energie electrică, apă, căldură, alimente, comerţul cu amănuntul şi de deservire a populaţiei (magazine, mall-uri, restaurante etc.)", se arată în motivarea magistraţilor.

Legea e clară: compensaţii salariale sau libere

Codul Muncii prevede că angajatorul care vă obligă să munciţi în zilele libere legale şi nu vă oferă timp liber în compensaţie are datoria de a vă acorda sporuri salariale de cel puţin sută la sută din salariul de bază pentru respectivele perioade lucrate.

Citit 2722 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 19:09

1 comentariu

 • postat de ana
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 13:04
  5.13.199.***
  Este foarte bine că cititorii primesc informații așa importante . Bine ar fi ca acestea să fie publicate prin cât mai multe mijloace de informare și mai des. Astfel toți oamenii să-și cunoască drepturile și angngajatorilor li se amintesc anumite obligații. Și poate ar fi corect să se verifice și respectarea acestor legi, pentru că omul simplu - de nevoie - acceptă să muncească char dacă nu i se respectă drepturile.
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.